معرفی و شرایط درست نگهداری از گل میمونی : یکی از گیاهان یکساله که قدیم ها توی باغچه خونه بیشتر ما ایرانی ها پیدا میشید همین گل میمون هس که گیاهی یکساله و گلدار هست، گل میمون یکی از زیباترین و فاخر ترین و همچنین باشکوه ترین گلهای موجود می باشد. این گل دارای تنوع زیادی است و بیش از ۳۰ گونه مختلف دارد. میتوان آن را در باغچه و باغ استفاده کرد و یکی از گل های مناسب جهت گل آرایی می باشد. گل میمونی با تنوع رنگی که دارد بسیار چشم نواز و خیره کننده است. این گل زیبا در فرهنگ های عامیانه ، نماد خاصی در افسانه ها به حساب می آید.
معرفی گل میمونی
در زبان انگلیسی به این گیاه زیبا Snapdragon میگویند. که از دو بخش Snap به معنای گاز گرفتن ، و Dragon یعنی اژدها تشکیل شده است. که نام علمی اون Antirrhinum majus بوده و از خانواده Plantaginaceae به حساب میاد. از زمانی که شما این گیاه رو میکارید تا جوانه بزنه حدود سه هفته بیشتر طول نمیکشه و یعد از حدود 1.5 ماه به گلدهی میرسه، یکی از خاص ترین ویژگی های گل میمون ، زمین گرایی منفی آن می باشد. به این شکل که وقتی گل به شکل افقی حمل می شود ، شاخه های آن به سمت بالا جهت می گیرد. گل میمون با آب و هوای منطقه مدیترانه ای بسیار سازگار است. دلیل اینکه اسم ” گل میمون ” را برای آن انتخاب کرده اند این است که شبیه به دهان میمون است. گل میمونی یک گیاه چند ساله میباشد و آن قسمتی از گیاه که بیرون خاک قرار گرفته است ، در فصل زمستان به دلیل سرما از بین می رود.
نام های رایج گل میمون | Snapdragon، دهان اژدها |
نام علمی | Antirrhinum majus |
PH مناسب خاک | خاک 6.2-7.0 (کمی اسیدی تا خنثی) |
رنگ گلها | سفید، زرد، صورتی، قرمز، نارنجی، هلویی، بنفش |
بومی | مناطق مدیترانه اروپا، سوریه، ترکیه |
نوع گیاه | علفی چند ساله (معمولاً به صورت یکساله رشد می کند) |
نوع بلند قامت گل میمون ، اکثراً در کشورهای غربی پرورش داده می شود. اما در ایران بیشتر نوع کوتاه قامت آن برای کاشت در گلدان ، باغچه و فضای سبز شهری استفاده می شود. برگهای متناوب و نیزه ای شکل خاصی دارد که در اطراف ساقه به شکل زیبای قرار گرفته است اوج شکوفایی گلهای میمونی در فصل پاییز و همچنین بهار می باشد بعد گلدهی آن در اواسط تابستان به دلیل گرمای زیاد هوا کاهش می یابد ، اما اگر آبیاری به موقع انجام شود ، در تابستان نیز می توانیم شاهد شکوفایی گل میمون باشیم. در فرم بلند این گیاه ممکن است احتیاج به تکیه گاه داشته باشد.
گل میمون رو هرس کنیم؟
هنگامی که گل میمون جوانتر است ، به منظور جلوگیری از بلند شدن بیش از حد آن ، و همچنین شکل دهی مناسب به آن ، می توان از عملیات هرس را انجام داد. سرزنی این گیاه باعث می شود شاخه های جانبی و بوته شکل آن بیشتر شود. مزیت دیگر هرس کردن آن این است که مانع ایجاد ساقه های خمیده می گردد. همچنین با جداسازی برگ و شاخه های پژمرده گل میمون ، گیاه را تحریک می کنیم که گل دهی آن بیشتر شود. این گیاه اصلاً سمی نیست و به حیوانات خانگی آسیب و ضرر نمی رساند.
گلهای این گیاه زیبا معمولاً ۳/۵ الی ۴/۵ سانتی متر اندازه دارد. گل های وحشی این گیاه معمولاً صورتی رنگ تا ارغوانی می باشد ، و لبه های زرد رنگ دارد. ولی دارای تنوع رنگ بسیاری است. بذرهای ریز و سیاه رنگ آن نیز در درون میوه های این گیاه جالب قرار گرفته است.
شرایط نگهداری گل میمونی در خانه
این گیاه بعد از جوانه زدن به مدت دو الی سه هفته رشد کندی داره که کاملا عادی هست، توجه کنید که اگر در باغچه اونو میکارید حتما از کودهای حیوانی پوسیده برای غنی کردن خاک استفاده کنید و اگر داخل گلدان هست حتما از ورمی کمپوست استفاده شود، میتونه نور مستقیم خورشید رو به خوبی تحمل بکنه و یکی از نکات مهم در پرورش گل میمون شرایط آبیاری آن است. هنگامی که سطح خاک گل خشک شد ، باید نسبت به آبیاری مجدد آن اقدام کنیم. در هنگام آبیاری باید دقت کنیم که برگهای گل میمون خیس نشود ، زیرا ممکن است گیاه دچار بیماریهای قارچی شود.
بهترین نور برای کاشت و نگهداری گل میمونی چقدر باشه؟
جهت اینکه گل میمون رشد مناسبی داشته باشد ، روزانه ۶ الی ۸ ساعت نور مستقیم آفتاب نیاز دارد. اگر نور مناسب به گل میمونی نرسد باعث میشود گلدهی این گیاه کم شود، و همچنین ممکن است احتمال شیوع بیماری های قارچی در این گیاه افزایش پیدا کند بالا میره. حتی در تابستان تابش مستقیم نور خورشید به گل میمون صدمه نمیزنه، مگر اینکه هوا محل نگهداری اون خیلی گرم و سوزنده باشه، در اینصورت ممکن است گیاه کمی پژمرده شود و گلدهی آن کمتر شود که با بالا بردن میزان آبیاری میشه این مشکل رو رفع کرد. اما به هرحال در مناطقی که تابستان ها هوا خنک تر است ، می توان بهترین گلدهی را در این گیاه زیبا مشاهده کرد.
اگر دوست دارید کاشت گل میمونی رو در گلدان انجام بدید حتما محلی براش انتخاب کنید که میزان نور زیادی داره و اگر از ابتدای بهار در معرض نور مستقیم نیست به هیچ وجه یکدفعه اونو جلوی نور خورشید قرار ندید چون برگها میسوزه و میزان گلدهی کاهش پیدا میکنه
بهترین دمای جهت پرورش گل میمونی چند درجه است؟
در شرایطی که آب و هوا نسبتاً خنک باشد گل میمونی شاداب تر است ، و بیشترین گل دهی را دارد. مناسب ترین دما در روز برای این گل ، حدود ۲۱ درجه سانتیگراد می باشد. دمای شبانه مناسب نیز برای گل میمون در حدود ۵ الی ۱۰ درجه است. هنگامی که دمای هوا در این بازه باشد، گل میمونی بیشترین بازدهی و گلدهی را خواهد داشت.
هر چقدر این گیاه در شرایط آب و هوایی مناسب تری قرار بگیرد ، می تواند تا چند سال در محیط باقی بماند ، و گلدهی خود را ادامه دهد. گل میمونی معمولاً تا دمای حدود ۱- درجه سانتیگراد را به راحتی تحمل میکند. همچنین این گیاه در برابر وزش بادهای سرد زمستانی مقاومت کمتری دارد. اما در برخی از گونههای گل میمون ، احتمال زنده ماندن آن تا دمای ۱۲- درجه را وجود دارد. حداکثر دمایی که گل میمون می تواند در آن به گلدهی خود ادامه دهد ، معمولاً بین ۲۶ تا ۳۲ درجه سانتیگراد می باشد.
بنابراین همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم ، دمای بین ۱۰ الی ۲۰ درجه سانتیگراد برای گلدهی گل میمون بهترین دما می باشد. و دمای بالاتر و پایینتر از این بازه ، ممکن است باعث کاهش گلدهی این گیاه شود. در ضمن این گیاه رطوبت خیلی بالا برای رشد نیاز نداره و میتونه در رطوبت کم هم رشد خوبی داشته باشه
خاک مناسب جهت پرورش گل میمون کدام است؟
بهترین نوع خاک برای گل میمونی ، خاک هایی است که مواد ارگانیکی مانند کود پوسیده دامی و خاک برگ را در خود دارند. همچنین این خاک باید از اندازه مناسبی برخوردار باشد. گل میمونی زیاد به تغذیه مصنوعی ، و کودهای شیمیایی نیاز ندارد. توجه داشته باشید که Ph خاک بین 6.2 و 7.0 باشه گیاه میتونه به خوبی مواد مغذی موجود در خاک رو جذب بکنه و رشد خوبی داشته باشه
گل میمون رو چقدر آبیاری کنیم؟
آبیاری بیش از حد هم میتواند باعث بروز بیماری های قارچی در گل میمونی شود و اینکه فواصل زمانی آبیاری رعایت شود ؛ یعنی قبل از خشک شدن نسبی سطح خاک ، نباید دوباره به آن آب بدهیم. هر زمان که لایه بالایی و بیرونی خاک خشک شد، نیاز است که آبیاری مجدد انجام بشود. اگر این فواصل زمانی آبیاری به درستی رعایت نشود، ممکن است باعث پوسیدگی ریشه ، و کم شدن استحکام ساقه ها بشود. یک نکته دیگر اینکه هنگام آبیاری برگ های گیاه را خیس نکنید.
میزان و نحوه کوددهی به گل میمونی چقدر باشه؟
اگر از خاک غنی و خوب برای کاشت گیاه استفاده کنید نیاز چندانی به کوددهی نداره ولی اگر گیاه رو گلدان کاشتید یا میخواهید میزان گلدهی افزایش پیدا کنه حتما از کودهای 202020 یا 121236 استفاده کنید.
انواع گونه های گل میمونی
گل میمونی معمولاً به صورت ترکیبی چند رنگ فروخته می شه، امامیتونید گونه های مختلف با رنگ بندی خاص رو به صورت جداگانه تهیه کنید که در ادامه برخی از گونه های رایج و موجود در بازار به شما معرفی میکنم :
- سری Rocket : یکی از گونه های بیشتر رایج هست که در همه گلفروشی ها موجود هست و بیشتر همین گونه کاشته میشود که ارتفاعی در حدود 60 الی 90 سانتی متر میرسد.
- Madame Butterfly mix : ارتفاع این گونه از 60 الی 70 سانتی متر میرسه و دارای گلهای ژولیده در همه رنگها هست که بیشتر برای تزیین گلهای شاخه بریده استفاده میشود.
- Tutti Frutti: این گونه یکی از گونه های پا کوتاه از گل میمون هست که ارتفاع اون بین 20 الی 30 سانتی متر است و دارای گلهای خالدار و راه راه منحصر به فردی می باشد.
- Candy Tops mix : این گونه دارای گلهایی به رنگ یکدست زرد، نارنجی، سفید، قرمز می باشد. یکی از بهترین گزینه ها برای کاشت در کنار سایر گیاهان است.
- Chandelier mix : این یکی از بهترین گونه های گل میمن هست که دارای گل هایی به رنگ های بنفش، صورتی یا زرد است.
کاشت و تکثیر گل میمون
در گل های میمون، بهترین روش کاشت و تکثیر، روش کاشت بذر می باشد. و این روش کاشت بذر به دو شکل انجام میگیرد که که به آنها میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید؛
روش اول کاشت بذر گل میمون: کاشت در فصل پاییز
در این روش بهترین زمان برای کاشت ۸ هفته قبل از اتمام یخبندان می باشد. بدین منظور گلخانه مناسب را در نظر می گیریم و بذرها را در گلدان مناسب نشاء قرار میدهیم و روی آن را با لایه نازکی از خاک می پوشانیم. سپس خاک را مرطوب می کنیم. ۱۰ الی ۲۰ روز بعد جوانه بذر ها سر از خاک بیرون می آورند در این مدت باید همواره آبیاری را ادامه بدهیم ، اما وقتی جوانه را مشاهده کردیم باید آبیاری گل میمون را کمی کاهش بدهیم تا از قارچ زدگی ریشه جلوگیری کنیم.
پس از فرا رسیدن فصل بهار میتوانید این گیاه را به فضای باز و باغچه انتقال بدهید توجه داشته باشید که اگر گل میمونی شما از نوع بلند است ، با فاصله بیشتری کاشته شود. با انجام این روش کاشت میتوانیم گلدهی گیاه را ، تا مقدار قابل توجهی افزایش دهیم. بنابراین برای داشتن یک گل میمون پر گل ، از روش کاشت در فصل پاییز استفاده کنید.
روش دوم کاشت بذر گل میمون: کاشت در فصل بهار
در این روش دیگر نیاز نیست گل را در گلخانه بکاریم و سپس به باغچه منتقل کنیم ، بلکه می توانیم مستقیماً بذرها را در باغچه یا هر مکان سر باز دیگری بکاریم. تا زمانی که جوانه ها را مشاهده کنیم ، حدود ۲ هفته زمان لازم می باشد. هنگامی که بذرها را در باغچه کاشتید ، باید آبیاری با آبپاش ریز صورت بگیرد. همچنین بهتر است که از خاک شنی بیشتری استفاده کنیم.
زمستان گذرانی گل میمون
این گیاهان جزو گیاهان چند ساله است که معمولا به صورت یک گیاه یکساله پرورش داده میشه، اگر شما زمان زمستان با اونها کاری نداشته باشید سال بعد مجدد رشد خواهد کرد ولی نباید انتظار گلدهی خیلی خوب از اون داشته باشید، پس سعی کنید با فرا رسیدن فصل سرد از گیاه بذر تهیه کنید و سال بعد اون رو مجدد بکارید.
چیکار کنیم گل میمون گل بده؟
گل میمونی به خاطر شکوفه های رنگارنگشان معروف شده و اگر گل نداشته باشه شاید اصلا ارزش کاشت نداشته باشه، پس برای اینکه این گیاه به خوبی گل بده ادامه مطلب رو خوب مطالعه کنید. این گیاه از اوایل بهار شروع به گل دادن می کنه و در تمام فصل رشد خودش شاهد گلهای اون خواهید بود فقط دقت کنید که بعد از شروع فصل سرما دیگه این گیاه گل نمیده و باید از اون بذر تهیه کنید.
برای گلهی باید مقدار مناسب نور خورشید که حداقل 6 الی 8 ساعت هست رو دریافت بکنه و میزان آبیاری اون هم متناسب با میزان دریافت نور و دمای محیط باشه در برخی مناطق اگر در حیاط کاشته شده باشه باید هر روز عصر بهش آب بدید در کنار موارد فوق باید کوددهی هر دو الی سه هفته انجام بشه (اگر خاک عنی نیست) و مراقب باشید که گیاه داچار آفت نشه
بیماری های رایج گل میمونی
وقتی که گل میمون دچار بیماری میشود ، گلدهی آن کاهش می یابد و حتی ممکن است کاملا از بین برود در ادامه به معرفی دو بیماری رایج در این گیاه می پردازیم. با ما همراه باشید:
بیماری قارچی زنگ ، یکی از رایج ترین بیماری گل میمون می باشد ، که به سرعت در گیاه پیشرفت خواهد کرد. این بیماری به شکل لکه های قهوه ای رنگ پودر مانند ، روی ساقه و برگ گل میمون نمایان می شود. در صورتی که به گیاه رسیدگی نشود میتواند حتی باعث خشک شدن آن بشود. همچنین یکی دیگر از بیماریهای رایج گل میمون ، آفت شته است. این بیماری نیز باعث خرابی گل خواهد شد ، که با استفاده از سم های مخصوص شته که در بازار وجود دارند ، می توان با آفت شته گل میمون مقابله کرد.
علت پژمرده شدن برگها و گلهای گل میمون چیست؟
اگر گیاه نور بیش از حدی دریافت بکنه و یا دمای محل نگهداری خیلی زیاد باشه گیاه شروع به پژمرده شدن میکنه، البته با افزایش دما و میزان نور دریافتی باید میزان آبیاری هم افزایش پیدا کنه تا گیاه بتونه شرایط بوجود اومده رو تحمل بکنه و یا اینکه گیاه رو به محلی با نور فیلتر شده منتقل کنید.
علت لکه های زرد و قهوه ای روی برگ ها گل میمون چیست؟
این گیاه اغلب به یک بیماری قارچی به نام زنگ اسنپدراگون مبتلا میشه: لکه های زرد اولین علامت هستند و این لکه ها ممکن است تیره تر و بزرگتر بشن بطوری که قسمت مرکزی این لکه ها قهوه ای یا سیاه میشه. برای درمان زنگ زدگی گل میمون، سعی کنید قبل از گسترش پیدا کردن مشکل رو رفع کنید برای این کار گیله رو در محلی با تهویه خوب قرار بدید و اینکه با استفاده از قارچ کش ها گیاه رو سم پاشی کنید.
نتیجه گیری گل میمونی
در مطلب بالا به معرفی گل میمون پرداختیم. گفتیم که بهترین دمای مناسب برای این گیاه زیبا چند درجه سانتیگراد است و همچنین دو روش کاشت آن را توضیح دادیم. انواع این گل ها را نام بردیم و انواع بیماری های این گل را نام بردیم. و به بهترین زمان آبیاری جهت گلدهی بیشتر این گل ، اشاره کردیم. امیدواریم این مطالب برای علاقمندان به این گل مفید بوده باشد.
اگر شما هم تجربه ای در کاشت و نگهداری گل میمونی دارید حتما در بخش دیدگاه مطرح کنید، اگر سوالی در خصوص نحوه کاشت و نگهداری دارید بپرسید تا کارشناسان ما پاسخ رو برای شما ارسال کنند.
ارسال پاسخ