سدیم یا همان نمک، مادهای معدنیست که برای سلامتی انسان تهدیدی جدی به حساب میآید. نمک یکی از چاشنیهای مورد علاقه انسانها است. در فرهنگ خودمان نیز گفته میشود که غذا بدون نمک مزه ندارد و همین امر باعث میشود به مرور زمان ذائقه خیلی از افراد به سمت غذاهای با نمک بالا سوق داده شود که چنین غذاهایی را بپسندند و دریافت سدیمشان نیز به طبع افزایش مییابد. در بسیاری از افراد افزایش و دریافت سدیم فشار خون را افزایش میدهد، به این دلیل که باعث تجمع آب در بدن میشود و فشار و بار اضافی به قلب وارد میکند. پس دریافت سدیم بالا یعنی آمادگی برای ابتلا به پرفشاری خون. اگر شما فشار خون ۱۲ بر روی ۸ یا بالاتر دارید، احتمالاً پزشکتان رژیم کم سدیم را به شما توصیه کردهاست. مصرف زیادی نمک موجب پوکی استخوان میشود.
البته به یاد داشتن این موضوع که سدیم یک مادهی معدنی ضروری است بسیار اهمیت دارد؛ مادهای که ما نه تنها برای عملکرد بدنمان، بلکه برای زنده ماندن نیز به آن نیاز داریم. سدیم به حفظ تعادل آب در بدن کمک میکند. وجود سدیم برای نگه داشتن فشار خون و حجم کلی جریان خون در محدودهی حد نرمال لازم است. سدیم به همراه پتاسیم در حفظ تعادل pH خون و همچنین حمل مواد مغذی به سلولها نقشی اساسی ایفا میکند.
سدیم در تمامی غذاها وجود دارد. مقداری از آن به طور طبیعی در مواد غذایی موجود است، اما مقداری نیز طی فرآیند تولید به عنوان نمک به آن اضافه میگردد. تا زمانی که در حد کفایت غذا میخوریم، هیچ جای نگرانی از مصرف سدیم به میزان مورد نیاز، وجود ندارد. بلکه مسئلهی اصلی این است که چگونه میزان سدیم را کاهش دهیم.
مطالب مرتبط
نیاز روزانه نمک
در حال حاضر هیچ کمیسیون اروپایی برای تعیین مقدار مجاز مورد نیاز روزانه ( RDA) برای سدیم معدنی وجود ندارد. در بریتانیا، این میزان ۱۶۰۰ گرم برای مردان و همچنین زنان مشخص گردیده است. در ایالات متحده میزان توصیه شده برای مصرف سدیم در هر روز ۲۵۰۰ میلی گرم میباشد.
کمبود سدیم
ما هرچه بیشتر در رژیم روزانهی خود نمک مصرف کنیم، کمبود سدیم رفته رفته کاهش مییابد. با این وجود، کمبود سدیم ممکن است در نتیجهی اسهال و استفراغ طولانی مدت رخ دهد. کمبود آب، تعریق بیش از حد و بیماری میتواند سطح سدیم را تا حدی کاهش دهد که مشکلاتی جدی ایجاد گردد.
علائم کمبود سدیم شامل تهوع، خواب آلودگی، استفراغ، خستگی و گرفتگی عضلانی است. در موارد حادتر، هنگامی که سطح سدیم به شدت افت کند، خطر رفتن به اغماء و حتی مرگ فرد را تهدید میکند.
فواید نمک
- نمک به نرم کردن وصاف کردن حنجره کمک میکند و از چسبناک شدن مخاط که در تنگی نفس مشاهده می شود جلوگیری میکند.
- به جذب مواد مغذی درون غذا کمک می کند.
- در تنظیم خواب نقش دارد.
- بر خشکی دهان و سرفه های خشک موثر است.
- برای بیماری زکامو سینوزیت موثر است.
- نمک یک آنتی هیستامینطبیعی به حساب می آید و برای آلرژی مفید می باشد.
- از کرامپ یا گرفتگی عضلات جلوگیری میکند.
- در فراهم کردن انرژی بدن نقش دارد.
- باعث بهبود عملکرد سلول های عصبی میشود.
- باعث خارج شدن اسیدیته زیادی به وجود آمده در بدن می شود.
خداوند نعمت های بیشماری برای ما آفریده است، ما نباید در هیچ موردی (حتی غذا خوردن) اسراف کنیم و زیاده از حد مصرف نماییم، چرا که عواقب و اثرات بد آن بعدها مشخص می شود.
ارسال پاسخ