روش های تکثیر سرخس در خانه گام به گام + ویدیو

تکثیر سرخس در خانه
تکثیر سرخس در خانه

چطور تکثیر سرخس در خانه را انجام بدیم؟ این سوالی هست که شاید برای شما پیش اومده که به دنبال آموزش هستید، در این مطلب به صورت کامل و جامع به همراه ویدیو و عکس نحوه صحیح تکثیر سرخس رو بررسی میکینم، انواع گونه های سرخس‌ از گیاهان آپارتمانی محبوبی هستند که با برگ‌های زیبا و سرسبزشان، به هر فضایی جان میدهند. سرخس نه‌تنها به نگهداری زیادی نیاز ندارد، بلکه تکثیر اون هم یک تجربه بسیار لذت بخش است، میشه گفت بهترین روش برای تکثیر سرخس تو خونه تقسیم بوته است؛ چون هم سریع و هم خیلی ساده‌ کار پیش میره. با این روش می‌تونید به‌راحتی سرخس‌هاتون رو تکثیر کنید و چندین گیاه جدید به دست.

پس در ادامه با من همراه باشید تا انواع روش های تکثیر گیاه سرخس به همراه مزایا و معایبشون رو بهتون آموزش بدم

مختصری در خصوص سرخس

قبل از اینکه به تکثیر سرخس بپردازیم بهتره کمی در مورد این گیاه اطلاعات داشته باشیم و بعد بریم ببینیم چطور باید اون رو تکثیر کرد، سرخس‌ از اون دسته گیاه‌هایی هست که گل نداره و بیشتر به خاطر برگ‌های زیباش شناخته می‌شه. انواع مختلف سرخس ها تو جاهایی که رطوبت بالاست، مثل جنگل‌ها و جاهای سایه‌دار، بهترین رشد رو دارن پس اگر داخل خونه نگهداری میکنید سعی کنید که رطوبت خوبی براش فراهم کنید. برگ‌های سرخس به شکل شاخ و برگ‌های نازک و توری‌شکل هستن که از وسط گیاه به سمت بیرون باز می‌شن. در مقاله ای جداگانه به بررسی نحوه درست نگهداری سرخس پرداختیم که حتما مطالعه کنید.

بنر گل من و تو

روش های تکثیر سرخس در خانه

شما سرخس رو میتونید به روش های مختلف مثل تکثیر از طریق تقسیم بوته ، تکثیر از طریق هاگ (اسپور)، تکثیر از طریق گیاهچه‌های فرعی انجام بدید که پیشنهاد من برای شما تقسیم بوته هست.

تکثیر سرخس از طریق تقسیم بوته

بهترین روش برای تکثیر سرخس در خانه، تقسیم بوته هست که در اون گیاه مادری به چند قسمت تقسیم نیشه. تقسیم بوته ساده‌ترین و سریع‌ترین راه برای تکثیر سرخس هست و هرکسی حتی اگه تازه‌کار باشه می‌تونه این کار رو تو خونه انجام بده. برای این روش، اول سرخس مادر رو از گلدون دربیارید و خاک اطراف ریشه‌هاش رو با ملایمت جدا کنید. بعد ریشه‌ها رو با یه چاقوی تمیز و تیز به چند قسمت تقسیم کنید؛ هر قسمت باید چندتا برگ و یه مقدار ریشه سالم داشته باشه. حالا هر بخش رو تو گلدونی جدید با خاک مرطوب بکارید و اونا رو تو جایی که نور غیرمستقیم داره بذارید.

مرحله به مرحله با تقسیم بوته سرخس

1. گیاه مادر را از گلدان خارج کنید و خاک اطراف ریشه‌ها رو خیلی آروم تکنون بدید.

خارج کردن سرخس از گلدان
خارج کردن سرخس از گلدان

2. با استفاده از چاقوی تیز، قیچی، قیچی باغبانی که ضدعفونی‌شده، ریشه‌ها را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید.

تقسیم بوته سرخس
تقسیم بوته سرخس

3. حالا هر بخش جدید را در گلدانی جداگانه با خاکی که زهکشی بالا دارد بکارید و سپس آن را آبیاری کنید.

تکثیر سرخس با تقسیم بوته
تکثیر سرخس با تقسیم بوته

4. بعد از آبیاری گلدان جدید رو در مکانی با نور فیلتر شده قرار بدید و هر زمان خاکش خشک شد بهش آب بدید تا رشد خوبی داشته باشه

آبیاری سرخس در تقسیم بوته
آبیاری سرخس در تقسیم بوته

این روش خیلی سریع جواب می‌ده و شما می‌تونید تو مدت کوتاهی چندتا گیاه جدید داشته باشید. مخصوصاً اگه تو بهار این کار رو انجام بدید، نتیجه بهتری می‌گیرید چون گیاه تو این فصل رشد بهتری داره. تنها چیزی که برای این روش لازم دارید، یه سرخس مادر بالغ و بزرگه که بتونید اونو تقسیم کنید.

مزایا و معایب تکثیر سرخس با تقسیم بوته

مزایا:

  • سریع‌ترین روش برای تکثیر سرخس
  • شانس موفقیت بالا به دلیل استفاده از گیاهان بالغ

معایب:

  • نیاز به داشتن گیاه مادری بزرگ و بالغ
  • ممکن است به گیاه مادری آسیب برسد

تکثیر سرخس از طریق هاگ (اسپور)

تکثیر گیاه سرخس از طریق هاگ هم امکان داره، سرخس‌ها به‌جای بذر، هاگ تولید می‌کنن که زیر برگ‌هاشون قرار داره. برای تکثیر به این روش، باید هاگ‌ها رو از زیر برگ‌های سرخس جمع کنید. بعد اونا رو روی سطح خاک مرطوب بریزید و گلدون رو با یه پلاستیک شفاف بپوشونید تا رطوبت حفظ بشه. حالا باید چند ماه صبر کنید تا جوانه‌های کوچیک از این هاگ‌ها بیرون بیان.

هاگ های پشت برگ سرخس
هاگ های پشت برگ سرخس

این روش نسبت به تقسیم بوته طولانی‌تر است و شاید برای افرادی که صبور نیستن، مناسب نباشه. اما برای کسایی که دوست دارن طبیعت و چرخه طبیعی رشد گیاه رو تجربه کنن، یه چالش جالب محسوب می‌شه. البته شانس موفقیت این روش کمی پایینه و نیاز به شرایط محیطی خاصی مثل رطوبت و دمای مناسب داره، پس ممکنه یه روش سریع و مطمئن نباشه.

تکثیر سرخس به روش هاگ
تکثیر سرخس به روش هاگ

تکثیر سرخس از طریق گیاهچه‌های فرعی

برخی از سرخس‌ها به‌طور طبیعی گیاهچه‌های فرعی تولید می‌کنن که روی ساقه‌ها یا ریشه‌هاشون رشد می‌کنه. این گیاهچه‌های کوچیک رو می‌شه به‌آرامی از گیاه مادر جدا کرد و تو خاک مرطوب کاشت. بعد از کاشت، کافیه گلدون رو تو یه جای روشن (اما دور از نور مستقیم خورشید) بذارید و خاک رو همیشه مرطوب نگه دارید تا گیاهچه‌ها شروع به رشد کنن.

این روش خیلی آسونه و نیاز به ابزار خاصی نداره. اگه سرخس شما از اون دسته‌ای باشه که گیاهچه‌های فرعی تولید می‌کنه، تکثیر به این روش واقعاً بدون دردسره. البته همه سرخس‌ها گیاهچه فرعی تولید نمی‌کنن، ولی اگه گیاه شما این ویژگی رو داشته باشه، می‌تونید خیلی راحت گیاه‌های جدید بسازید.

سوالات متداول در خصوص تکثیر سرخس

بهترین زمان برای تکثیر سرخس کیه؟

بهترین زمان برای تکثیر سرخس فصل بهار یا اوایل تابستونه؛ چون گیاه تو این موقع در حال رشد خوبی قرار داره و راحت‌تر ریشه می‌زنه.

چرا سرخس‌ بعد از تکثیر رشد نمی کنه؟

دلایل مختلفی مثل کمبود رطوبت، نور مستقیم خورشید(نور خیلی کم) یا خاک نامناسب می‌تونه باعث عدم رشد گیاه جدید بشه. مطمئن بشید که شرایط محیطی مناسب برای سرخس فراهم باشه.

می‌شه سرخس رو تو آب تکثیر کرد؟

بعضی از گونه‌های سرخس‌ها می‌تونن مدتی تو آب رشد کنن، ولی بهترین و مطمئن‌ترین روش برای تکثیر، کاشت تو خاک مرطوبه. و پیشنهاد میکنم حتما از تقسیم بوته سرخس استفاده کنید.

جمع بندی تکثیر سرخس در خانه

در نهایت، تکثیر سرخس تو خونه یه کار جذاب و آسونه؛ به‌خصوص اگه از روش تقسیم بوته سرخس استفاده کنید. این روش سریع‌ترین و راحت‌ترین راه برای داشتن گیاه‌های جدیده. اگه علاقه دارید روش‌های دیگه‌ای مثل تکثیر از طریق هاگ یا گیاهچه‌های فرعی رو هم امتحان کنید، می‌تونید با کمی صبر و دقت، اون‌ها رو هم به‌کار ببرید. با فراهم کردن شرایط محیطی مناسب مثل نور غیرمستقیم و رطوبت کافی، می‌تونید خیلی راحت سرخس‌هاتون رو تکثیر کنید و از داشتن گیاه‌های جدید تو خونتون لذت ببرید. ما در مقاله ای جداگانه انواع سرخس رو معرفی کردیم که مطالعه اون خالی از لطف نیست.