سبزیجات و صیفی جاتسلامت

وجود رگه های سفید در گوجه فرنگی و رابطه آن با سرطان

وجود رگه های سفید در گوجه فرنگی و رابطه آن با سرطان
وجود رگه های سفید در گوجه فرنگی و رابطه آن با سرطان
743بازدید

یکی از شایعات روزهای اخیر شبکه های اجتماعی خبر مبنی بر سرطان زا بودن رگه های سفید در گوجه فرنگی و رابطه آن با سرطان می باشد. متن این شایعه به این شرح است: “وجود رگه های سفید در گوجه فرنگی موجود در بازار، نشانه نیترات و باقیمانده سموم و کودهاست که موجب سرطان می‌شود.”

دلیل رگه های سفید چیست؟ آیا واقعا عامل سرطان است؟

دلیل رگه های سفید چیست؟ آیا واقعا عامل سرطان است؟
دلیل رگه های سفید چیست؟ آیا واقعا عامل سرطان است؟

رگه‌های سفید، معمولا نشان ‌دهنده عدم تعادل غذایی در یک محصول است و ارتباطی با وجود نیترات ندارد!

به عنوان مثال، اگر کلسیم یا فسفر گوجه‌ فرنگی کمتر از حد طبیعی باشد، در هنگام رشد بخوبی رنگ نمی‌گیرد! و این تعادل غذایی در مورد بقیه سبزی‌ها و صیفی‌ها نیز رایج است.

در صورت استفاده از کودهای شیمیایی بدون آزمون خاک و گیاه، احتمال تجمع نیترات در سبزی ها و صیفی ها وجود دارد که از روی شکل ظاهری هم قابل تشخیص نیست!

به طور کلی تجمع نیترات در سبزیجات برگی بیشتر از سبزیجات میوه‌ای و پیازی رخ می‌دهد و گوجه‌فرنگی از سبزیجات میوه‌ای است،

در مصرف سبزی خوردن و کاهو به علت احتمال تجمع نیترات باید دقت بیشتری کرد و محصولات تازه‌تر مصرف شوند.

ویتامین های موجود در میوه و سبزیجات تازه

میوه‌ها و سبزی‌ها سرشار از ویتامین و آنتی‌اکسیدان هستند و همین ترکیب‌ها تا حدی اثر موادی مثل نیترات‌ها را خنثی می‌کنند. برای مثال گوجه‌فرنگی حجم بالایی ویتامین C و آنتی‌اکسیدان لیکوپن دارد که می‌توانند با نیترات‌ها مقابله کنند. هرچه میوه‌ها و سبزی‌ها تازه‌تر باشند و کمتر در یخچال نگهداری شوند، ویتامین و آنتی‌اکسیدان بیشتری دارند و مصرف آنها مفیدتر خواهد بود.

چرا کود شیمیایی بیش از حد برای انسان مضر می باشد؟

نیترات موجود در کودهای شیمیایی، هنگام آبیاری محصولات شسته و وارد خاک می‌شود. بافت گیاه هم بسرعت آن را جذب می‌کند و پس از مدتی نیترات به نیتریت تبدیل می‌شود که نیتریت مشکل خاصی برای بدن انسان ندارد، اما وقتی کشاورزان کود زیادی به محصول می‌دهند، گیاه فرصت کافی برای تبدیل نیترات به نیتریت ندارد و نیترات زیادی در بافت گیاه تجمع پیدا می‌کند که برای سلامت انسان نیز خطر دارد.

اگرچه بسیاری از مشکلات و بیماری‌های امروز انسان ناشی از مواد غذایی ناسالم است، اما این به این معنی نیست که هر ویژگی غیرعادی در محصولات غذایی دلیل سرطان‌زا بودن آنها باشد. رگه‌های سفیدی که در بعضی گوجه‌فرنگی‌ها وجود دارد نشانه نیترات یا سرطان‌زا بودن گوجه‌فرنگی نیست و در بسیاری از موارد از عدم تعادل غذایی در این محصول حکایت می‌کند.

در گوجه فرنگی نیترات وجود دارد؟

در گوجه فرنگی نیترات وجود دارد؟
در گوجه فرنگی نیترات وجود دارد؟

متاسفانه، بله. باتوجه به اینکه استفاده از کود‌های شیمیایی در مزرعه‌های ایرانی براساس آزمون خاک و آزمون گیاه انجام نمی‌شود، احتمال وجود و تجمع نیترات نه‌تنها در گوجه‌فرنگی، بلکه در سایر سبزی‌ها و صیفی‌های ما هم وجود دارد.

آیا می‌توان وجود نیترات در گوجه‌فرنگی را از روی شکل ظاهری آن تشخیص داد؟

آیا می‌توان وجود نیترات در گوجه‌فرنگی را از روی شکل ظاهری آن تشخیص داد؟
آیا می‌توان وجود نیترات در گوجه‌فرنگی را از روی شکل ظاهری آن تشخیص داد؟

تقریبا نه. برخی افراد ادعا می‌کنند نرم بودن بافت گوجه‌فرنگی می‌تواند نشانه تجمع نیترات در آن باشد که این ادعا چندان قابل‌استناد نیست. از طرف دیگر، گاهی گفته می‌شود وجود رگه‌های سفیدرنگ در گوجه‌فرنگی‌ها هم علامتی از تجمع نیترات در آنهاست اما این رگه‌های سفید، معمولا نشان‌دهنده عدم تعادل غذایی در محصول است. مثلا اگر کلسیم یا فسفر گوجه‌فرنگی کم باشد و به‌طور کلی، تعادل غذایی در محصول برقرار نباشد، گوشت میوه یا صیفی ما به‌خوبی رنگ نمی‌گیرد.

معمولا کاهو و کلم هم جزو سبزی‌های پرمصرف هستند. آیا وجود نیترات در این سبزی‌ها هم قابل‌تشخیص است؟

برگ کاهوهایی که تجمع نیترات دارند، زودتر خراب و پلاسیده می‌شوند. ضمن اینکه معمولا نیترات در برگ‌های پیر و مغز سفید و سفت وسط کاهو تجمع می‌یابد و پرهیز از مصرف این دو قسمت می‌تواند راهی برای پیشگیری از ورود نیترات احتمالی به بدن باشد.اما در کلم هم مانند گوجه‌فرنگی وجود نیترات نشانه خاصی ندارد.

منبع : سایت گل من و تو - کانال گل من و تو

اینستاگرام گل من و تو

ارسال پاسخ