چطور کاشت خشخاش را در خانه و گلخانه انجام میدن؟ + ویدیو

نحوه کاشت خشخاش
نحوه کاشت خشخاش

کاشت خشخاش یکی از موضوعاتی که همیشه مورد توجه همه بوده و حتما برای یکبار هم که شده کنجکاو بشید که چطور این گیاه رو پرورش میدن؟ شاید جالب باشه بدونین که در سالهای اخیر، بیش از 500 هزار هکتار زمین در سراسر جهان به کاشت این گیاه اختصاص داده شده. خشخاش، به دلیل ظاهر جذاب و استفاده های دارویی، همواره مورد علاقه خیلی از افراد بوده و برای خود یک صنعت بزرگ می باشد اما به خاطر خاصیت دارویی و حساسیت‌های قانونی، اطلاعات و نحوه کاشت اون نیاز به دقت بیشتری داره.

در این مقاله، بصورت کامل به آموزش مراحل کاشت خشخاش می‌پردازیم تا با مراحل کاشت این گیاه زیبا آشنا بشید. البته توجه داشته باشین که این محتوا صرفاً برای آموزش و افزایش اطلاعات شما ارائه شده و هر گونه استفاده از این گیاه به عهده خود خواننده هست. در زیر ویدیو تایم لپس زیبای رشد این گیاه رو مشاهده میکنید.

با خشخاش بیشتر آشنا بشیم

یکم این بحث رو بهتره علمی شروع کنیم، خشخاش با نام علمی Papaver somniferum شناخته میشه و به تیره شقایقیان (Papaveraceae) و راسته آلاله سانان تعلق داره. این گیاه در فارسی با نامهای مختلفی مثل خشخاش، کوکنار، خشخاش بستانی، خشخاش دانه سفید و خشخاش اسود یا بری برای خشخاش دانه سیاه شناخته می‌شه. در زبانهای دیگه هم نامهای متعددی داره، مثلاً در فرانسه بهش “Pavot d’opium” و در انگلیسی “Opium poppy” میگن.

بنر گل من و تو

این گیاه از زمانهای قدیم در تمدنهای باستانی استفاده میشده و در طب سنتی و داروسازی نقش مهمی داشته. دانه‌های خشخاش علاوه بر زیبایی در آشپزی و داروسازی کاربرد دارن. قدیمی‌ترین استفاده از خشخاش به دوران سومری‌ها برمیگرده که بهش «گیاه شادی» میگفتن و از شیره اون برای خاصیت خواب آوری استفاده میکردن.

آشنایی با گونه های مختلف خشخاش

خشخاش گیاهی با گونه های متنوع هست و هر کدوم از گونه‌ها ویژگی های متفاوتی دارن. گونه های معروف خشخاش شامل خشخاش قرمز، خشخاش آبی و خشخاش سفید میشن. خشخاش قرمز بیشتر به خاطر گل های زینتی‌اش معروفه و کمتر در موارد دارویی استفاده میشه، در حالی که خشخاش سفید به دلیل داشتن دانه‌های خوراکی و خاصیت دارویی‌اش بسیار پرطرفداره. خشخاش آبی هم به عنوان یک گونه‌ی خاص، در مناطق سردسیر رشد بهتری داره و به دلیل خواص درمانی مورد توجهه.

هر کدوم از این گونه ها نیازهای خاص خودشون رو دارن مثلاً خشخاش قرمز به آبیاری کمتری نیاز داره و بیشتر در مناطق خشک تر پرورش داده میشه، در حالی که خشخاش سفید و آبی نیازمند رطوبت و نور مناسب هستن.

نحوه کاشت خشخاش
نحوه کاشت خشخاش

روش های کاشت خشخاش

برای کاشت خشخاش روشهای مختلفی وجود داره که یکی از روش‌های اصلی، کاشت مستقیم بذر در خاک هست که باید در فصلی مناسب انجام بشه تا بذر به خوبی جوانه بزنه. در این روش بهتره از خاک سبک با زهکشی خوب استفاده کنین. خشخاش به نور زیاد نیاز داره، بنابراین بهتره محل کاشت رو در جایی انتخاب کنین که آفتابگیر باشه. برای بهبود رشد، استفاده از کودهای طبیعی مثل کمپوست می‌تونه مفید باشه.

از دیگر روشهای کاشت خشخاش، کاشت در گلخانه است. توی این روش، شما میتونین شرایط رشد مثل دما، نور و رطوبت رو کنترل کنین و این باعث میشه گیاه با سرعت و کیفیت بیشتری رشد کنه. در گلخانه‌ ها، معمولاً از سیستمهای آبیاری قطره‌ای برای حفظ رطوبت خاک و کاهش هدررفت آب استفاده می‌شه. به این ترتیب، خشخاش می‌تونه به خوبی رشد کنه و محصولی با کیفیت بده.

بهترین فصل کاشت خشخاش کی هست؟

بهترین فصل کاشت خشخاش اوایل بهار یا اواخر زمستونه. تو این زمان، هوا کم کم از سرما در میاد ولی هنوز به اندازه‌ای خنکه که بذرها بتونن توی خاک رشد کنن. اگه بذارین هوا گرم‌تر بشه، ممکنه بذرها خوب جوانه نزنن یا رشدشون کند بشه. پس وقتی اولین نشونه های بهار رو دیدین و هوا رو به گرمی رفت، بهترین موقع است که دست به کار بشین و بذرها رو تو خاک بکارین.

برداشت خشخاش زمانی انجام میشه که میوه ها به طور کامل رسیده باشن و شیره گیاه به رنگ قهوه ای یا تیره دربیاد. میوه‌ها رو باید با دقت جدا کنین و بهتره این کار رو در زمانهای خنک روز انجام بدین تا آسیب کمتری به گیاه برسه و دانه ها کیفیت بهتری داشته باشن.

کاشت گیاه خشخاش
کاشت گیاه خشخاش

مراحل کاشت خشخاش در گلدان

کاشت خشخاش توی گلدون یه تجربه جذاب و ساده‌ست و اگه تا حالا امتحانش نکردین، میتونین به راحتی انجامش بدین ولی فقط شاهد گلهای اون باشید و بعدش رو ادامه ندین. در ادامه مرحله به مرحله با لحن ساده و خودمونی توضیح میدم که چطور تو خونه خشخاش بکارین:

مرحله اول: آماده کردن گلدان

اول از همه یه گلدون مناسب انتخاب کنین. گلدونی که انتخاب می‌کنین باید تهش سوراخ داشته باشه تا آب اضافی ازش خارج بشه. این سوراخها کمک می‌کنن ریشه‌های گیاه خیس نمونن و پوسیده نشن. سایز گلدون خیلی بزرگ نباشه ولی اندازه‌ای باشه که گیاه راحت توش جا بشه و ریشه‌ها فضای کافی داشته باشن.

مرحله دوم : آماده کردن خاک

خشخاش به خاک سبک و با زهکشی خوب نیاز داره. برای این کار می‌تونین ترکیبی از خاک باغچه، خاک برگ و کمی شن یا پرلیت استفاده کنین. اگه می‌خواین از خاک آماده گلدونی استفاده کنین، خاکی رو بگیرین که مناسب گیاهان گلدار باشه.

مرحله سوم: کاشت بذرها

حالا وقتشه بذرها رو توی خاک بکارین. بذرهای خشخاش خیلی ریزن، پس نباید خیلی عمیق توی خاک فرو برن. بذرها رو روی خاک پخش کنین و بعد به آرومی یه لایه نازک خاک روی اون‌ها بریزین، حدود نیم تا یک سانتی‌متر کافیه. به آرومی خاک رو با دست یا یه آب‌پاش خیس کنین که بذرها تکون نخورن.

مرحله چهارم: آبیاری و مراقبتهای اولیه

خشخاش توی مراحل اولیه رشد در گلدان به رطوبت بالا نیاز داره. برای همین بهتره هر روز خاک رو چک کنین که خشک نشده باشه. ولی حواستون باشه که خاک خیلی خیس نمونه و حتما گلدان شما زهکشی خوبی داشته باشه، چون بذرها ممکنه پوسیده بشن. آبیاری رو با اسپری یا آبپاش انجام بدین تا خاک مرطوب بمونه و بذرها جابه‌جا نشن.

مرحله پنجم: نور و دما

خشخاش به نور مستقیم آفتاب نیاز داره. پس گلدون رو جایی قرار بدین که نور زیادی داشته باشه، مثلاً کنار پنجره‌ای که آفتاب مستقیم می‌تابه. اگر نور کافی توی خونه ندارین، می‌تونین از لامپ‌های رشد گیاه استفاده کنین. دمای مناسب هم حدود ۱۸ تا ۲۱ درجه هست که تو این بازه دمایی بذرها به خوبی جوانه می‌زنن.

مرحله ششم : چیدن جوانه های اضافی

بعد از چند هفته که بذرها جوانه زدن و گیاهها کمی بزرگ شدن، ممکنه گلدون پر از گیاههای کوچیک بشه. برای اینکه هر گیاه فضای کافی برای رشد داشته باشه، بهتره اونهایی که خیلی نزدیک به هم هستن رو با دقت جدا کنین و فقط چندتا از قویترین و سالمترین جوانه ها رو توی گلدون نگه دارین.

جمع بندی کاشت خشخاش

کاشت خشخاش توی گلدون نیاز به چند قدم ساده داره که در بالا گفتیم ولی در جمع بندی هم به اونها اشاره میکنیم. اول باید یه گلدون با زهکشی خوب انتخاب کنین و خاک مناسبی که سبک باشه آماده کنین. بذرها رو روی خاک پخش کنین و با یه لایه نازک از خاک بپوشونین. مراقب باشین که رطوبت خاک همیشه مناسب باشه و آبیاری رو با دقت انجام بدین. گلدون رو جایی قرار بدین که نور مستقیم بهش بخوره و دمای مناسب ۱۸ تا ۲۱ درجه رو فراهم کنین. بعد از جوانه زدن، گیاههای اضافی رو جدا کنین و به گیاه‌های قویتر فضای کافی بدین. در نهایت، کوددهی مناسب و مراقبت های روزانه به رشد بهتر و گلدهی گیاه کمک می‌کنه.

توجه کنین که این مقاله صرفاً برای آموزش کاشت و نگهداری این گیاه ارائه شده. پیشنهاد میشه فقط از خواص دارویی و طبیعی خشخاش استفاده کنین و هر گونه استفاده از این گیاه به عهده خود شماست.