برخی عادات غذایی در طول درمان ارتودنسی باعث شکستگی و افزایش احتمال بیماری دندانی می شود. اهداف بیشتر دندانپزشکان رسیدن به اهداف درمانی با کمترین اختلال ممکن به دلیل شکستگی و کاهش عوارض جانبی رژیم غذایی نامناسب است. به یاد داشته باشید که دندان ها در محیطی سالم و اشخاصی که سلامت کلی بهتری دارند، بهتر حرکت می کنند.
احتمال آسیب رژیم غذایی نامناسب به دندان ها و لثه
غذاها و نوشیدنی هایی که با کرم خوردگی یا حفره های دندانی مرتبط هستند، باید در هنگام داشتن براکت ها بسیار کم شوند. باید از غذاهای چسبناک به علت امکان آسیب زدن به ابزارها و افزایش احتمال پوسیدگی دندان اجتناب شود. اگر مجبور به مصرف هر نوع غذا یا نوشیدنی قندی شدید، آن را با غذای معمولی خود و در طی روز و نه چند بار در روز، مصرف کنید. بلافاصله بعد از غذا، دندان های خود را مسواک بزنید و از ضدعفونی کننده استفاده کنید. میان وعده های خود را با غذاهایی که قند تصفیه شده ندارند محدود کنید و بعد از خوردن میان وعده، دوباره مسواک زده و شستشو دهید.
اگر در طی ارتودنسی تغذیه نامناسب داشته باشید، ممکن است روی دندان ها، پلاک ایجاد گردد که باعث حفره دندانی شود. اگر وضعیت وخیم شود، ممکن است فرد بیمار نیاز به عصب کشی به منظور حذف عفونت مغز دندان داشته باشد. براکت ها می توانند درمان های دهانی دیگر را پیچیده تر کنند و به مراقبت های تخصصی برای درمان آنها نیاز خواهد بود.
آسیب احتمالی تغذیه نامناسب بر براکت ها
براکت ها و بست دهنده ها با چسب یا سیمان ارتودنسی خاصی به دندان ها متصل هستند که فشار طبیعی غذا خوردن را تحمل می کنند. با این حال، بعد از خوردن غذاهای خاصی، براکت ها می توانند از جای خود در بیایند، سیم ها ممکن است خم شده یا بشکنند و بست دهنده ها شل شده یا از بین بروند.
غذاهایی که ممکن است دلچسب باشند، اما خطرات بالایی در طی ارتودنسی دارند:
- جویدن یخ باعث ایجاد آسیب شدید به بریس ها می شود.
- غذاهای چسبنده یا آبنبات ها (تافی، کارامل، آدامس) خطرناک هستند زیرا می توانند سیم ها را کج کرده و مواد چسبیده به دندان را شل کنند.
- غذای سفت و آبنبات ها (نان سفت پیتزا، نان سفت، گشت استخوان دار، چیپس ها، سیب، ذرت، هویج خام، مغزها) احتمال زیادی برای خم کردن سیم ها، شل کردن مواد چسبنده و حتی شکستن براکت ها و سیم ها دارند. صدمه به براکت ها به ندرت باعث ترک خوردن دندان می شود و نیاز به درمان با کامپوزیت دندان دارند که باعث می شود هزینه ای بیشتری را در کنار درمان با ارتودنسی بپردازید.
- از غذاهای غنی از قند (مانند کیک، کلوچه، بستنی) باید تا حد امکان پرهیز شود. اگر غذاهای قندی مصرف می کنید، حتما بلافاصله دندان ها را مسواک بزنید. اگر مسواک زدن ممکن نبود، بعد از خوردن غذاهای شیرین، به منظور پیشگیری از پوسیدگی دندان، دهان خود را با آب تمیز بشویید. به یاد داشته باشید که اگر در مورد غذاهایی که می توانید بخورید و آنهایی که مضر هستند، سوالی دارید با دندانپزشک مشورت کنید و از او راهنمایی بخواهید.
بهترین غذاها برای خوردن در هنگام ارتودنسی
باز غذاهای زیادی وجود دارد که با وجود ارتودنسی می توانید بخورید. انجمن متخصصان ارتودنسی امریکا شما را تشویق به خوردن انواع غذاهای سالم و نرم در هنگام ارتودنسی می کنند. علاوه بر غذاهایی که درست بعد از ارتودنسی می توانید استفاده کنید، لیست کامل تری از غذاهای مناسب در زیر وجود دارد:
لبنیات
- ماست
- شیر
- پودینگ
- پنیر کوتاژ
- بستنی
نان ها و غلات
- جو / اوت میل
- وافل و پنکیک
- مافین (بدون مغز)
- ماکارونی و پنیر
- اسپاگتی
- برنج پخته
گوشت ها و پروتئین:
- گشوت مرغ خرد شده
- گوشت چرخ کرده
- گوشت قلقلی
- کالباس
- ماهی
- تخم مرغ
سبزیجات و میوه ها:
- موز
- سس سیب
- هندوانه
- انگور
- سیب زمینی له شده
- حبوبات پخته
- سبزیجات بخار پز
بقیه موارد:
- کسرول
- کره بادام زمینی و ساندویچ ژله
- ژله
- سوپ
- پنیر گریل شده
اگر دارای روکش های دندانی، ایمپلنت دندان و لمینت های دندانی هستید در هنگام دوره ارتودنسی، باید برای انتخاب بهترین گزینه های تغذیه ای با متخصص ارتودنسی خود مشورت کنید تا بهترین تغذیه را متناسب با شرایط شما در نظر بگیرد.
چه کار کنیم اگر سیم ها و بندهای بریس ها شل شدند
در طی دوره ارتودنسی، جلسات دوره ای با متخصص ارتودنسی برای تنظیم براکت ها دارید. مشکلات دیگری، مانند شکستن سیم ها و بندها، می تواند بین جلسات تنظیمی رخ دهد.
این اتفاق زمانی روی می دهد که:
- غذاهای ترد و چسبنده بخورید.
- به بریس ها ضربه بزنید.
- در دهان خود آسیبی داشته باشید.
اگر مشکلی با بریس ها داشتید، فورا جلسه ای را با دندانپزشک خود بگذارید. نادیده گرفتن آسیب یا تاخیر در تعمیر آن می تواند باعث کندی احتمالی درمان شما شود.
براکت یا سیم شکسته شده را نکشید. ممکن است باعث آسیب بیشتر شود. در عوض، تا وقتی که بتوانید به پزشک یا متخصص ارتودنسی مراجعه کنید، مقداری پنبه خیس یا مام ارتودنسی را روی لبه تیز بریس قرار دهید.
حفظ سلامت دندان با بریس ها
حفظ عادات دندانی مناسب در هنگام استفاده از بریس ها یکی از راه های اجتناب از آسیب است. حداقل سه بار در روز، ترجیحا بعد از هر وعده غذایی، با مسواکی نرم مسواک بزنید.
اهمیت بیشتری به فضای اطراف بریس ها بدهید و تمامی باقی مانده غذاها را از بین ببرید. از نخ دندان برای تمیز کردن بین دندان ها استفاده کنید تا ذرات غذایی باقی مانده بین بریس ها و سیم ها را بردارید.
نه تنها باید حتما به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید، بلکه دندانپزشک می تواند دندان ها را مرتبا تمیز کرده و بررسی کند. تمیز کردن دندان برای حذف پلاک های تجمع یافته روی دندان که باعث ایجاد حفره های دندانی و بیماری لثه می شوند، ضروری است.
متخصص ارتودنسی مطمئن می شود که بریس های شما به طور مناسبی قرار گرفته است.
ممکن است دندانپزشک نیز استفاده از شوینده فلوراید دهانی را برای کمک به استحکام دندان ها و کاهش احتمال پوسیدگی دندان توصیه کند.
یادگیری روش های مختلف جویدن می تواند از آسیب به بریس ها پیشگیری کند. به جای جویدن غذا با دندان های جلو، بهتر است با دندان های پشتی بجوید که قوی تر نیز هستند. این کار به پیشگیری از تخریب بریس ها در هنگام خوردن نان های ضخیم تر یا گوشت ها کمک می کند.
آیا انجام ارتودنسی خوب است؟
ارتودنسی می تواند دندان ها را بهبود بخشد. اما اگر غذاهای مناسبی نخورید و بهداشت دهانی را حفظ نکنید، احتمال آسیب به بریس ها و دندان ها وجود دارد.
دندانپزشک با متخصص ارتودنسی در مورد غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید توضیح می دهد. اگر سوالی دارید، حتما بپرسید. ارتودنسی خوب است زیرا اعتماد به نفس را افزایش می دهد و مشکلات دهانی را که بدون ارتودنسی ایجاد می شوند را کاهش می دهد. با این حال، آسیب به بریس ها می تواند مدت درمان را طولانی تر کند، یعنی مجبور می شوید بریس های ارتودنسی را برای مدت بیشتری استفاده کنید.
ارسال پاسخ