خاک تراریوم؛ انتخاب خاک مناسب تراریوم و لایه های مختلف

بهترین خاک تراریوم چیست؟
بهترین خاک تراریوم چیست؟

انتخاب بهترین لایه های خاک ترایروم در خانه : باغ شیشه ای یا تراریوم یک روش عالی و جذاب برای نگهداری انواع گیاهان آپارتمانی مثل کاکتوس ها و ساکولنت ها می باشد که در اصطلاح بهشون باغ شیشه ای میگن، شما میتونید به روش های مختلف تراریوم خودتون رو توی خونه بسازید که نحوه ساخت تراریوم زیبا رو در یک آموزش دیگه به صورت تصویری آموزش دادیم، این رو بدونید که مهمترین نکته لایه های خاک یک ترایروم هست که باید به درستی انتخاب بشه وگرنه تراریوم شما عمر کوتاهی خواهد داشت.

در ادامه با من همراه باشید تا ترکیب های ممکن و اصولی برای ساخت تراریوم بسته و یا تراریوم های باز رو به شما بگم، برای داشتن یک ترایروم خوب باید شما لایه بندی های رو رعایت کنید تا گیاه دچار مشکل نشه در انتهای چند مثال از ترایروم های بسته و باز برای شما قرار بدم.

خاک مناسب تراریوم
خاک مناسب تراریوم

لایه های خاک تراریوم که استفاده میشه

برای داشتن یک تراریوم با رشد خوب و عالی میتونید از لایه های زیر استفاده کنید.

بنر گل من و تو
  • لایه زهکشی : چون ترایروم ها سوراخ زهکشی ندارند اگر این لایه وجود نداشته باشد بعد از مدتی گیاهان داخل تراریوم شروع به پوسیده شدن میکنند ، پس اولین لایه برای سلامت و رشد خوب گیاه زهکشی است که میتونید از سنگ ریزه استفاده کنید.
  • لایه خزه: برای اینکه رطوبت اضافی و آب جمع شده در لایه زهکشی باعث آسیب به گیاه نشه یک لایه خزه نیاز داریم که ما بین لایه خاک و لایه زهکشی باشد تا رطوبت رو در خودش ذخیره کنه (اختیاری)
  • لایه زغال : یکی از لایه های اختیاری ولی خیلی مهم که باعث میشه عمر گیاه شما بیشتر بشه و همچنین گیاه کمتر دچار بیماری بشه لایه زغال هست که سموم و بوهایی که ممکن هست گیاه ایجاد کند رو در خودش جذب میکنه
  • لایه خاک : اصلی ترین لایه که برای رشد گیاه بسیار مهم است همین لایه است، گیاه برای رشد و شادابی نیاز به خاک داره که بتونه مواد مغذی رو از اون جذب بکنه، این خاک نباید سنگین باشد و همچنین باید زهکشی بالایی داشته باشد. در ادامه بیشتر در خصوص این مرد صحبت میکنیم
  • لایه خاک تزئینی : خیلی ها تراریوم رو بخاطر زیبایی اون خریداری میکنند شما میتونید با چندین لایه این باغ شیشه ای رو به خوبی تزیین کنید، ماسه رنگی، سنگ های تزئینی یا صدف رو میتونید بین خاک اضافه کنید. این باعث میشه که جذابیت تراریوم شما چند برابر بشه
  • لایه گیاهی : شما باید گیاهانی که نیاز نوری، رطوبتی و آبیاری یکسانی دارند رو برای تراریوم های خود انتخاب کنید، اگر این شرایط رو قبل از ساخت تراریوم دقت نکنید عمر تراریوم شما چندان زیاد نخواهد بود.
  • لایه تزئینی : این لایه به جذابیت تزئینی تراریوم شما کمک خیلی زیادی میکند که میتونید از مجسمه های مخصوص تراریوم برای این کار استفاده کنید.

درسته تمامی لایه های خاک تراریوم و لایه های تزئینی که در بالا گفتیم باعث زیبایی هرچه بیشتر باغ شیشه ای شما خواهد شد ولی سه لایه اصلی زهکشی، خاک و گیاه اصلی ترین لایه ها به حساب میان و بقیه جنبه تزئیینی دارند.

چرا نگران لایه های خاک تراریوم باشیم؟

شما همانطور که وقتی یک خانه را میسازید باید به تمامی اجزا و مراحل اون دقت کنید در ساخت تراریوم هم باید به لایه بندی ها خاک دقت کافی رو داشته باشید چون ریشه هر گیاهی برای رشد نیاز به آب، مواد مغذی و اکسیژن دارد و اگر شما لایه هایی که در بالا گفته شده رو به درستی برای تراریوم فراهم نکنید گیاهانی که داخل آن کاشته میشوند خیلی زود دچار مشکل و بیماری خواهند شد.

انواع تراریوم های باز و بسته

اولین نکته ای که در انتخاب لایه های خاک تراریوم مهم است اینه که آیا شما یک ترایروم بسته میخواهید یا باز، ترایروم بسته به تراریومی گفته میشه که دارای یک درپوشی است که مانع خروج رطوبت از داخل ترایروم شده و مانند یک فضای کاملا گلخانه ای است و حتما برای اون در لایه گیاهی باید از گیاهان مناطق گرمسیری استفاده کنید که میزان رطوبت بالایی نیاز دارند.

ولی ترایروم های باز بیشتر برای کاکتوس ها و ساکولنت ها مناسب است چون شما اجازه میدید که رطوبت اضافی از خاک تراریوم تبخیر بشه، ساکولنت ها، کاکتوس ها و حتی سایر گیاهان مثل گل سنگ در ترایروم ها رشد خوبی خواهند داشت ولی در تراریوم در بسته بعد از مدتی احتمال پوسیده شدن آنها وجود دارد.

قدم به قدم ساخت و لایه بندی خاک تراریوم

خب قبل از اینکه به لایه بندی خاک ترایروم ها بپردازیم اولین قدم برای ساخت تراریوم انتخاب یک ظرف شیشه ای است، البته میتونید از هر ظرف دیگه ای برای این کار استفاده کنیدولی خب ما برای زیبایی داریم ترایروم رو میسایزم پس بهتره ظروف شیشه ای زیا و تمیز رو برای این کار انتخاب کنید.

لایه به لایه خاک تراریوم رو بررسی کنیم

خب برای ساخت یک ترایرم بعد از انتخاب ظرف مناسب باید یک لایه بدنی اصولی و درست داشته باشیم که هر لایه رو به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میدیم

زهکشی خاک مناسب تراریوم
زهکشی خاک تراریوم

اولین و مهمترین لایه خاک تراریوم ، لایه زهکشی تراریوم

یکی از اصلی ترین لایه های خاک تراریوم لایه زهکشی هست که از پوسیدگی ریشه و ساقه گیاه جلوگیری میکند، برای این لایه میتونید از سنگریزه استفاده کنید، هرچند برخی از زغال یا وسایل تزئینی برای این کار استفاده میکنند، بهترین حالت این هست که حدود 2 الی 3 سانتی متر از کف ظرف رو با این مواد پر کنید. به هیچ وجه از این مورد غافل نشید که مرگ گیاه و نابودی اون رو به همراه خواهد داشت.

شن نخودی یک نوع لایه زهکشی است که معمولاً استفاده میشه، اما شما میتونید از چیزی مانند سنگ های رودخانه کوچک، شن آکواریوم رنگی یا سنگ های کوچک، سنگ های رنگی تزیینی و یا سنگ های مرمر هم استفاده کنید. برخی از لیکا (خاک رس منبسط شده) هم استفاده میکنند که من به شخصه پیشنهاد نمیکنم.

آیا لایه خزه برای تراریوم مهم هست؟

اگر فقط مقداری خاک در بالای لایه زهکشی خود بریزید و هیچ جدا کننده دیگری نداشته باشد به مرور و گذشت زمان خاک در لایه زهکشی نفوذ میکنه و میزان زهکشی تراریوم شما کاهش پیدا خواهد کرد و در نهایت از بین خواهد روفت و مجدد احتمال پوسیدگی ریشه شما بالا میره، برای جلوگیری از این مشکل شما میتونید از خزه خشک یا خزه اسفاگنون روی لایه زهکشی استفاده کنید.

این کار از شسته شدن خاک جلوگیری می کنه و در کنار اون مقداری از رطوبت اضافی را جذب می کنه. در کنار این موارد لایه خزه رنگ و بافت زیبایی به لایه های میانی تراریوم شما میده فقط دقت کنید که میزان ضخامت اون نه خیلی زیاد باشه و نه خیلی کم به نحوی که یک تعادل برای ترایروم برقرار کند.

فواید استفاده از لایه زغالی برای خاک ترایروم

این یک لایه اختیاری است، اما من احساس می کنم برای سلامت و زندگی تراریوم شما میتونه بسیار مهم باشه. استفاده از لایه به صورت یک لایه میتونه به عنوان یک فیلتر برای حذف سموم و جلوگیری از ایجاد بو در تراریوم شما کمک قابل توجهی داشته باشه. به نظر من میتونه این لایه بالاتر از خزه و پایین تر از لایه خاک قرار بگیریه تا بهترین عملکرد رو داشته باشه ولی برخی از کسانی که ترایروم میسازند این لایه رو در بخش زهکشی قرار میدن که کار اشتباهی نیست.

لایه خاک مناسب تراریوم
لایه خاک مناسب تراریوم

مهترین لایه خاک تراریوم : لایه خاک

لایه خاک جایی است که گیاهان شما در آن رشد میکنه و اصلی ترین لایه برای ریشه دهی و جذب مواد مغذی برای گیاه است که باید یک انتخاب و ترکیب درست داشته باشد که نه باعث از بین رفتن و نه بیماری گیاه شود. ابتدا باید نوع تراریومی که میخواهید بسازید (بسته یا باز) رو مشخص کنید و سپس اقدام به ترکیب خاک متناسب با گیاهان داخل اون بکنید. چندین گزینه برای لایه خاک وجود دارد :

  • خاک گلدان : میشه گفت یکی از بی دردسر ترین خاک های که یمشه برای تراریوم استفاده کرد خاک های آماده مخصوص گیاها آپارتمانی است، خاک معمولی گلدان گیاه آپارتمانی یکی از ساده ترین و ارزان ترین هاست. برای گیاهان گرمسیری میشه گفت یکی از انتخاب های دردسترس و کم هزینه خواهد بود.
  • خاک بنفش آفریقایی : یکی از خاک های بسیار عالی برای تراریوم خاک بنفشه افریقایی هست، این خاک ها بسایر سبک بوده و میتونه به خوبی آب رو از خودش عبور بدن و میزان قابل توجهی رطوبت رو در خودشون ذخیره کنند که میتونه از پوسیدگی ریشه گیاه جلوگیری کند.
  • ترکیب خانگی برای خاک تراریوم : اگر تجربه کافی در ترکیب و شناخت انواع خاک دارید میتونم بهتون پیشنهاد کنم که یک ترکیب خانگی درست کنید ، به این شکل که پیت ماس، پرلیت، مقدار کمی خاک باغچه استریل شده رو با هم مخلوط کنید تا یک ترکیب عالی برای تراریوم درست کنید. البته میتونید کمی ماسه و ورمی کمپوست هم به ترکیب خاک اضافه کنید که زهکشی هم بالا میره و هم خاک برای رشد گیاه غنی خواهد شد.
  • خاک آماده کاکتوس و ساکولنت: اگر میخواهید یک تراریوم ساکولنتی یا کاکتوسی تهیه کنید و تجربه ترکیب خاک ندارید پیشنهاد میکنم حتما از خاک های آماده کاکتوس و ساکولنت استفاده کنید چون این خاک ها متناسب با میزان آبیاری و زهکشی این گیاهان ترکیب شده است.

ترکیب خاک تراریوم ؛ لایه خاک تزئینی

شما هم میتونید برای زیباتر کردن تراریوم خاک یک لایه خاک تزئینی به اون اضافه کنید ولی خب ضخیم ترین لایه برای تراریوم لایه خاک تراریوم است و شما یا اضافه کردن خاک های رنگی، شن رنگی، صدف و… اون رو جذاب تر کنید، البته این لایه کاملا اختیاری هست و نبود اون مشکلی در رشد گیاه ایجاد نمیکند.

یک لایه مهم دیگر در تراریوم، لایه گیاه

همیشه یکی از لذت بخش ترین قسمت های ساخت تراریوم انتخاب نوع گیاه است که باید متناسب با سایز و نوع تراریوم به همراه شرایط نگهداری محیط شما داره، حتما در انتخاب نوع گیاه باید شرایط و نیازهایی که هر کدام دارند رو بررسی کنید، چرا؟ چون اگر دو گیاه با نیازهای مختلف داشته باشید یکی از گیاهان فدای اونیکی میشه مثلا اگر شما گیاهی دارید که نیاز به آبیاری زیاد داره و در کنار اون یک گیاه با نیاز آبی کم بکارید با آبیاری زیاد یا کم یکی از بین خواهد رفت.
یک تراریوم ساکولنتی یا کاکتوسی نیاز به شرایط خشک و روی باز دارد، در حالی که تراریوم‌های استوایی می‌توانند رویه‌های بسته داشته باشند و شرایط رطوبت بالا را کاملا تحمل میکند

گیاهان مناسب تراریوم
گیاهان مناسب تراریوم

پس بیاید براتون چند گیاه رو معرفی کنم که میتونند کنار هم کاشته شوند، لیست زیر بر اساس نوع تراریوم تقسیم بندی شده

گیاهان مناسب تراریوم باز

  • پیله آ اینوولاکراتا، گیاهان دوستی (Friendship Plants)
  • پپرومیاهای کوچک (Peperomias)
  • اشک فرشته (Soleirolia soleirolii)
  • برگ بیدی
  • بنفشه آفریقایی
  • نخل شامدورا
  • فیتونیا
  • سرخس
  • ارکیده Phalaenopsis

گیاهان مناسب تراریوم بسته

  • انوع کاکتوس ها
  • انواع ساکولنت ها
  • گل سنگ
  • هاورتیا گوره خری
  • دونه غوره ای
  • کالانکوئه تیرسیفلورا

آخرین لایه از خاک مناسب تراریوم؛ لایه تزئینی

این لایه جایی هست که شما باید هنر خود در تزیین ترایروم رو به رخ دیگران بکشید، در این لایه شما میتونید علاوه بر انواع خزخ و سنگ از مجسمه های اماده هم استفاده کنید. ولی در غیر این صورت شما میتونید فقط ازیک لایه ماسه رنگی یا شنی هم برای اتمام کار استفاده کنید. لایه تزینی گزینه خوبی برای محافظت از ریشه گیاه شما هست. ممکن است استفاده از وسایل طبیعی مانند صدف‌های دریایی، یا سنگ های صخره ای زیبا، یا چیزهای کاملاً دیگری مانند مجسمه‌های کوچک، تابلوهای تزئینی، آدم‌های کوچک، یا هر چیزی که تصور می‌کنید که به خاک و رطوبت خاک و محل گیاه تاثیر منفی نداره میشه استفاده کرد.

حتما مطالعه کنید : نحوه درست ساخت تراریوم شنی در خانه

لایه تزیینی برای خاک تراریوم
لایه تزیینی برای خاک تراریوم

چطور میتونیم تزیین تراریوم رو بهتر انجام بدیم

زمانی که وارد ساخت مرحله به مرحله تراریوم میشوید، متوجه میشوید که چه تضاد زیبایی در لایه های خاک تراریوم وجود دارد. از همین تضاد ها میتونید برای زیباتر شد تراریوم خودتون استفاده کنید.سعی کنید لایه هایی که میسازید به اندازه ای ضخامت داشته باشه که یک کنتراست جذاب ایجاد کنید، البته خیلی هم نیاز نیست ضخامت لایه ها بالا باشه، فقط به اندازه ای باشد که زیبایی رو چندبرابر بکنه، البته میتونید لایه ها رو به شکل اریب یا موج دار هم طراحی کنید.
استفاده از شن و سنگ های رنگی با تضاد میتونه به زیبایی ترایروم شما کمک کنید، ولی هرچقدر بتونید یک منظره طبیعی رو بازسازی کنید بعد از تماشای تراریوم هم حس فوق العاده ای به شما میدهد.

جمع بندی خاک مناسب تراریوم

ما تو این مطلب خاک مناسب تراریوم و همچنین لایه هایی که شما برای ساخت یک تراریوم نیاز خواهید داشت رو گفتیم اگر طبق آنچه در این مطلب گفته شده عمل کنید، یک تراریوم زیبا با استاندارهای لازم خواهید داشت که علاوه بر زیبایی میتونه عمر طولانی داشته باشه و روی میز اون رو نگهداری کنید.
شما تا حالا تجربه ساخت تراریوم رو داشتید؟ شما از چه خاکی برای تراریوم استفاده میکنید؟ حتما نظر و تجربه خودتون رو در بخش دیدگاه مطرح کنید. سعی میکنم به تمام سوالات شما پاسخ بدم.