هر آنچه که برای نگهداری گل سیکلامن باید بدانید

معرفی گل پاییزی سیکلامن

نگهداری گل سیکلامن : سلام در این مطلب دوست دارم در مورد گلی که خودم خیلی زیاد دوستش دارم صحبت کنم اگر شما هم این گل رو ببینید عاشقش میشید ولی نگهداریش واقعا سخته 🙁 راسی به این گل پنجه مریم هم میگن این گیاه دارای گلهای رنگی روشن زیبا و برگ های کروی جذاب هست.

اسم علمی گیاه نگونسار Cyclamen persicum ، از خانواده Primulaceae می باشد. این جنس دارای ۱۵ گونه مختلف از گیاهان غده دار است که به صورت وحشی در کشورها و جزایر مدیترانه ای یافت می شود. گونه موردنظر ما، بومی کشورهای شرقی مدیترانه ای و ایران است و یک نکته جالب در مورد نام این گیاه اینکه که نام سیکلامن در هر منابعی که ذکر شده پسوند پرسیکوم Persicum یعنی ایرانی را به همراه دارد. سیکلامن یک گیاه ملی و ارزشمند ایرانی است.

گونه های سیکلامن عبارتند از:

1.سیکلامن ایرانی؛ 2.سیکلامن پرورشی؛ 3.سیکلامن پات پنت (گلدانی).

بنر گل من و تو

سیکلامن ایرانی یک گیاه بومی فلات ایران است. شکل اولیه این گیاه در جنگل های شمال ایران از چالوس تا لاهیجان دیده می‌شود، و نیز در بعضی از جنگل‌های استان گلستان پراکنده است. ارتفاع آن به ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر می رسد. گلهای آن معمولا در اوایل بهار ظاره می شوند.

سیکلامن بنفش
سیکلامن بنفش

سیکلامن برگهای کروی، قلمی شکل و سبز تیره دارد. در بعضی واریته ها لکه های سفید رنگ روی برگها به چشم می خورد. گلهای معطری به طول ۵/۲ تا ۳ سانتی متر و به رنگ صورتی، قرمز، ارغوانی و سفید دارد.

سیکلامن یک گیاه زمستان گل است و با توجه به ارزش و اهمیت گیاهان زمستان گل یا پات پلنت های زمستانه این گیاه جایگاه خوبی در ایران برای تولید، پرورش و صادرات به کشور های متقاضی دارد. سیکلامن گیاه وسیع‌الرشد اما کند رشد بوده و نیاز به یک دوره نسبتاً طولانی برای گل دهی و ورود به فاز زایشی دارد. هم‌چنین این گیاه در تمام مراحل رشد تا زمان گل‌دهی احتیاج به مراقبت ویژه دارد.

ویژگی های بارز سیکلامن

تعداد بسیار زیاد شاخه های گل دهنده‌ی این گیاه از ویژگی‌های انحصاری آن می‌باشد. سیکلامن جزء معدود گیاهانی است که بیش از 80 شاخه گل در هر بوته تولید می کند، که این شاخه های گل یکی از پتانسیل های قابل توسعه و قوی در راه بهبود کیفیت و توسعه کشت و کار این گیاه محسوب می شود.

ارقام وحشی سیکلامن پنج گلبرگ دارند، گل برگ واژگون به رنگ‌های صورتی، بنفش و سفید می‌باشد. اما ارقام پرورشی دارای برگ های بسیار درشت و متنوع بوده و برای مدت طولانی به گل می‌روند. در ارقام وحشی گل دهی برای مدت کوتاهی است که در هر بار تعداد محدودی گل تولید می‌شود. اما در ارقام پرورشی دوره‌ی گل‌دهی تا زمانی که درجه حرارت وضعیت مطلوبی دارد، وجود دارد.

شرایط نگهداری گل سیکلامن

گیاه سیکلامن به نور متوسط، هوای خنک تا کمی گرم، خاک همیشه خیس، رطوبت هوای عادی و خاک کمی اسیدی، احتیاج دارد.

نور

همانطور که در بالا گفته شد سیکلامن به نور متوسط نیاز داره ولی اگر بخواهیم به صورت جزئی تر بررسی کنیم باید  گفت که سعی کنید در فصل های گرم سال گیاه را در سایه قرار دهید و در فصل های سرد نیز به هیچ وجه در معرض نور مستقیم قرار ندهید. نور مناسب برای این گیاه حدود 3/4 کیلو لوکس می باشد.

دمای مناسب

این گیاه هوای خنک را دوست دارد ولی سعی کنید در تابستان در مکانی کاملا سایه و با فاصله از دیگر گلهای سیکلامن خود نگهداری کنید. توجه داشته باشید که این گیاه دمای بالای 25 درجه را تحمل نمیکند این گیاه سرما را نیز تحمل نمیکند ولی گونه هایی وجود دارد که تحمل خوبه به سرما دارند.

میزان و زمان آبیاری

آبیاری مدام را دوست دارد ولی ماند آب در قسمت طوقه گیاه باعث ایجاد پوسیدگی خواهد شد. سعی کنید از آبهای بدون املاح و بدون آهک برای رشد این گیاه استفاده کنید چون آبهای آهک دار باعث ایجاد لکه های سفید رنگی روی برگها و ساقه میشود. همچنین زمان آبیاری باید بلافاصله آب از زیر گلدن خارج شود.

کود

این گیاه به دما و کود حساس هست پس در کوددهی و نگهداری اون بسیار دقت کنید چون دمای بالا و کود زیاد باعث بد شکل شدن برگها و گل ندادن خواهد شد و همچنین دمای پایین و کود کم باعث کوچک شدن برگها خواهد شد ولی به طور کلی کود مورد نیاز گیاه سیکلامن را میتوان به میزان ۳ گرم در لیتر، هر هفته یکبار در تابستان و دو هفته یکبار در زمستان مورد استفاده قرار داد.

تغذیه

در مراحل مختلف رشد رویشی گیاه سیکلامن، نیازهای تغذیه ای متفاوتی برای سیکلامن‌ها وجود دارد. در مراحل اولیه رشد تا 8 برگی افزودن ppm 200 نیتروژن و ppm 150 پتاسیم بطور ثابت به آب آبیاری هر هفته توصیه شده است. در زمان گل‌دهی نیز مقدار نیتروژن به ppm 100 تقلیل و مقدار پتاسیم به حدود ppm 200 افزایش یابد. بنابراین اهمیت مواد غذایی مخصوصاً ماکروالمنت‌ها (پرمصرف‌ها) Macroelements در رشد این گیاه بارز است.

خاک

مخلوطی از خاک برگ و ماسه برای رشد گل سیکلامن مناسب است ولی سعی کنید در این ترکیب از حیوانی پوسیده هم استفاده کنید تا رشد خوبی به گیاه شما بدهد. ولی این روزها در گل فروشی ها ترکیب پیت موس +کوکوپیت +پرلیت بیشتر استفاده میشود چون این ترکیب هم سبک هست و هم زهکشی مناسبی دارد.

از نکات قابل توجه در پرورش سیکلامن حفظ و نگهداری آن از باکتری ها و عوامل قارچی است. سیکلامن‌های مبتلا به برخی از آلودگی های باکتریایی دچار مرگ برگی خواهند شد. لذا پیشگیری از چند طریق صورت می‌گیرد :

– استریل کردن خاک

– مجزا بودن گلخانه

– جلوگیری از تردد بی مورد کارگران در گلخانه

گل سیکلامن گل پاییزی
گل سیکلامن گل پاییزی

تکثیر سیکلامن

تکثیر سیکلامن، نیاز به تحمل سختی فراوان دارد. اگر بذرهای این گیاه را در آخر تابستان بکارید در اواخر پاییز و اوایل دی ماه سال آینده گل خواهد داد. و یا هر زمانی از اواخر بهار تا تابستان اقدام به کاشت بذر کنید، تقریبا ۱۵ ماه بعد به گل خواهد نشست.

بذرها را در سینی بذر یا ظرف کم عمق ، حاوی کمپوست مخصوص بذر و قلمه بکارید. و به آرامی روی آنها را بپوشانید و دما را ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد نگاه دارید تا شروع به روییدن کنند. بذرها باید در تاریکی بمانند و جوانه ها باید یک جور و یک اندازه باشند. به محض رویش جوانه ها آنها را در شرایط سیکلامن از هوای خفه و مرطوب متنفر است.

کاشت بذر سیکلامن ایرانی

سیکلامن ایرانی دارای بذر های سیاه رنگ، ریز و زاویه دار است و در یک بستر بسیار سبک، نرم و کم عمق کشت می شوند. با انجام مراقبت های اولیه حدود 28 تا 35 روز بعد جوانه می زند. اولین گیاه جوانه زده بذری، برگ ریز بشکل یک برگ کوچک اولیه یا یک غده بسیار ظریف، کوچک و کم رنگ با ریشه ظریف دارد. تمام اندام های گیاه نیاز به مراقبت دارند تا یک سیکلامن غده‌دار و پر گل پرورش یابد.

بعد از این مرحله، گیاهان یک برگی را به گلدان‌های استکانی انتقال می دهند. زمانی که گیاه چهار برگی دارای غده‌ی گیاهی رشد یافته و آماده برای انتقال به گلدان بزرگتری باشد شکل برگ ها بتدریج از حالت اولیه خارج شده و برگ ها به طرف کامل شدن و توسعه یافتن پیش می روند. در مرحله هشت برگی، یک بار دیگر گیاهان را به گلدان هایی با قطر حدود 15 سانتیمتر که در اصطلاح باغبانی گلدان های خیاری گفته می‌شوند، منتقل می کنند.

این مرحله که مصادف با ماه 14 و 15 زندگی گیاه می‌باشد بتدریج شرایط برای به گل رفتن گیاه آماده می‌شود. در طی مرحله رویشی، مواد غذایی کافی بخصوص نیتروژن و پتاسیم ضروری است. در 6 هفته قبل از گل دهی درجه حرارت محیط پرورشی باید در حدود 12 تا 15 درجه سانتی‌گراد باشد تا جوانه های گل در حدود ماه‌های آذر تا دی ظاهر شوند.

تکثیر سیکلامن
تکثیر سیکلامن

مشکلات و بیماری های سیکلامن

پیچیدگی برگها : یکی از علت های عمده این مشکل وجود کنه در گیاه هست سعی کنید گیاه را با استفاده از سم های حشره کش سمپاشی کنید.

ریزش برگها : کم آبی و خشک بودن دمای محیط از اصلی ترین علت ریزش برگهای سیکلامن هست، شرایط را بررسی کنید.

لکه های زیر برگ : تریپس یکی عامل این مشکل می باشد.

ریزش جوانه گلها : این مشکل میتونه علت های زیادی داشته باشه که از جمله اونها میتونیم به بالا بودن دمای محیط، کوددهی بیش از حد، آبیاری کم و همچنین کم بودن نور محیط اشاره کنمی که مورد را بررسی کنید.

رشد علفی و طولانی شدن دمبرگ : این مشکل فقط و فقط از کمبود نور ناشی خواهد شد.

زرد شدن و کم رنگ شدن برگها : این مشکل هم میتونه از شدت بالای نور، خشکی بیش از حد خاک و کمبود مواد مغذی در خاک باشه

پژمردگی و نرمی گیاه : میتونه از خشکی، مقادیر زیاد نمک در خاک، دماهای بسیار بالا، نور کم و یا بیماری این مشکل رخ بده

مطالب مرتبط :

دلیل زرد شدن و ریزش برگ سیکلامن

معرفی گل های پاییزی

گیاهان آپارتمانی مضر برای حیوانات خانگی