هر آنچه درباره آشپزی باید بدانید!

«همه مشکلات جهان را می توان با یک دسته نان خوشمزه حل کرد» (کارل مارکس)

همه ما انسان ها با وجود تمام تفاوت در رفتارها و ملیتمان در یک جنبه باهم اشتراک داریم، می توانید حدس بزنید که آن چیست؟

درست حدس زدید همه ما انسان ها عاشق غذا خوردن هستیم، عاشق چشیدن مزه ها و دیدن فیلم آشپزی و تصاویر زیبای خوردنی هستیم همه ما خاطرات دوران کودکیمان پیوند خورده با تصاویری از آشپزی مادرمان یا پیکنیک هایی که پدرمان آشپزی در طبیعت می کرد . این خاطرات آن قدر شیرین هستند که ممکن است ساعت ها در فکرشان غرق شویم و لبخندی بر روی لبمان بیاورند ولی ما گذر زمان را اصلا حس نکنیم. همه این خاطرات خوشمزه را مدیون یک هنر هستیم…

بنر گل من و تو

هنر آشپزی! ممکن است از خودتان بپرسید که آیا آشپزی هنر است؟ و در جواب این سوال می گویم بله! آشپزی یعنی ماندگار کردن لحظه ها و ایجاد یک خاطره که این امریکی از بزرگ ترین هنرهاست! در این مقاله قرار است زیر و بم این هنر یعنی آشپزی را باهم زیر و رو کنیم. در ابتدا برایتان تاریخچه آشپزی می گوییم و سپس به معرفی متد های پخت و پز و در نهایت برایتان خواهیم گفت که اگر بخواهیم در رشته آشپزی تحصیل کنیم چه باید کنیم. پس در ادامه همراه ما باشید تا درباره هنر اصیل آشپزی برایتان بگوییم.

 

تاریخچه آشپزی

تاریخچه آشپزی به هزاران سال قبل از میلاد مسیح بازمی گردد می توان گفت از زمانی که انسان پا به عرصه وجود گذاشت تاریخ آشپزی نیز شروع شد! خدا می داند آدم وحوا چه بحث هایی درباره آشپزی نکرده اند؟ شاید از همان جاها بوده که اولین دعواهای زن و شوهری شروع شده وقتی که برای آدم سوال شده که آیا آشپزی وظیفه زن هست؟ یا وظیفه من؟

در طول تاریخ با توجه به اینکه مواد اولیه همواره در حال تغییر کردن بودند و انسان در حال تغییر سبک زندگی خود بود آشپزی نیز دروه ها و تحولاتی داشته است, در این بخش به طور مختصر درباره تاریخچه آشپزی برایتان خواهیم گفت.

 

عصر گیاهخواری و شکار در تاریخ آشپزی

در ابتدای تاریخ با توجه به این قضیه که نسان ها هنوز به یک جانشینی نرسیده بودند و هنوز توانایی ساخت ابزارها برای تولید و پخت آنچنانی غذا را نداشتند صرفا مصرف کننده بودندو از اولین و راحت ترین روش یافتن غذا که خوردن گیاهان و میوه های وحشی بود و یا شکار کردن بهره می بردند و خب با توجه به امکانات و مواد غذایی در دسترس آ ها می توان حدس زد که سطح آشپزی آن ها در چه درجه ای بوده !

 

عصر کشاورزی از تاریخ آشپزی

انسان ها بعد از گذشتن از دوره شکارچی بودن وارد عرصه یک جانشینی و کشاورزی شدند در این مرحله با کشف کشاورزی مردم توانستند مواد غذایی خود را تولید کنند ونه تنها برای حال حاضرشان بلکه برای آینده نیز ذخیره کنند! از اینجا بود که کم کم تغییرات بزرگ در عرصه آشپزی شروع به رخ دادن کرد.

 

دوره ابتکار در آشپزی 

دوره ابتکار در آشپزی یکی از مهم ترین مرحله ها در تاریخ آشپزی است چرا که از این مرحله بود که تکنیک های پخت و پز ابداع شدند و چاشنی ها وادویه های مختلف به غذاها اضافه شدند. همچنین برای اولین بار در این دوره بود که انسان ها از خود پرسیدند که آیا آشپزی هنر است؟ و در ادامه واقعا آشپزی به یک هنر تبدیل شد! هنری که مردم برای تجربه کردن آن هنر مدت ها در صف های طولانی رستوران ها می ماندن! آشپزی تبدیل به هنر شد و بشقاب غذا تبدیل به بوم نقاشی که آشپزان با غذا به زیبایی در آن نقاشی می کردند نقاشی که نه تنها زیبا بود بلکه می توانستید آن هنر را مزه کنید!
همچنین در این دوره افزایش تنوع غذاها را داشتیم , در این دوره بود که ملل های مختلف آشپزی های خاص خود را ابداع کردند,آشپزی ایرانی ,آشپزی ایتالیایی وآشپزی ترکی و…اوج این دوره در قرن 17 تا 19 میلادی بود.

 

دوره نوآوری و تکنولوژی در آشپزی

این دوره از آشپزی تقریبا از قرن 20 ام میلادی شروع شد. دوره ای که با پیدایش ابزار آلات های متنوع تغییرات عمده ای در تاریخ آشپزی ایجاد کرد. پیدایش این ابزار ها مانند فرهای آشپزی، ماکروویوها و ابزارهای الکتریکی مختلف برای آشپزی باعث شد که آشپزها دقت بیشتری در آشپزی داشته باشند و دستشان در آشپزی بازتر باشد. با پیدایش این ابزار ها آشپز ها توانستند دمای دقیق مورد نیاز برای آشپزی را تعیین کنند که همین امر موجب تغییر و بهبود کیفیت غذا ها شد. در ادامه این عصر ودوره با پیدا شدن ابزار های جدید آشپزها به طراحی ظاهری توجه بیشتری کردند و توانستند با تکنیک های جدید ظاهری زیباتر برای غذاها بسازند.
و حال که ما به دوره معاصر از آشپزی رسیده ایم می توانیم ببینیم که آشپزی بعد از گذر کردن از این دوره ها حال به چه تکاملی رسیده است. حالا ما به دوره ای از تاریخچه اشپزی رسیده ایم که اشپزی کردن و هنرورزی در عرصه اشپزی برای همه ممکن شده. الان ما می توانیم صرفا با یک سرچ ساده به کلی اموزش اشپزی، فیلم اشپزی، کانال اشپزی و کتاب های اشپزی دست پیدا کنیم.

 

متدهای آشپزی

در این قسمت می خواهیم برایتان روش های مختلف آشپزی را بگوییم. زیراکه گذشته از مواد اولیه این روش پخت هست که یک بار سیب زمینی را به پوره، کوکوی سیب زمینی یا سیب زمینی کبابی و سیب زمینی سرخ کرده!
پس در این قسمت هم همراه ما باشید تا برایتان درباره این روش های طبخ در آشپزی بگوییم.

 

متد اول پخت در آشپزی

دراین متد مواد غذایی با استفاده از حرارت منتقل شده به آب پخته می شوند.معمولا از این متد برای پخت سبزیجات و گوشت و حبوبات استفاده می شود. این روش طبخ در آشپزی از سالم ترین روش های آشپزی است زیرا در این روش از آشپزی مواد مغذی و ویتامین ها بیشتر در غذا باقی می مانند زیرا که در این روش بالاترین دما هنگام پخت برخلاف روش های دیگر مانند سرخ کردن در روغن 100 درجه می باشد که در این دما بسیاری از مواد مغذی سالم می مانند.
از دیگر مزیت های این روش می توانیم به پخت یکنواخت مواد غذایی اشاره کنیم. به خصوص برای موادی نظیر برنج و ماکارونی به دلیل توزیع یکنواخت حرارت در کل آب پخت یکنواختی خواهیم داشت.
اگر شماهمتازه شروع به آشپزی کرده اید و از خودتان می پرسید که« از کجا آشپزی را شروع کنیم ؟ » این روش پخت مختص شماست زیرا که هم زمان کمتری از شما میبرد و هم موادمغذی حفظ می شوند در نتیجه با گذاشتن کمترین زمان برای آشپزی شما می توانید نتیجه آشپزی تان را با یک مزه خوب و سالم ببینید.

 

متد دوم پخت در آشپزی

این روش یکی از معتبرترین متدهای آشپزی ست که به پختن در تنور است. این روش بیشتر به خاطر ایجاد رنگ طلایی روی غذا و ایجاد مزه بخصوص تنوری مورد علاقه بسیاری از آشپزان است.
دمای پخت در این روش از آشپزی بسته به دمای تنور معمولا بین 180-200 درجه است. از مزایای اصلی این روش می توان به بیشتر به مزه تنوری بی نظیر ایجاد شده و رنگ طلایی روی غذا اشاره کرد که این روش از محبوب ترین روش ها در ایتالیا در پخت پیتزاست.

 

متد سوم پخت در آشپزی

سوته کردن یکی دیگر از متدهای محبوب آشپزی ست که در این روش از آشپزی معمولا از یک تابه یا ماهی تابه باکف غیرچسبنده استفاده می شود که معمولا مدت کوتاهی طول می کشد که زیره تابه گرم شود و با مقدار کمی از روغن و حرکت دادن سریع و مداوم تابه انجام می شود.
از مزایای اصلی این روش پخت در آشپزی می توان به زمان کوتاه پخت و مصرف کم چربی اشاره کرد.

 

تحصیل در رشته آشپزی 

اگر شماهم از آن دسته افرادی هستید که به آشپزی بسیار علاقه مند هستید و می خواهید که در این رشته تحصیل کنیداین بخش از مقاله را بخوانید.
ابتدا باید تصمیم بگیرید که می خواهید آشپزی را به طور کامل و حرفه ای یادبگیرید و به عنوان یک آشپز حرفه ای فعالیت بکنید یا صرفا می خواهید که یک دوره کوتاه مدت آشپزی تعلیم ببینید.
بعد از تصمیم گیری درباره مورد بالا باید به دنبال موسسات و آموزشگاه های آشپزی بگردید ,اگر قصد آمموزش دیدن در ایران را دارید در پایین یک لیست از موسسات و آموزشگاه های آشپزی برایتان نوشته ایم:

• آموزشگاه آشپزی گلسار
• آموزشگاه آشپزی کوروش
• آموزشگاه آشپزی و پخت نان آنار
• آموزشگاه آشپزی لوتوس
• آموزشگاه آشپزی و رستوران پزشکی میکوران

ولی اگر قصد دارید که به صورت حرفه ای تر آشپزی را ادامه بدهید می توانید برای دانشگاه های زیرکه از مطرح ترین مراکز آموزش آشپزی هستند اپلای بکنید و این هنر را به صورت کاملا حرفه ای یاد بگیرید:

• موسسه آشپزی لس روچز واقع در فرانسه
• دانشگاه لوکزان سوییس
• دانشگاه کورنل
• دانشگاه جان هاپکینز که این دانشگاه دوره های آموزشی متعددی در خصوص مدیریت رستوران ها عرضه می کند.

البته اگر می خواهید که آشپزی را در حدی یاد بگیرید که نیازتان را برطرف کند و می خواهید بدون صرف هزینه آموزش آشپزی ببینید و ترفند آشپزی را یاد بگیرید شما می توانید از برنامه آشپزی استفاده کنید که به سه مورد از آن ها در اینجا اشاره می کنیم:

1. بهترین برنامه آشپزی- آشپزی با سرآشپز پاپیون
2. کوکپد
3. کتاب آشپزی (ساخت پیتوته)
شما با این برنامه های آشپزی، آموزش آشپزی ساده ببینید و ترفند آشپزی را به راحت ترین وسریع ترین روش یادبگیرید.

در انتها باید بگوییم آشپزی هم مانند تمامی هنرها دارای نکات بسیار ریز ودقیقی هست و برای دانستن نکات آشپزی و یادگرفتن ترفندهای آشپزی باید مانند تمامی هنر ها آن را آموخت و برایش وقت گذاشت، مطالعه و هزینه کرد! حال فکر کنم که به جواب خود رسیده اید که آیا آشپزی هنر است یا نه!
برایمان بنویسید که موضوع بعدی که دوست دارید درباره آشپزی بدانید چیست تا برایتان بیشتر درباره اش بگوییم!