خولنجان، قولنجان یا خسرودارو گیاهی از خانواده زنجبیلیان است. نام علمی این گیاه Alpinia officinarum است. خولنجان به صورت علفی و پایا است که به ارتفاع حدود 2 متر می رسد. این گیاه دارای ساقهی زیرزمینی و ساقههای هوایی است. برگهای آن متناوب، غلافدار و سرنیزهای و گلهای آن متعدد و مجتمع به صورت خوشه و دارای کاسهای مرکب از 3 قسمت به رنگ سفید مایل به سبز میباشند. میوه آن دارای دانههای بسیار است. این گیاه که بیشتر در کشورهای جنوب شرق آسیا خصوصاً در چین و هند روییده و کاشته میشود، دارای کاربرد خوراکی و دارویی است. در این مطلب با گوشه ای از خواص خولنجان برای بدن آشنا می شویم.
گیاه خولنجان دارای ریشه ای غدهای، به رنگ قرمز مایل به سیاه، معطر و دارای طعمی تند است و به آن ” قسط تلخ” نیز میگویند. ریشه خولنجان ارزش دارویی و غذایی زیادی دارد و ظاهری تقریبا شبیه زنجبیل دارد. گونهای دیگر از گیاه خولنجان دارای ریشه زیرزمینی به رنگ زرد روشن است که به آن ” قسط شیرین” میگویند و دارای طعمی گزنده، معطر و با پوست نازکتر است.
خواص خولنجان برای بدن:
– خولنجان محرک و نیرودهنده است.
– خولنجان باعث بهبود هضم می شود و اشتها را افزایش می دهد.
– خولنجان نرم کننده سینه است.
– خولنجان قدرت جنسی مردان را افزایش می دهد.
– خولنجان برای مغز مفید است و هوش و حافظه را تقویت می کند.
– خولنجان تقویت کننده عمومی بدن است و به عنوان یک مسکن برای دردهای عمومی بدن می باشد.
– خولنجان برای ناراحتیهای دستگاه گوارش (آروغ زدن) مفید است. ضد نفخ و ضد اسید معده است و درد معده را تسکین می دهد.
– خولنجان برای شب ادراری مفید میباشد.
– خولنجان برای درمان درد کمر، رماتیسم و سیاتیک مفید است.
– خولنجان ضد سرماخوردگی است.
– مکیدن و در دهان نگه داشتن خولنجان بوی بد دهان را برطرف میکند
– یکی از خواص خولنجان درمان لکنت زبان است، به این منظور باید مقداری پودر آن را خورد و همچنین یک تکه از آن را مدام در دهان نگه داشت.
– خولنجان کک و مک صورت را برطرف میکند.
– خولنجان صدا را صاف و سردردهای رطوبتی را تسکین میدهد.
عوارض جانبی احتمالی خولنجان:
– افراد گرم مزاج نباید در استفاده از گیاه خولنجان افراط کنند تا دچار حساسیت نشوند.
– زیاده روی در استفاده از خولنجان برای پوست تحریک کننده است.
– مصرف زیاد آن همچنین برای ریه مضر بوده و بایستی با انیسون مصرف گردد.
– به طور کلی مصرف زیاد خولنجان برای مثانه مضر بوده، از این نظر باید با گل انگبین خورده شود.
ارسال پاسخ