کاشت گیاه اسطوخودوس در گلدان: گیاهان اسطوخودوس از جمله گیاهان زیبا و معطر می باشد که در آب و هوای گرم خشک رشد می کنند. آیا زیبایی بی نظیر این گیاه شما را برای داشتن آن ترغیب نکرده است؟ علاوه بر زیبایی این گیاه خواص دارویی بی شمار آن هر انسانی را به وجد می آورد که یک گلدان اسطوخودوس در خانه داشته باشد. شاید شما هم جزو کسانی باشید که پرورش گیاهان دارویی را جزو محالات می پندارید ولی امروز ما با آموزش کاشت گیاه اسطوخودوس در گلدان می خواهیم این محال را از ذهن شما پاک کنیم. اگر دوست دارید اولین گلدان دارویی و زیبا را در خانه داشته باشید با ما همراه شوید.
قبل از اینکه بخواهیم نحوه کاشت اسطوخودوس را در گلدان آموزش دهیم میخواهم اشاره مختصری به فواید بذر اسطوخودوس و خواص دارویی گیاه اسطوخودوس داشته باشیم.
بذر اسطوخودوس
بذر اسطوخودوس از جمله بذر گیاهانی است که در محوطه سازی، پخت و پز و تهیه روغن گیاهی می توان از آن استفاده نمود. اسطوخودوس از خانواده نعناع بوده، گیاهی همیشه سبز با بویی بسیار مطبوع و طعمی تلخ است. ظاهر زیبا و عطر بی نظیر گل های آن، اسطوخودوس را به یکی از گیاهان پر طرفدار جهت کاشت در منزل تبدیل کرده است.
خواص دارویی گیاه اسطوخودوس
اسطوخودوس دارای خواص درمانی بسیار زیادی می باشد که از آن جمله برای برای رفع خستگی و آرامش مفید است .همچنین ، مقوی معده وادرار آور،معرق است و پایین آورنده ی تب می باشد،صفرابر بوده و بیماری کبدی را رفع می کند، ضد تشنج است و برای تقویت عمومی بدن خوب است.کرمهای معده و روده را از بین میبرد.بیماریهای سینه و سرفه را برطرف و برای رفع بی خوابی و افسردگی مفید است. برای رفع زردی، حالت تهوع و سرگیجه و سردرد، ضعف اعصاب مفید است و تپش قلب را نیز از بین میبرد.
کاشت گیاه اسطوخودوس در گلدان
قسمت اول: ایجاد شرایط مناسب رشد
نوعی از اسطوخدوس را انتخاب کنید که مناسب آب و هوا و فضای مناسب شما باشد. 45 نوع مختلف از اسطوخدوس با صدها تنوع وجود دارد، بنابراین جستجو را بر اساس نوعی از گیاه که می خواهید محدود کنید. Lavenders به طور کلی تحمل خشکسالی دارند، اما طاقت سرما را ندارند.
اگر در مناطقی زندگی میکنید که کوهستانی است و زمستان های بسیار سختی دارد هنوز می توایند گیاه اسطوخودوس را رشد دهید، ولی احتمالا مجبور میشوید در ماهایه سرد سال آنها را جابه جا کنید.
استفاده از اسطوخدوس شامل جوانه های خشک شده، آشپزی، صنایع دستی، قلمه های تازه و روغن های ضروری می باشد.
گلدان های بزرگی انتخاب کنید. گیاه اسطوخودوس می تواند به اندازه یک درختچه کوچک رشد کند، بنابراین یک ظرف بزرگ برای شروع، این امکان را برای این رشد فراهم می آورد. ظروف 30 الی 40 سانتی متر برای این کار مناسب می باشند. .به یاد داشته باشید که اگر خاک این گلدان مدام خیس باشد باعث پوسیدگی ریشه می شود.
بهتر است سوراخ های تخلیه زیادی را برای زهکشی سریع ایجاد کنید. اگر گلدان که انتخاب کرده اید یک سوراخ تخلیه دارد بهتر است خودتان سوراخ های تخلیه را بیشتر کنید.
به طول 2-5 سانت گلدان را با ماسه پر کنید. اطمینان حاصل کنید که ماسه ها از سوراخ های تخلیه نمی افتد.
مقداری خاک گلدان را به گلدانتان اضافه کنید. این مخلوط باید حدود یک سوم گلدان را فرا بگیرد نیازی نیست گلدان را با خاک کامل پر کنید زیرا گیاه نیز به فضای خالی گلدان نیاز دارد.
قسمت دوم: کاشت اسطوخودوس در خانه
گیاه اسطوخودوس را از گلدان فعلی خود جدا کنید. به دیواره گلدان فشار بیاورید. این باعث می شود که اسطوخودوس و خاک اطرافش آزاد شود. اسطوخودوس را به سمت چپ سوق دهید و به آرامی بر روی پایه گیاه بکشید.
گیاه خود را به آرامی از گلدان خارج کنید تا به ریشه و خاک اطرافش آسیبی وارد نشود.
حالا گیاه اسطوخودوس ما آماده قرار گرفتن در گلدان جدید خود می باشد.
گیاه اسطوخودوس را در مرکز گلدان قرار دهید. آن را در خاکی که فعلا در کف گلدانتان ریخته اید قرار دهید. ساقه گیاه باید حدود 6 سانتی متر زیر لبه گلدان قرار گیرد.
خاک باقی مانده را به گلدانتان اضافه کنید. خاک باقی مانده را بالای خاک انتقال پیدا کرده گیاه اسطوخودوس و اطراف ریشه گیاه ریزید.
نیم پیمانه کود به خاک خود اضافه کنید. کود را روی خاک بپاشید و سپس کود را با یک چنگال خرد کنید.
کود را از هر فروشگاه لوازم باغبانی می توانید تهیه کنید.
بعضی از خاکها حاوی کودهای لازم می باشند، بنابراین ممکن است لازم نباشد این کار را انجام دهید.
گیاه اسطوخودوس خود را مالچ پاشی کنید. با استفاده از پرلیت یا سنگریزه های روی خاک حدود چند سانتی متر مالچ پاشی کنید.
این مالچ برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه ها و ساقه گیاهان عالی است.
رنگ سفید پرلیت یا سنگریزه رنگ روشن، نور خورشید را به گیاه بازتاب می دهد که رشد را تحریک می کند. مالچ همچنین گردش هوا و زهکشی را تسریع می دهد.
قسمت سوم: مراقبت از گیاه اسطوخودوس
گیاه را خوب آبیاری کنید. هنگامی که خاک تقریبا خشک است آبیاری را انجام دهید. آنها باید به طور کامل آبیاری شوند تا رطوبت کافی دریافت کنند. با این حال، گیاهان اسطوخودوس باید به ندرت آبیاری شوند،زیرا ریشه آنها حساس به پوسیدگی مباشد.
آبیاری بستگی به جایی که شما زندگی می کنید و در چه فصلی هستید متغییر می باشد. منظور از آبیاری کم می تواند به معنای هر هفته یا دو هفته ای باشد.
مکانی را انتخاب کنید که حداقل 6-8 ساعت تابش خورشید را داشته باشد. سایه رشد و عطر گیاه را کاهش می دهد.
در طول زمستان گلدان گیاه اسطوخودوس را به پارکینگ یا در به خانه انتقال دهید تا از سرما محافظت شود. به سرما حساس است و نمی تواند دمای کم را تحمل کند. در فصل سرما مواظب آبیاری باشید اگر آب زیادی در گلدان جمع شود ممکن است باعث سخ زدگی آب و از بین رفتن گیاه اسطوخودوس شود.
برای اطلاع از خاصیت دارویی اسطوخودوس به این لینک مراجعه نمایید.
زمان قلمه گیری از گیاه اسطوخودوس
در فصل پائیز قلمه تهیه كرده و در پائیز و زمستان آنرا در ماسه كاشته و در گلخانه نگهداری می كنند. معمولاً 3 الی 4 ماه بعد قلمه ها ریشه دار می شوند و در فصل بهار قلمه ها را در زمین اصلی می كارند.
بهترین روش تکثیر اسطوخودوس، قلمه زدن می باشد.
زمان کاشت بذر گیاه اسطوخودوس
کاشت بذر: فصل پاييز ( آذر ) يا اوايل بهار ( نيمه دوم اسفند ماه) زمان مناسبی برای کشت بذر در محل مناسب است. اواخر شهريور تا اوايل مهر سال آینده زمان مناسبی برای انتقال نشاء ها به زمين اصلی است.
زمان برداشت گیاه اسطوخودوس
بهترین زمان برداشت گیاه اسطوخودوس هنگامی است كه گلها روی گیاه ظاهر می شوند.در واقع اوایل تیر تا اواسط مرداد زمان مناسبی است. البته گلهای اسطوخودس از اواخر بهار پديدار شده و گلهای باز شده بيشترين اسانسرا دارند و بدلیل اینکه گیاه اسطوخودوس هفت تا هشت روز در مرحله گلدهی هستند ، در سطوح وسيع امکان برداشت سریع وجود ندارد . لذا باید از لحظه ی باز شدن گلها آنها را برداشت کرد .
مطالب مفید:
طرز تهیه 21 ماسک ضد جوش خانگی و طبیعی + نکات مهم
گلدان اسطوخودوس خریدم. ولی چرا بو نداره ?
نمی دونم چرا بو نداره 🙂
چون بهش افتاب خوب نرسیده