دلیل جوش زیر پوستی : هر یک از شما قطعا تجربه جوشهای زیر پوستی را داشتهاید. جوشهایی که در لایه زیرین پوست و عمق آن بوجود آمده و معمولاٌ کمی دردناک است. البته شاید زیاد مشخص نباشد، و گاهی با دست کشیدن روی پوست فقط آن را حس کنید. این مشکل مربوط به عفونی شدن غدههای چربی موسوم به غدههای سبابه میباشد که در اکثر نقاط پوست به جز کف دست و پا وجود دارند و چربیای به نام سبوم ترشح میکنند که باعث تنظیم و تعادل چربی پوست میشود. این جوشها مربوط به ترکیب آلودگیها با سبوم است. سر این جوشها زیر پوست بوده و از پوست بیرون نمیآید. با ما همراه باشید تا دلیل جوشهای زیر پوستی را برایتان گفته و درمانهایی برای آن ارائه دهیم.
علت بوجود آمدن جوشهای زیر پوستی چیست؟
همانوطر که به شکل خلاصه در بالا علت جوش زیر پوستی رو گفتیم در ادامه به شکل کامل این علت ها رو مورد بررسی قرار میدیم
1. تجمع سلولهای مرده پوست و بسته شدن منافذ:
علت جوش زیر پوستی میتونه بخاطر سلول های مرده باشه، جوشهای زیر پوستی در قسمتهای چرب پوست که غدد چربی بیشتری دارند بوجود میآیند. از جمله در صورت روی چانه مخصوصاً، گردن، شانه، کمر و سایر قسمتهای چرب بدن.
روزنههای پوست به غدههای سبابه راه دارند و چربی ترشح شده از غدههای سبابه از طریق کانالی به روزنه پوست راه یافته و خارج میشود. زمانی که منافذ پوست با تجمع سلولهای مرده بسته میشوند، سبوم قادر به خروج و آمدن روی سطح پوست نیست. در نتیجه همان زیر پوست مانده و تبدیل به جوش زیر پوستی میشود. اگر سبوم و سلولهای مرده با باکتریهای پوست هم ترکیب شود، باکتری آنزیم و موادی شیمیایی تولید کرده و گلبولهای سفید خون را جذب کرده، لذا پوست قرمز و متورم میشود.
2. وراثت عامل جوشهای زیر پوستی:
برخی افراد بصورت ژنتیکی پوست چربی دارند. غدههای چربی آنها سبوم بیشتری تولید میکند. این مورد باعث جوش زدن میشود. بهتر است اگر عامل ژنتیکی در میان است، با متخصص پوست مشورت کنید تا به شما دارو دهد یا لایه برداری میکرودرم انجام دهد. این روشها باعث میشود بروز جوش کمتر شود.
3. جوش نوجوانی:
دوران بلوغ معمولاً دورانی است که افراد زیادی جوش میزنند. افراد در دوران بلوغ بدنشان دستخوش تغییرات جسمی شده و غدههای چربی بدنشان بیش از حد فعال میشود. و همین علت باعث بروز جوش میشود.
4.مشکلات هورمونی:
جوشهایی که در دوران بعد از بلوغ میزند، ممکن است عامل هورمونی داشته باشد. شاید هورمونهای شما به هم ریخته و دچار عدم تعادل شده باشند. گاهی اوقات پیش از قاعدگی افراد دچار جوش میشوند که به علت همین عدم تعادل هورمونیست.
5.رشد باکتری عامل جوش زیر پوستی:
گاهی در منافذ بسته پوست سبوم جمع شده و با باکتریها ترکیب میشود. این باکتری موسوم به پروپیونی باکتریوم در پوست وجود دارد. باکتری با سبوم ترکیب شده و جوشهای دردناکی ایجاد میکند.
6.حساسیت به تستوسترون:
گاهی تستوسترون باعث ترشح بیشتر سبوم شده و باعث ایجاد جوش و آکنه میشود. تستوسترون هورمونی است که در بدن مردان و زنان ترشح شده و برخی از افراد به آن حساسند. و در نتیجه سبوم بیشتری تولید میکنند و منافذ پوست بسته میشود. ترکیب سلولهای مرده پوست و سبوم باعث ایجاد جوش بیشتر میشود.
7.محصولات لبنی و رژیم غذایی:
خوردن بعضی خوراکیهای دارای شاخص بالایی از گلیسمی باعث برزو جوش میشوند. خوراکیهایی چون نان، نوشیدنی شیرین با قند بالا از این دست هستند. محصولات لبنی هم به دلیل داشتن کلسیم بالا سبب بروز جوش میشوند.
8.غذاهای چرب:
غذای چرب و سرخ شده و دراای روغن فراوان باعث ایجاد جوش میشود. پس از مصرف بیرویه غذاهای چرب خودداری کنید. چون این غذاها غدههای چربی را تحریک کرده و سبوم بیشتری تولید میکنند.
9.مصرف داروهای خاص:
یک سری از داروها هستند که باعث ایجاد آکنه میشوند. داروهایی مانند داروهای صرع و داروهایی که حاوی آندروژن هستند از این دستهاند.
10.محصولات مراقبت پوست:
برخی محصولات پوستی که استفاده میکنید، در صورتی که مناسب پوست شما نباشند، میتوانند جوش و آکنه تولید کنند. پس در مصرف محصولات پوستی مراقب باشید. تغییر دادن مداوم محصولات پوست را توصیه نمیکنیم. چون مواد جدیدی که در هر محصول وجود دارد ممکن است موجب تحریک پوستتان شود.
11.پاک نکردن آرایش بطور صحیح:
یکی از دلایل بروز جوش، آرایش است. مواد آرایشی چرب، کرم پودرهای روغنی و کلاً مواد آاریشی بر پایه روغن مضرند. بهتر است از محصولات بر پایه آب استفادهکنید. سعیکنید از محصولات طبیعی استفادهکنید تا درصد بروز جوش کمترشود.
12.تغییر آب و هوا و سفر:
به هنگام مسافرت به دلیل تغییرات آب و هوایی، تغییر دمای هوا، رطوبت و آب، ممکن است صورتتان جوش بزند.
13.فشار و استرس:
استرس و فشار بیش از حد یکی از عوامل ایجاد و بروز جوش است. زمانی که استرس دارسد/ف بدن موادی شیمیایی به نام نوروپپتید تولید میکند که مشکل جوشها را بیشتر میکند.
14. اصطکاکو ساییدن بیش از حد پوست:
زمانی که پوستتان را میسایید و آنها را فشار میدهید جوشهایتان بدتر میشود.
چه افرادی دچار جوش و آکنه میشوند؟
جوش زدن هیچ ربطی به نژاد و سن ندارد. نوجوانان و جوانان در سنسن مختلف بدان دچار میشوند. حتی افرادی هستند که در سنین بالا دچار جوش میشوند.
نکاتی برای پوشش دهی جوشها هنگام آرایش:
حتما با وجود جوش صورت مجبور شدهاید آرایش کنید تا به مراسمی بروید و این موضوع باعث نگرانیتان شود. گاهی به دنبال راه حلی برای پوشاندن جوش صورتتان شدهاید. در اینجا روش پوشاندن جوشها را به شما یاد میدهیم.
- صورتتان را بشویید و خشککنید.
- مرطوبکننده و یا آبرسان بزنید.
- کمی پرایمر برداشته و خیلی آرام روی پوست صورت خود بزنید. پرایمر باعث میشود آرایش بهتر روی پوستتان بنشیند.
- کمی صبر کنید و سپس مقداری کانسیلر سبز روی جوش و آکنهها بزنید. کانسیلر سبز باعثمیشود قرمزی آکنه مشخص نشود. از کانسیلر معمولی هم میتوانید استفادهکنید.
- کانسیلر را با حرکات ضربهای با انگشت پخشکنید.
- حالا نوبت کرم پودر است. کرم پودر مناسب با رنگ پوستتان را انتخابکنید. برسهایی مخصوص برای پخش کرمپودر وجود دارند که میتوانید با آنها این کار ار انجامدهید، یا حتی با انگشت کرم پودر را پخشکنید.
- سپس از فیکسکننده آریش استفادهکنید. پودرهایی هستند که آرایش را ثابتمیکنند.
- در صورتی که پودر فیکس یا اسپری فیکس ندارید، با یک دستمال کاغذی چربی اضافه روی پوستتان را بگیرید.
- پس از آن بقیه آرایش خود از جمله آرایش چشمها، لب و … را ادامهدهید.
جلوگیری از بروز جوش و آکنه:
درمان جوش زیر پوستی به روش خانگی برای جلوگیری از پوست وجود دارد، اما میتوانید نکات زیر را هم بکار ببندید:
- صورتتان را دو بار در روز با آب سرد بشویید. این کار باعث بستن منافذ پوست میشود.
- کرمهایی حاوی بنزوئیل پروکسید و سالیسیلیک اسید هستند که میتوانید از آنها استفادهکنید.
- از ماسکهای صورت موجود در بازار استفادهکنید.
- بخور دهید. بخور دادن پوست منافذ را باز کرده و باعث میشود جوشها از بین بروند.
- آب بنوشید. روزانه بین تا12تا14 لیوان آب سموم را از بدنتان دفع میکند و جوشها را کمتر میکند.
- زیاد به صورتتان دست نزنید. یکی از وسایل آلوده به باکتریها گوشی همراه و تلفن است. سعیکنید آن را دور از صورت نگهدارید تا بروز جوشها بیشتر نشود.
- رژیم غذاییتان باید سرشار از ویتامینها باشد، ویتامینهایی چون ویتامین A، ویتامین E، نیاسین و زینک.
- صبح ها پس از بیدار شدن یک لیوان آب گرم با یک قاشق چایخوری عسل و آب لیمو قبل از خوردن صبحانه بنوشید. این نوشیدنی سموم بدن را دفع میکند و PH پوست را تعادل بخشیده و جوشها را درمان میکند.
- جوشها را دستکاری نکنید. این کار سبوم بیشتری تولیدکرده و به زیاد شدن جوشهای روی پوست فقط کمکمیکند. همچنین باعث رنگدانهدار شدن دائمی آنها میشود.
- مصرف زیاد نمک میتواند باعث بروز جوشهای بیشتر و جوشهای سرسیاه شود.
در این مطلب با علت جوش زیر پوستی و همچنن راه های درمان آن آشنا شدید، اگر میخواهید پوستی سالم، بشاش و شاداب داشته باشید موارد بالا را رعایت کنید. ورزشکرده و آب کافی نیز بنوشید.
1دیدگاه