علت خط روی ناخن : شاید شما هم برایتان پیش آمده باشد که وقتی به ناخنهایتان نگاه میکنید خطوطی عموی و یا افقی روی ناخنهایتان میبینید. خطوطی که علتش را نمیدانید ولی در موردش زیاد شنیدهاید. ناخن جزو قسمتهایی از بدن است که از روی آن علائم بیماریهای زیادی را میتوان تشخیص داد و به درمان پرداخت.
سلولهای ناخن زنده بوده و مشکلات پوستی ممکن است آنها را نیز تحت تآثیر قرار دهد. گاهی کمبود پروتئین، زینک، ویتامین آ، کلسیم میتواند شیارها و خطوطی روی ناخن پدید آورد. مثلاً اینکه خطوط روی ناخن به دلیل کمبود ویتامین یا کم خونی است یا نشانه بیماری کلیوی است و از این دست مسائل. اما دلایل مختلفی باعث بروز خط روی ناخن میشوند. برخی از این خطوط اهمیتی ندارند و برخی دیگر را باید پیگری کرد. در اینجا به بررسی دقیق خطوط روی ناخن و علت خط روی ناخن میپردازیم.
نکاتی در مورد ناخن :
- ناخن از مادهای پروتئینی به نام کراتین ساختهشدهاست. کراتین هم در پوست و هم در مو وجود دارد.
- یکی از دلایل بوجود آمدن خط روی ناخن، ممکن است بالا رفتن سن باشد.
- برخی بیماریها علائمی بر روی ناخن بوجود میآورند و خط روی ناخن ممکن است به خاطر وجود بیماری باشد.
- خطوط روی ناخن باید به دقت بررسی شوند تا تشخیص داده شود آیا بی خطر است یا علامت یک بیماری میباشد.
انواع خطوط روی ناخن و دلیل بوجود آمدن آنها:
علت ایجاد خطوط عمودی روی ناخن:
1.با افزایش سن و پیری، ممکن است خطوطی روی ناخن پدیدار شود. خطوط ناشی ار پیری روی ناخن بیشتر عمودی بوده و در راستای رشد ناخن هستند. رشد سلولهای پوستی جدید باعث میشود این تغییر بوجود آید. ین موردی طبیعی است، سن که بالا برود تغییراتی روی پوست، مو و ناخن بوجود میآید. تغییراتی که با افزایش سن ممکن است پدید آید به قرار زیرند:
- نازک یا ضخیم شدن ناخن
- از بین رفتن صافی روی ناخن
- ترک خوردگی و شکستگی ناخن
- شکاف روی ناخن
- شکنندگی ناخن
این خطوط که ممکن است کل ناخن را از بالا تا پایین در بر بگیرند، جدی و خطرناک نبوده و جای نگرانی ندارند. در صورتی که درد نداشته باشد موردی نیست اما در صورت بروز درد به پزشک مراجعهشود.
2.رنگ یا بافت ناخن میتواند گاهی از علائم هشدار دهنده بیماریها باشد. خطوط عمودی روی ناخن ممکن است دلایلی دیگر جز پیری داشته باشد. مثلاٌ میتواند به دلیل کم خونی (آنمی) باشد. کم خونی نیز باعث ایجاد خطوطی عمودی روی ناخن میشود. این بیماری باعث تغییر رنگ و بافت نیز میشود. کم خونی حالت صافی روی ناخن را از بین برده و دیگر ناخن یکدست نیست.
کم خونی ناشی ار فقر آن باعث خطوط شده و ناخن ها ممکن است فرورفته یا قاشقی شکل شوند.
علت خط روی ناخن شاید به خاطر خونریزی رگهای باشد، که نوعی انعقاد و لختهشدن خون است که روی ناخن رگههایی عمودی و خونی پدید میآورد. بهتر است در این گونه موارد به پزشک مراجعه شود.
3.از دیگر مشکلاتی که باعث ایجاد خطوط روی ناخن میشود، به شرح زیرند:
- سرخرگ محیطی
- روماتیسم مفصلی
- دیستروفی بیست ناخن (ناخن های دست و پا) یا تراکیونشیا
4.گاهی خطوط ناخن به همراه خشکی و شکنندگی همراه است. نداشتن رطوبت کافی روی ناخن باعث خطوط عمودی میشود. این امر در مورد کسانی که در آبوهوای خشک زندگیمیکنند شایعتر است. روغن زیتون و لوسیونهای گیاهی میتواند رطوبت مورد نیاز تاخن را تأمینکند.
دیگر علائم و نشانههای شایع خطوط عمودی روی ناخن:
- گاهی ناخن شکننده میشود به طوری که ناخن به دو نیم تقسیم میشود. بروز این علامت ممکن است در اثر کمبود ویتامین A ،آهن، اسید چرب، پروتئین و کلسیم باشد.
- بروز بلورها و خطوط سفید روی ناخن نشانه کمبود ویتامین B6 است.
- خشکی بیش از حد ناخنها میتواند ناشی از کمبود ویتامین B12 باشد.
- خم شدن و منحنی شدن ناخن ممکن است بخاطر مشکلات ریوی باشد.
- کمبود اسید کلریدریک در معده سبب تقسیم ناخن به دو نیم میشود.
- کمبود ویتامین A و آهن باعث رشد کم ناخن میشود.
- خطوط و نوارهای سفید در سرتاسر ناخن ممکن است به دلیل کمبود پروتئین، ویتامین C و کمبود اسید فولیک در بدن باشد.
- بیماریهای مزمن و سیگار کشیدن بیش از حد، استرس و اضطراب و آلرژی نیز بر تغییر رنگ ناخن مؤثرند.
خطوط افقی روی ناخن و علت بروز آنها:
خطوط افقی گاهی روی هم افتاده و عمیق هستند و روی تمام ناخن را میپوشانند. خطوط افقی که را باید حتما بررسی بیشتری کرد. ممکن است این خطوط ناشی از موارد زیر باشد:
- نارسایی حاد کلیوی
- انواع دیابت
- تیروئید
یکی از دلایل خط افقی روی ناخن، انجام شیمی درمانی است. گاهی مبتلایان به سفلیس و اوریون نیز خطوطی افقی روی ناخن خود دارند. این خطوط باید تحت نظر پزشک بررسی شوند.
عوامل مختلف در بروز خطوط روی ناخن:
بیماریهای پوستی:
بیماران مبتلا به پسوریازیس نیز مشکلاتی در ناخن و اطرافش دارند. در صورت بروز اگزما نیز ممکن است خط روی ناخن دیدهشود ولی تنها علامت بیماری این نیست.
اختلالات گوارشی:
گاهی اوقات مشکلات گوارشی و سوء هاضمه، جعدم جذب مواد مغذی در بروز این خطوط تأثیر دارند. بیماریهایی نظیر کرون، سلیاک، و کولیت رخمی از جذب مواد مغذی جلوگیری کرده و بر روی ناخن نیز اثر میگذارند. وقتی مواد مغذی به بدن نرسد، نتیجه و علامت آن روی کل بدن از جمله پوست، مو و ناخن پدید میآید. همچنین سوء تغذیه میتواند سبب بروز علائم روی ناخن شود. ناخن از پروتئینی به نام کراتین ساختهشده و سوء تغذیه باعث میشود به رشد و سلامتی ناخن ضرر بزند.
ضربات و آسیبهای بیرونی به ناخن:
برای بسیار افراد پیش آمده که در اثر ضربه شدید به ناخن، کبودی در ناخن ایجاد شده و ناخن تغییر شکل میدهد. این مورد جای نگرانی نداشته و به مرور از بین میرود. با این حال در صورت شدت ضربه، له شدگی، پارگی و خونریزی زیر ناخن میتوان به پزشک مراجعه نمود.
ولی اگر ناخنتان بدون ضربه کبود شود، نیاز به بررسی دارد. وجود نقاط تیره، بنفش، قهوهای و قرمز میتواند علامت التهاب درون شامه قلب یا ملانوما باشد.
تشخیص مشکلات مربوط به لکه های روی ناخن:
در صورت بروز لکهای ناگهانی روی ناخن بهتر است فوراً به پزشک مراجعهکنید. البته اگر این لک در اثر ضربه باشد نیازی نیست، مگر در مواردی که شدت ضربه زیاد و شدید بوده باشد. پزشک با انجام آزمایشات و پرسیدن سوابق پزشکی بیمار میتواند کمک کند.
شیوه درمان خطوط و لکههای روی ناخن:
در صورتی که این علائم، آثار بیماری باشند، پزشک معالج با تجویز دارو به درمان آنها کمک میکندو با درمان بیماری لکها و تیرگی و یا خطوط نیز از بین خواهند رفت. مثلا خطوطی که در اثر اگزما یا قند خون بوجود میآیند با درمان کم میشوند.
پیشگیری از تغییر شکل ناخن ها:
لکه های ناشی از پیری روی ناخن درمانی نداشته و عمدتاً خطرناک هم نیستند. این افراد میتوانند مواد مغذی لازم را مصرف کنند تا دیرتر به این عارضه دچار شوند. سوخت رسانی صحیح بر روی ناخن تأثیر داشته و باعث سلامت آنها میشود. همچنین در استحکام ناخن مؤثر است. اگر این لکه ها با علائم دیگری پدید آیند لازم است به پزشک مراجعه کرد و آن را درمان نمود.
چه مواد غذایی و گیاهی مصرف کنیم؟
اگر این علائم ناشی از سوء تغذیه باشد برخی غذاها و نیز سبزیجات تازه در درمان مؤثرند و با مصرف آنها ناخن به شکل طبیعی خود برمیگردد. در ادامه لیستی از غذاها و گیاهانی که مفید هستند میآوریم:
- پیاز، خیار، جو دوسر، جو، سبزیجات دارای ریشه، سبزیجات دارای برگ سبز، غلات، حبوبات که سلیس دارند.
- پودر نارون قرمز مصرف کنید، این ماده به بهبود جذب مواد معدنی در روده کوچک کمک میکند.
- سرکه سیب، سالاد جگر، آب لیمو به دستگاه گوارش در تولید آنزیمهای جذب مواد معدنی کمکمیکند.
- مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب چون روغن ماهی، آجیل و دانهها، آووکادو، ماهی، گردو، آفتابگردان، جلبک دریایی، روغن گل پامچال در درمان خطوط عمودی بر روی ناخن مؤثرند.
- سبزیجات برگ سبز چون کلم بروکلی، کلم پیچ دارای ویتامین B، سیلیس و اسید فولیک بوده و مصرف آنها مؤثر است.
- پروتئین موجود در مرغ، تخم مرغ، گوشت قرمز، آیل، ماهی و دانهها به رشد و درمان ناخن کمک میکند.
مکملهای غذایی و درمان خطوط عمودی روی ناخن:
- ویتامینB، کولین، بیوتین و اینوزیتول
- ویتامینA
- مواد معدنی همچون کلسیم، آهن، سیلیکا
- اسیدهای چرب
- سیستئین، متونین و تورین اسیدهای آمینه مهم برای درمان ناخن
نکاتی برای مراقبت بیشتر از ناخن:
- بهتر است کارهایی مانند ظرف شستن را با دستکش انجام دهید.
- دستهایتان را همیشه چرب و مرطوب نگه دارید. از روغن، وازلین و روغنهای گیاهی برای چربی و رطوبت رسانی استفادهکنید.
- به بهداشت ناخنها توجه کرده تا قارچ نگیرید. زیر ناخنهایتان را همیشه تمیز کنید.
- ناخنهایتان را با روغن جوجوبا چرب کرده و ماساژ دهید.
مطالب مرتبط :
توصیه هایی برای عفونت قارچی ناخن
سلام دکتری یا ازمایشگاهی میخوام برای درمان این خط عمودی روی ناخن هم زیادشدن و پهن ممنونم
شماره یا معرفی دکتری در این بیماری
سپاس