چگونگی تکثیر گیاه زاموفیلیا در خانه : از راه های تکثیر زاموفیلیا می توان به روش های :1.تقسیم ریزورم (غده) یاهمان تکثیر از طریق ریشه 2. تکثیر زاموفیلیا از طریق ساقه (قلمه زدن در اب و خاک) 3. تکثیر زاموفیلیا از طریق برگ و 4. تکثیر زاموفیلیا از طریق دانه اشاره نمود ، در ادامه هر یک را کامل توضیح میدهیم .
همانطور که میدانید گیاه زاموفیلیا، گیاهی مقاوم به نور کم است و دارای شرایط نگهداری نچندان سختی میباشد، همچنین بدلیل داشتن ساقه جذاب و برگهای براق جزء گیاهان لوکس و زینتی برای منزل محسوب میشود با اینکه دارای شرایط نگهداری راحتی میباشد ولی تکثیر آن بسیار زمانبر اما کم هزینه است. همچنین اگر میخواهید که از گیاه زاموفیلیا بهتر نگهداری کنید، میتوان مطلب مرتبط با نگهداری زاموفیلیا را مطالعه کنید .
1. تکثیر زاموفیلیا از طریق ریشه :
سریعترین و راحتترین راه برای تکثیر هر گیاه، تکثیر از طریق ریشه است، که شامل گیاه زاموفیلیا نیز میباشد. ریشه گیاه زاموفیلیا شبیه پیاز و بصورت برجسته و برآمده میباشد، که به آن ریزوم گفته میشود.
مراحل تکثیر گیاه زاموفیلیا به روش تقسیم بوته یا همان تقسیم ریشه: اگر زمان زمان تعویض گلدان گیاه شما فرا رسیده است میتوانید عمل تقسیم ریشه را انجام دهید، ابتدا گیاه زاموفیلیا را از گلدان خارج نموده یکی از غده ها را جدا کرده و ریشه را بدون آسیب رساندن به آنها رشته رشته کنید (توجه شود که غده باید دارای ریشه باشد.)
ممکن است برای اینکار نیاز به استفاده از تیغ تمیز و تیز (تمیزی تیغ نکته مهمی میباشد به همین دلیل قبل از استتفاده باید تیغ را با یک پد الکلی استریل نمود همچین تیز بودن تیغ برای برش آوند نکته مهمی میباشد تا از آسیب آن جلوگیری شود .) برای برش داشته باشیم ، که اگر گیاه آسیب دید به مدت یک هفته در هوای آزاد و سایه قرار داده تا خشک شود.
هر کدام از غده ها را همراه با ریشه به گلدان جدید منتقل کرده سپس با خاک سبک که زهکشی مناسبی دارد گلدان را پر کنید، داشتن زهکشی خوب برای گلدان (سوراخ بودن کف گلدان) یکی از نکات کلیدی است که در روند رشد و زنده ماند گیاه مهم می باشد. سعی کنید اولین آبیایر را به همراه قارچ کش و هیومیک اسید انجام دهید تا اگر خاک یا ریشه های شما دارای بیماری قارچی بوده از بین برود.
2. تکثیر زاموفیلیا از طریق ساقه (قلمه زدن زاموفیلیا) :
روش قلمه زدن گیاه زاموفیلیا روش مرسومی برای تکثیر این گیاه نمیباشد (بدلیل زمانبر بودن) ولی زمانیکه گیاه را هرس میکنید می توان ازاین روش برای تکثیر استفاده نمود .
مراحل تکثیر گیاه زاموفیلیا از طریق قلمه زدن ساقه : برای این روش کافیست یک ساقه جوان و سرحال را انتخاب کنید و سپس به کمک یک قیچی تیز و استریل شده آن را برش بزنید. توجه داشته باشید که طول ساقه خیلی بلند نباشد و از 15 سانتی متر هم کمتر نباشد، سپس برگ های قسمت پایینی قلمه را بچینید تا گیاه با انرژی بیشتری ریشه زنی کند حداقل 2 الی 4 برگ روی قلمه بنواند کافی است .از برگ های چیده شده میتوان برای تکثیر به روشی که در ادامه خواهیم گفت استفاده کنیم.
سوالی که بیشتر موارد پرسیده میشود که تکثیر زاموفیلیا با دارچین به چه صورت است ؟ استفاده از دارچین برای تکثیر زامیوفیلیا یک روش نیست بلکه فقط روشی برای بالا بردن درصد موفقیت ریشه زایی قلمه ها می باشد، دارچین به عنوان یک هورمون ریشه زایی استفاده میشود. بدین صورت که برای بالاتر رفتن سرعت ریشه زایی میتوان از هورمون های افزایش ریشه زایی استفاده نمود . دارچین یکی از این موارد است میتوان برای افزایش درصد موفقیت ریشه دادن قلمه ها در تکثیر زاموفیلیا استفاده کرد، پس از جدا کردن ساقه چند ساعت درون محلول آب و دارچین قرار داد سپس مراحل را ادامه داد. میتوانید ساقه را به صورت مستقیم در داخل پودر دارچین بزنید و بعد در داخل آب، خاک یا پرلیت ریشه دار کنید.
بعد از برش بهتر است که قلمه ها را به مدت 24 ساعت در محلی با نور فیلتر شده قرار دهید تا محل برش پینه ببند و سپس ریشه دار کنید، برای ریشه دار کردن قلمه زاموفیلیا میتوان از روش هایی که در ادامه گفته میشود استفاده کرد.
ریشه دار کردن قلمه زاموفیلیا در آب :
ساقه های گیاه را پس از جدا کردن داخل یک لیوان بلند از آب قرار داده و هر 3 روز تا یک هفته آب را عوض کرده و لیوان را بشویید برای جلوگیری از رشد قارچ ، توجه شود که آب مورد استفاده فاقد کلر باشد و یا از آب جوشیده و سرد شده هم دمای محیط استفاده شود، همچنین محیط این گیاه گرم و نور مستقیم آفتاب قرار داشته باشد .
پس از گذشت 2 تا 9 ماه (کاملا به شرایط نگهداری بستگی دارد) که گیاه دارای ریشه شد (طول ریشه بیش از 2.5 سانتی متر ) میتوان قلمه های ریشه دار شده را بصورت گیاه مستقل داخل گلدان جدید بکاریم.
ریشه دار کردن زاموفیلیا در پرلیت :
این روش یکی از بهترین و اصولی ترین روش های ریشه دار کردن ساقه زاموفیلیا می باشد که ریشه های مقاوم و خبو برای شما به همراه خواهد داشت، پس از جدا کردن ساقه از گیاه اصلی در یک لیوان کمی پرلیت ریخته ساقه ها را درون لیوان قرار داده و تا سر لیوان با فاصله تقریبا یک سانتی متر از پرلیت پر میکنیم سپس داخل لیوان را با آب پر میکنیم.
توجه شود گیاهی که از این روش ریشه دار میشود قوی تر از سایر روش ها میباشد و زمان ریشه دار شدن سریعتر انجام خواهد شد. همچنین برای اینکه ریشه زاموفیلیا قوی باشد بهتر است از مطلب گفته شده در تقویت زاموفیلیا را مطالعه کنید
3. نحوه تکثیر زاموفیلیا از طریق برگ :
همانطور که در روش قبل نیز گفته شد از معایب این روش طولانی بودن پرسه رشد میباشد ممکن است حدودا یکسال بطول بیانجامد (که برگها تبدیل به یک گیاه کامل شوند در غیر این صورت عمل ریشه دهی و به وجود آمدن ساقه حدود 90 روز زمان خواهد برد) .
روش تکثیر زامیفولیا از طریق برگ : برگ های زاموفیلیا را از قسمتی که دقیقا به ساقه متصل است با یک قیچی یا چاقوی تیز و تمیزاز ساقه جدا کنید توجه داشته باشید هنگام اینکار از دستکش استفاده کنید زیرا شیره گیاه زاموفیلیا سمی بوده و سبب التهابات شدید پوستی میشود .سپس برگ ها را در سایه و هوای آزاد بمدت چند ساعت قرار دهید تا شیره ان بطور کامل خارج شده و محل بریدگی خشک شود .
ریشه دار کردن برگ زاموفیلیا از طریق خاک :
برگ های جدا شده را داخل ترکیبی از خاک مرطوب قرار دهید. ترکیب خاک میتواند مرکب از کوکوپیت و پرلیت یا پیت ماس بعلاوه شن که هم نگهداری اب بالایی دارند و هم سبک هستند استفاده نمود. پیشنهاد من به شما استفاده از ترکیب کوکوپیت و کمی پرلیت است تا درصد موفقیت ریشه دار شدن و همچنین زمان تولید غذه پایین بیاد است.
برگ ها را از قسمت پایینی در عمق یک سانتی متری و با فاصله 5 سانتی متری از هم درون خاک قرار میدهید . برای حفظ رطوبت هوا و رشد بهتر روی قلمه ها را با پلاستیک شفاف پوشانده و روی آنها چند سوراخ جهت تهویه آن ایجاد کنید . بهترین مکان برای نگهداری این برگها در گلخانه و یا لب پنجره میباشد .
برگها پس از مدتی پلاسیده و پژمرده خواهند شد اما غده و و ساقه شروع به تشکیل و در نهایت شاخه جدید پس از حدود 3 تا 9 ماه ظاهر خواهد شد . پس از نمایان شدن ساقه میتوان گیاه را به گلدان جدید منتقل نمود.
در مطلبی جداگانه بصورت کامل و بهمراه ویدیو نحوه تکثیر زاموفیلیا از طریق برگ را آموزش دادیم که حتما مطالعه کنید .
ریشه دار کردن برگ زاموفیلیا در آب :
برگ را از قسمت پایینی به اندازه 2 سانتی متر داخل آب بدون کلر و یا جوشیده و سرد شده هم دمای محیط قرار دهید و مانند روش قلمه زدن در اب هر 3 تا 7 روز آب آن را عوض نموده تا از تکثیر قارچ جلوگیری شود و پس از نمایان شدن ریزوم گیاه را داخل گلدان جدید بکاریم .
4. تکثیر زاموفیلیا از طریق دانه :
این روش تکثیر زیاد مرسومی نمیباشد بدلیل سختی ، زمانبر بودن و تخصصی بودن مگر برای کسانیکه دارای گلخانه باشند . گیاه زاموفیلیا از دو بخش نوک و کاسه گل تشکیل شده است که نوک دارای جنس نر و غلاف و کاسه گل دارای جنس ماده(مادگی) می باشد .
زمانیکه گل اماده گرده افشانی است غلاف و پوسته غلاف گیاه جمع شده و گل به سمت زمین خم میشود و در دسترس حشرات قرار میگیرد. هنگامیکه حشرات از یک گل به گل دیگر جذب میشوند و قبل از رسیدن به قسمت مادینگی، از قسمت نر گل عبور میکنند.
گلهای کمی به میوه تبدیل میشوند که حاوی دانه باشند.اگر زمان مناسب با استفاده از یک قلم موی مرطوب، بتوان مسیر حشرات را تقلید کرد. میوهها با دانههای درون خود ظاهر خواهند شد سپس میتوان دانهها را کاشته و صبر کنیم تا جوانه بزنند.
نتیجه گیری تکثیر زاموفیلیا در خانه :
طبق بررسی روش های تکثیر سریعترین و راحتترین روش از طریق تقسیم بوته میباشد ولی در گلخانه ها و افراد حرفه ای از روش تکثیر برگ و ساقه زاموفیلیا هم استفاده میکند که با فراهم کردن شرایط مناسب بعد از حدود 90 روز شما شاهد ریشه دهی و به وجود امدن ساقه در گیاه خواهید بود، سعی کنید زمان تکثیر از خاک با کیفیت مانند کوکوپیت و پرلیت استفاده کنید، همیشه پیشنهاد میشود بجای ریشه دار کردن در آب از پرلیت برای اینکار استفاده کنید.
من سعی کردم در این طملب انواع روش های مرسوم تکثیر زاموفیلیا در خانه را برای شما توضیح بدم، اگر شما هم تجربه ای در خصوص تکثیر گیاه زاموفیلیا دارید حتما در بخش دیدگاه برای ما بنویسید و اگر سوال یا مشکلی هم دارید مطرح کنید تا کارشناسان ما در سریعترین زمان پاسخ آن را برای شما ارسال کنند.
سلام
خیلی ممنونم بابت این مطالب عالی
اگر قلمه رو در آب قرار میدید انتهای ساقه به ته ظرف نچسبه ریزوم زودتر تشکیل میشه زودتر ریشه میده و ریشهها قویتر میشن
ممنون از توجه شما
سلام گیاه من بعد از تعویض گلدان رشد خیلی زیادی کرد و ساقه های زیادی داد یکی از ساقه ها خیلی بلند شد و شکست .
اونو جدا کردم و کمی شمع آب کردم به باقیمانده ساقه زدم ولی ساقه داره میگرده و له میشه آسیبی به بقیه ساقه نمیزنه ؟
بعد اینکه ساقه که جدا شده رو داخل آب قرار دادم بزارم تو حیاط خلوت نورش تقریبا کم هست ولی گرمه؟
ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام. با چه وسیله ای گیاه رو برش زدید؟ به احتمال زیاد در هنگام برش گیاه آلوده به باکتری و یا قارچ شده است. قسمت آلوده را با تیغ تمیز ببرید و سپس با محلول مسی ویا قارچکش محل برش را ضدعفونی کنید.آبیاری گیاه رو منظم کنید سعی کنید به قسمت های آلوده آب برخورد نکند.
با سلام و درود
من برگهای زاموفیلیارو جدا کرده و داخل آب ریشه دار کردم و الان برگهای ریشه دار رو داخل خاک کاشتم الان سوالی که ازشما دارم لطفا بفرمائید چند روز یک بار این برگهای تازه کاشته شده نیاز به آب دارد؟
سلام هر زمان که سطح خاک خشک شد باید ابیاری کنید.
سلام به همه دوستانی که میخواهند از گیاه زاموفیلیا( زامیفولیا) قلمه بگیرند، از هر روشی که استفاده میکنی(تکثیر از ساقه یا برگ) باید چند نکته رو رعایت بکنید: اول از همه جایی که قلمه ها رو میزارید باید نور خیلی خوبی داشته باشه چون نور مهمترین عامل در رشد یک گیاه هست پس جایی که میذارین باید نور طبیعی و زیاد داشته باشه
دوما بستر کشت مناسب هست که اکثرا داخل آب انجام میدن ولی ترجیحا داخل بستر مناسبتر مانند کوکوپیت+ پرلیت یا کوکوپیت+ پیت ماس و یا راحت ترین شن دریا هست چون این ترکیبات دارای تخلخل مناسب و استحام کافی برای ریشه دار کردن قلمه ها هست
سوما آب مناسب و بدون کلر هست، آب معمولی لوله کشی دارای میزان زیادی از کلر هست که در رشد گیاه بسیار مضر هست پس بجاش میتونید از آب جوشیده و سرد شده و یا آب معدنی و بهترین آنها آب باران هست، فقط توجه داشته باشید اگر در شهرهای بزرگ هستید و یا مناطق آلوده آب باران توصیه نمیشه
چهارم هم رطوبت مناسب هست که میتونید ظرفی که در اون قلمه ها رو گذاشتید رو با یه پلاتیک شفاف بپوشونید ولی حتما چند سوراخ برای گردش هوا بگذارید
در آخر اگر خواستید فرآیند ریشه زایی رو تسریع بکنید از کودهای مختلفی میتونید استفاده بکنید که معمول ترینشون هورمون اکسین هست که در داروخانه های گیاهپزشکی یا سم فروشی ها میتونید تهیه کنید ولی میزان استفاده خیلی مهم هست مثلا یک قطره در 1 الی 2 لیتر آب ولی بهترینشون کودی به نام بیورادیکانت محصول کشور اسپانیا و شرکت فروغ دشت وارد میکنه یعنی معجزه ریشه زایی هست ( همون چیزی که اکثر گلخانه های بزرگ برای ریشه دار کردن قلمه ها استفاده میکنند) ولی قیمت گرونی داره پس اگ به صورت حرفهای نمیخواهید تکثیر گیاهان رو دنبال کنید این موارد لازم نیست
سلام. ممنون بابت به اشتراک گذاشتن اطلاعاتتون.
میشه بگید برای بزرگ شدن و رشد سریعتر گیاه از چه کودی استفاده کنیم ممنون از اطلاعات خوبتون.
سلام. بهترین کود برای گیاهان، کودهای تقویتی NPK هستند که میتونید از قسمت فروشگاه گل من وتو تهیه کنید.
ممنون از توضیحات کامل شما
من هم گیاه زاموفیلیا رو در خاک مخلوط کوکوپیت و پرلیت و کمی پیت ماس قلمه زدم.هم برگ هم ساقه و هر روز آبیاری کردم و بعد از دو ماه کاملا ریشه زد همراه با غده که دیدنش واقعا لذت بخش بود.واقعا این گیاه عالیه
سلام دو تا گلدان زاموفیلیا دارم میتونم از یکی قلمه بزنم و بزارم داخل اون گلدان دومی؟ یا حتما قلمه زده شده ها باید تو یه گلدون جداگونه باشن؟
سلام. برای ریشه دهی در همان گلدان قرار میدهید؟ و یا بعد از ریشه دهی؟
سلام
برای تکثیر برگ از اب استفاده کنیم یا خاک؟کدومش بهتری و ریسک کمتری داره؟
و اینکه اگه از خاک چه خاکی مناسبه؟
هر دو روش برای قلمه گرفتن خوبه ولی باید تمام نکات تکثیر گیاه رو رعایت کنید و برای ترکیب خاک میتواند از کوکوپیت و پرلیت یا پیت ماس استفاده کنید.
متشکر
فقد درصد ترکیب کوکوپیت و پرلیت چقدر باشه؟
سلام . معمولا درصد های متفاوتی رو استفاده میکنن ولی میتونید 50 درصد از هر کدام استفاده کنید.
بعد از ریشه دار شدن زمانی که وارد گلدون میکنیم چه خاکی مناسبه؟
میتویند از خاک های مخصوص کاکتوس و یا ترکیب خاک برگ + کوکوپیت و پرلایت استفاده کنید، برای بالا بردن زهکشی گلدان شما میتونید در اولین قسمت (کف گلدان) از شن استفاده کنید.
زمانی که برگ هارو داخل خاک میزاریم هر چند وقت یکبار آبیای کنیم؟
ابیاری باید زمانی صورت بگیره که سحط خاک خشک هست و مقدار بیشتر ابیاری باعث ایجاد بیماری های قارچی توی گیاه میشه.
سلام عرض میکنم
آیا میتوان برگ زامیفولیا ویا ساقه آنرا در ماسه بادی ریشه دار کرد و بعد به خاک منتقل نمود؟؟
ممنون از راهنماییتون
سلام. برای ریشه دهی به ویژه ریشه دهی برگ باید از خاکی با بافت سبک و زهکشی بالا استفاده کنید
سلام وقت بخیر
من از طریق برگ تکثیر کردم، و از زمانی که توی خاک منتقلش کردم هنوز هیچ رشدی نداشته و برگش هم زرد شده. ولی همچنان ریزوم ها و غدهاش پابرجا و زنده هستن
سلام نکات قلمه زنی خیلی مهم هستن و باید همشون رو کامل رعایت کنید. گیاه رو توی شرایط مناسب قرار بدین و برای افزایش رشد میتونید از هورمون های رشدی موجود استفاده کنید.
سلام وقتتون بخیر ببخشید شاخه زامفولیا من بهش ضربه خورده افتاده شده اما جدا نشده بنظرتون چجوری تکثیرش کنم ؟ یا باید بندازمش دور ؟
اگه شاخه سالم و قوی هست میتونید تکثیرش کنید و گیاه جدیدی داشته باشید . برای تکثیر گیاه هم راه های متفاوتی هست که توصیه میکنم حتما مربوط به تکثیر زاموفیلیا رو مطالعه کنید.
برگهای من توی آب، ۳ هفته ای ریشه زد
البته یه کم کود ریشه زایی بهش دادم
منتظرم یه کم ریزومش بزرگتر بشه (مثلا اندازه نخود) بعد بکارمش توی گلدون کوچیک یا لیوان پلاستیکی با کوکوپیت
بهترین کار همین هست که گیاه کاملا ریشه زایی رو انجام بده و بعد به بستر مناسب منتقل بشود .
سلام دوست عزیز ، هنگام تعویض گلدون میتونید از ریزوم های موجود در گلدان برای تکثیر استفاده کنید به این ترتیب که ریزوم ها رو جدا کرده و توی یک گلدان یا چند گلدان بکارید ، توجه داشته باشید که ریزوم ها باید دارای ریشه باشند
سلام .آیا از قلمه برگ زاموفیلیا بلک ، بوته بلک بوجود میاد یا مثل سانسوریا و سایر گیاهان سبز میشه؟
سلام اصولا قلمه به شکل رقم گیاه اصلی درمیاد و تفاوتی بین دو گیاه به وجود نمیاد.
سلام
من چند تا زامیفولیا دارم. آیا ایرادی داره همه شون رو در یک گلدان بکارم؟
سایز گلدون باید متناسب با گیاهان انتخاب بشه و اگه گلدون مناسبی برای گیاهان استفاده کنید هیچ اشکالی نداره که باهم کاشته بشن.
درود به همه دوستان
زاموفیلیا گیاه دوست داشتنی و جون میده برای تکثیر . چه برگ چه ساقه، و چه تو آب و یا تو خاک سبک جواب میده براب تکثیر. فقط وقتی منتظر ریشه دار کردن هستین، هی با گیاه وَر نرید و بزارید تو آرامش ریشه بزنه چون یه بازی زمانی بالای 40 روز نیاز داره برای ریشه زدنش (حدودا و بسته به شرایط بیشتر هم شاید بشه) و کمی هم از کود 5.50.5 یه
ا ریشه زا ها کمک بگیرید که ریشه دار کردن رو سریع تر میکنه.
زندگی تون سبز و خوش و خرم…
ممنون بابت توضیحاتتون.
من از برگ برای قلمه استفاده کردم و یک ماهه شروع کرد به ریشه دادن و بعدش توی کوکوپیت کاشتم تا ریزوم بده، بعد اینکه ریزوم تشکیل بشه منتقل میکنم توی گلدون اصلی
بعد از ریشه دهی رشدش به چه نحوی هست؟ سرعتش رشدش بالاست؟
این گیاه به صورت معمول رشد زیادی نداره و کند رشد هست
روشو کاور کردی؟؟
سلام. حدود ۱۰ روز پیش من یک زامیفولیا گرفتم که دوتا شاخه داره، شاخه اول کاملا سالمه اما از شاخه دومی قلمه گرفتن و فقط یه دونه برگ روشه. همچنین دقت کردم دیدم دو تا ساقه دیگه هم قبلا داشته که قلمه گرفتن و الان باقیمونده اون ساقهها خیلی کوتاهه و زیر خاک قرار گرفته. میخواستم بدونم این سه تا شاخه که ازشون قلمه گرفتن و یکیش روی خاک و دو تای دیگهاش زیر خاکه آیا رشد کرده و برگ میدن یا نه؟ اگه بله چقدر زمان میبره؟ ممنون میشم راهنمایی کنید!
زمانی که میخوان از گیاه زاموفیلیا قلمه بگیرن توی هر قلمه یک برگ وجود داره که بعد از گذشت مدتی رشد میکنه و به گیاه کامل تبدیل میشه که مدت زمان این پروسه بسته به شرایطی هست که براش فراهم شده و این که ایا از محرک رشد هم استفاده شده یا نه. برای ساقه هایی که زیر خاک هستن و فاقد برگ امکان تبدیل شدن ان ها به گیاه کامل کم هست.
ممنون از پاسخگوییتون.