همه چیز در مورد فیکوس جنگلی(ficus pumila نگهداری + مشکلات رایج)

نگهداری فیکوس جنگلی
نگهداری فیکوس جنگلی

شرایط درست نگهداری فیکوس جنگلی : فیکوس یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی است که در اغلب خانه ها و ادارات مشاهده می‌شود. داشتن یک گلدان از این گیاه زیبا در کنج هر خانه‌ای نمایی لوکس و زیبایی خاصی را به محیط اطرافش هدیه می‌دهد. انواع فیکوس گیاهان جذابی هستند که بسیار به چشم می‌آیند و نظر همه را به خود جلب می‌کنند. اگر می‌خواهید تنها یک الی دو گلدان در منزل نگهداری کنید، بدون شک فیکوس بهترین گزینه بعنوان یکی از انتخاب ‌هایتان خواهد بود. در این مقاله به فیکوس جنگلی یا برگ ریز خواهیم پرداخت، اگر شما نیز قصد خرید این گیاه را داشته و یا در منزلتان این گیاه را موجود دارید، پیشنهاد می‌شود در ادامه و با گل من و‌ تو همراه باشید.

معرفی گیاه فیکوس جنگلی برگ ریز

نام : فیکوس جنگلی ( ficus pumila minima )
اسامی دیگر : فیکوس برگ ریز

✍️ فیکوس بومی استرالیا، آمریکای جنوبی و مناطق استوایی قاره‌ی آسیا و بالاخص هند و جنوب شرقی اندونزی است. از خانواده ی بزرگ انجیریان یا موراسه (Moraceae) بوده که بالغ بر ۶۰۰ گونه می‌باشند. گونه های مختلف فیکوس از لحاظ شکل ظاهری و نامگذاری بسیار با یکدیگر متفاوت هستند.

بنر گل من و تو
فیکوس جنگلی
فیکوس جنگلی

فیکوس جنگلی، یک گیاه همیشه سبز است که با توجه محیط کشت و نگهداری‌اش به صورت درختچه و یا درختِ بالارونده خواهد بود. برگ فیکوس، نوک تیز، چرم مانند و به رنگ سبز عمیق می‌باشند. بعضی از گونه های این نوع فیکوس ابلق خواهد بود. نام دیگر این گیاه فیکوس برگ ریز است چرا که در پاییز تعدادی از برگ های خود را از دست خواهد داد. در سایت های ایرانی فیکوس جنگلی رو با فیکوس الاستیکا به اشتباهی معرفی کردن که میتونید معرفی و نگهداری فیکوس الاستیکا رو از سایت گل من و تو مطالعه کنید.

فیکوس ها در زادگاه خود به درختانی بلند قد و تنومند تبدیل می‌شوند اما در گلدان و فضای آپارتمان نهایتا ۲ الی ۳ متر رشد خواهند کرد، در جنوب کشور که شرایط آب و هوایی به زادگاه این گیاهان نزدیک است نیز می‌توان آنها را در فضای آزاد کاشت. مقاومت این گیاهان و شرایط نگهداری آسان آنها باعث شده تا طرفداران بسیاری داشته باشد.

نام گیاهفیکوس جنگی، ficus pumila
نام های دیگرفیکوس برگ ریز، فیکوس خزنده
نوع نور دریافتینسبتا زیاد ولی فیلتر شده
PH خاکخنثی و یا کمی اسیدی
سمیتبرای گربه و سگ
جدول مشخصات فیکوس جنگی

شرایط نگهداری از فیکوس جنگلی برگ‌ریز

این نوع فیکوس یکی از گزینه های مناسب برای نگهداری در آپارتمان است چرا که علاوه بر مقاومت بالایی که در شرایط غیر ایده‌آل از خود می‌دهد نگهداری آسان و کم دردسری دارد، لذا می‌تواند برای اکثر افراد حتی افراد مبتدی انتخاب خوبی باشد. در ادامه به توضیح چگونگی هر کدام از فاکتور های اصلی در روند نگهداری از این گیاه بی‌نظیر خواهیم پرداخت.

مناسب ترین خاک برای فیکوس جنگلی چیست ؟

✍️ بهترین خاک برای کاشت فیکوس خاکی که در کنار داشتن قابلیت زهکشی و تخلل بالا، سبک باشد و بتواند رطوبت نسبی مورد نیاز گیاه را نیز در خود حفظ کند. خاک این گیاه باید غنی بوده و عناصر تغذیه‌ای کاملی را در خود جای داده باشد. ترکیب پیشهادی ما برای کاشت فیکوس به شرح زیر است.

مخلوط خاک معمولی + خاک برگ کاملا پوسیده + پیت ماس ، از خاک آماده موجود در بازار هم میتونید برای این گیاه استفاده کنید.

میزان نور مورد نیاز فیکوس جنگلی چقدر است؟

✍️ فیکوس جنگلی از جمله گیاهانی است که به نور کامل و کافی نیاز خواهد داشت، اما باید دقت کنید که این گیاه هر قدر نور دوست است به همان اندازه از نور و تابش آفتاب مستقیم بیزار بوده و سریعا این موضوع را با تغییراتی در ظاهرش نشان خواهد داد. لذا بهترین مکان برای قرار دادن گلدان فیکوس کنار پنجره های پرنوری است که با پرده ‌ای پوشیده شده اند.

نکته قابل تامل آنجاست که این گیاه ممکن است در اماکن سایه نیمه روشن و یا با نور کم نیز زنده بماند، اما باید بدانید که در چنین شرایط رشد ایده آل و مطوبی را نخواهد داشت. همچنین کمبود نور و نگهداری این گیاه در سایه مشکلاتی از قبیل ریزش و رنگ پریدگی را در ظاهر برگ های گیاه بوجود خواهد آورد.

اصول صحیح آبیاری فیکوس جنگلی چطور باشه؟

✍️ در رابطه با آبیاری فیکوس نکات مهمی را باید مد نظر قرار داد، اول آنکه خیلی ها می‌گویند این گیاه مقاوم به خشکی است! باید بدانید که کاملا اینطور نیست، یعنی فیکوس تنها در مواردی کمبود آب را تحمل می‌کند که مقداری رطوبت در خاکش موجود باشد، در غیر این صورت متوجه مشکلاتی نظیر لوله و جمع شدگی برگ ها و یا در درجات ابتدایی زردی و سپس ریزش برگ ها خواهد شد.

همانند آبیاری کم، آبیاری زیاد نیز باعث نابودی این گیاه خواهد شد. آبیاری مداوم و بدون رعایت فواصل زمانی باعث غرقاب شدن ریشه ها و خیس بودن دائم خاک خواهد شد، در این قبیل موارد پوسیدگی ریشه ها موجبات ریزش برگ ها و نابودی گیاه را فراهم خواهد کرد. لذا بهترین و مناسب ترین معیار برای آبیاری فیکوس هفته ای دو بار در فصول رشد و هفته ای یکبار در زمان خوابیدن گیاه است. در مناطق گرمسیری یا در روزهای بسیار گرم، ممکن است گیاه بیش از دو بار در هفته به آبیاری نیاز پیدا کند، در این موارد بهترین معیار برای آبدهی، خشک شدن چند سانت اولیه از خاک است.

نکته‌ی آخر که در مورد آبیاری فیکوس باید رعایت شود، نوع آب قابل استفاده است. این گیاه به نوع آب حساس بوده و بهتر است اولا از آبیاری با آب سرد اجتناب کنید ثانیا از آبی استفاده نمایید که حداقل املاح را داشته باشد. آبیاری طولانی مدت با آب های جرم دار باعث انسداد آوند های گیاه و‌ نابودی آن خواهد بود. آب های چاه و در صورت عدم دسترسی آب جوشیده که در فضای اتاق سرد شده بهترین گزینه است.

رطوبت فیکوس جنگلی
رطوبت فیکوس جنگلی

رطوبت مورد نیاز گیاه فیکوس جنگلی چقدر باشه؟

✍️ باید برای این گیاه رطوبت نسبی ۲۵ الی 70 درصدی را تامین نمایید. بدین منظور از هر کدام از طرق ایجاد رطوبت می‌توانید کمک بگیرید. غبار پاشی هفته‌ای ، دستگاه بخور ، ایجاد جزیره ، نگهداری در حمام پر نور و یا تمیز کردن برگ ها با دستمالی مرطوب می‌تواند این میزان رطوبت را تامین نماید. در روزهای گرم غبارپاشی را هفته‌ای ۳ بار افزایش دهید.

دمای ایده آل برای فیکوس جنگلی چیست ؟

✍️ اولین نکته‌ی مهمی که در خصوص دما باید بدانید این است که این گیاه نمی‌تواند تغییرات شدید آب و‌ هوایی را تحمل کند و سریعا نابود می‌شود، به همین دلیل توصیه می‌شود برای خرید این گیاه گلفروشی های شهرتان را انتخاب کرده و خرید آنلاین از شهر هایی که با شهر شما اختلاف دمایی دارند را فراموش کنید چرا ممکن است شاهد ریزش یکباره تعداد زیادی از برگ های آن باشید.

همچنین این گیاه به سرما حساس است و قبل از فرا رسیدن فصل پاییز و زمستان باید به داخل منزل منتقل شود، در واقع به همین دلیل است که فیکوس جنگلی تنها در جنوب کشور که هوا در زمستان نیز گرم قابلیت کاشت در فضای آزاد را دارد. همچنین تابستان ها این گیاه را در مسیر مستقیم باد کولر یا اسپیلیت قرار ندهید. حداقل دمایی که فیکوس می‌تواند تحمل کند ۱۵ درجه سانتی‌گراد است.

پس متوجه شدیم که این گیاه مانند آب و هوای زادگاهش، دمای گرم و مرطوب را ترجیح می‌دهد. دمای بین ۱۸ الی ۲۵ درجه ایده آل دمایی فیکوس بوده و دمای بالای ۳۰ درجه را نیز نمی‌پسندد.

فیکوس جنگلی را چگونه تغدیه و تقویت کنیم ؟

✍️ برای تقویت فیکوس بسته به میزان رشد آن دز کود مصرفی خود را تعیین کنید. استفاده از کود های ۱۰_۱۰_۱۰ و یا کود های ۲۰_۲۰_۲۰ برای این گیاه مناسب است. اگر دز کود کمتر و یا رشد گیاه زیاد نباشد هر دو هفته یکبار و در صورت بالا بودن دز کود و یا رشد سریع گیاه ، ماهانه یکبار نسبت به تغدیه اقدام نمایید. دقت کنید که کوددهی زیاد موجب نابودی گیاه خواهد شد. چنانچه گیاه را اشتباها قبل از فرارسیدن زمان مجدد کودهی تغذیه نمودید، با آب پرحجم آبیاری کنید تا کودهای اضافی از انتهای گلدان خارج شود، چرا که مقدار زیاد کود ریشه های گیاه را خواهد سوزاند. زمان کوددهی از فروردین تا اواخر مهر ماه می‌باشد.

برای خرید کود مطمئن میتونید به بخش خرید کود گیاهان آپارتمانی فروشگاه گل من و تو مراجعه کنید.

زمان و چگونگی هرس گیاه فیکوس جنگلی

✍️ فیکوس از جمله گیاهانی است که به هرس چندانی نیاز ندارد و این در حالتی است که گیاه شما تنها یک یا دو ساقه اصلی با فاصله از هم خواهد داشت اما چنانچه، سرعت رشد گیاهتان بالا بوده و به صورت پر تراکم و پر شاخ و برگ در آمده است باید به صورت اصولی هرس شود. بدین منظور اجازه دهید اواخر فصل بهار یا اوایل فصل زمستان فرا رسد، این زمان بهترین وقت ممکن برای هرس است.

سپس به منظور جلوگیری از برخورد دست با صمغ و شیره های سمی گیاه دستکشی به دست کرده و با شی‌ای تیز مثل یک چاقو یا قیچی هرس استریل شده برای هرس کردن آماده شوید.

برای هرس کردن ابتدا برگ های اضافه را که در نزدیکی هم و یا روی هم قرار گرفته و رشد گرفته اند را بررسی کنید تا اگر با قطع آنها عمل جریان هوا اصلاح می‌شود آنها را قطع کرده و از برش ساقه خودداری کنید.

اما چنانچه تراکم ساقه ها روی هم و یا رشد خارج از قاعده آنها باعث بهم ریختن ظاهر و نمای گیاه شده، می‌باییست اقدام به برش ساقه های اضافی نمایید. دقت کنید که شما حداکثر می‌توانید تنها ۱/۳ از اندازه هر ساقه را و آن هم از بالای محل اتصال برگ به ساقه که اصطلاحا گره نامیده می‌شود برش بزنید.

در تمام طول سال نیز می‌توانید نسبت به هرس قسمت های آسیب دیده مثل برگ های زرد شده اقدام نمایید.

زمان تعویض نمودن گلدان گیاه فیکوس جنگلی برگ ریز

✍️ چنانچه گیاه شما از لحاظ میزان رشد سالانه در وضعیت خوبی قرار دارد بهتر است هر سال و با فرا رسیدن فصل بهار اقدام به تعویض گلدان نمایید، در این موارد دقت کنید که تنها گلدانی با یک سایز بزرگتر انتخاب کنید. تغییر یکباره گلدان به چندین سایز بزرگتر علاوه بر مشکلاتی که در روند نگهداری بالاخص آبیاری بوجود می‌آورد، شوک ناشی از جابه‌جایی بیشتری به گیاه وارد کرده و گیاه دیرتر رشد اولیه خود را احیا خواهد کرد.

اگر گلدان و گیاه شما به اندازه‌ای بزرگ است که امکان تعویض وجود ندارد و یا انجام این کار سخت است، با دقت و بدون آسیب زدن به ریشها مقداری از خاک روی گلدان را خالی کرده و با خاک غنی شده جایگزین نمایید.

طریقه تکثیر و ازدیاد فیکوس جنگلی

برای تکثیر این گیاه زیبا و تقریبا گران قیمت می‌توانید از دو روش قلمه زدن و‌ خوابانیدن هوایی برای تکثیر استفاده کنید، در ادامه به توضیح مجزا و کامل هر کدام ازین طرق خواهیم پرداخت.

1. تکثیر از طریق قلمه زدن

برای اجرای این روش مراحل و‌ نکات زیر را به ترتیب و با دقت انجام دهید ؛

  1. برای تکثیر از طریق قلمه باید منتظر فروردین ماه بمانید . این ماه برای تکثیر مناسب ترین ماه است.
  2. سپس باید یک جوانه مناسب که داری حداقل ۱ برگ و ۳ جوانه می‌باشد را انتخاب کنید. این قسمت باید از هر گونه بیماری عاری باشد.
  3. محل برش باید دقیقا قسمت زیرین جوانه باشد
  4. به منظور خروج شیره‌ی جوانه ها آنها به مدت ۱۲ الی ۲۴ ساعت در سایه قرار دهید.
  5. کاشت قلمه بدون زمان گذاشتن برای خشک شدن شیره‌ای که از انتهایش خارج می‌شود باعث پوسیدگی قسمت تحتانی ساقه و‌ عدم ایجاد ریشه خواهد شد.
  6. ظرفی با عمق کم انتخاب کرده و آن را با بستر مناسب قلمه زنی ( ماسه‌ی ریز شسته شده ) پر کنید.
  7. با نوک مداد یا خودکار سوراخ هایی در قسمت های مختلف خاک ایجاد کرده و قلمه ها را درون آنها قرار دهید سپس اطراف آنها را با انگشت فیکس کنید.
  8. از فرو کردن قلمه ها با فشار ، به درون خاک جلوگیری کنید.
  9. دمای محیط را بین ۲۵ الی ۳۰ درجه سانتی گراد تنظیم نمایید، این کار باعث تسریع ریشه زایی قلمه ها خواهد شد.
  10. اگر تمامی شرایط از جمله آب، نور، دما و رطوبت مناسب باشند قلمه ها از هفته سوم شروع به ریشه زنی می‌نمایند .البته گاهی اوقات ممکن است ریشه زایی زمان بسیار طولانی طول بکشد، لذا بهتر است از هورمون های ریشه زایی کمک بگیرید.
  11. بعد از یک ماه قلمه های ریشه دار شده را در گلدان های مناسب قلمه های نشایی بکارید.
تکثیر فیکوس برگ ریز
تکثیر فیکوس برگ ریز

2. تکثیر از طریق خوابانیدن هوایی

این روش که در ایران کمتر شناخته شده است، طی سالیان اخیر رواج بیشتری یافته علی الخصوص در مورد برخی از رزسان ها و یا مرکبات که به وفور در گلخانه های شمال کشور مشاهده می‌شود. برای ازدیاد از این طریق مراحل زیر را دنبال کنید.

  1. بهتر است این روش را در مورد فیکوس های بزرگ انجام دهید. این نوع تکثیر را می توانید در ماه های آخر زمستان و اوایل بهار انجام دهید.
  2. در وهله اول می‌باییست، پایه های تنومند و قوی این گیاه را سر زنی کرده و در محیطی خنک تر از دمای اتاق نگهداری نمایید.
  3. بعد از گذشت مدتی از محل برش شاخه های محکمی رشد خواهد کرد ، زمانی که اندازه این شاخه ها به ۱۵ الی ۲۰ سانتی متر رسید آن ها برای خوابانیدن آماده هستند.
  4. در وسط دو بند در محلی که می خواهید ریشه ها در آن ظاهر شوند با یک چاقوی تیز ، زخمی به طول 2 تا 5 سانتی متر در پوست شاخه از طرف پایین به بالا ایجاد کنید.
  5. می توانید به جای ایجاد شکاف در شاخه حلقه ای کامل از پوست شاخه را در وسط دو بند در آورید. شیاری را که ایجاد شده است با مانعی مثلا یک چوب کبریت یا مقداری خزه (ترجیحا آغشته به هورمون ریشه تراش) باز نگه دارید.
  6. سپس با کمک شی‌ای که بتواند رطوبت را به خوبی به خود جذب می کند (مثل خزه) محل زخم را کاملا بپوشانید با یک پاکت پلاستیکی دو سر باز دور خزه را بپوشانید.
  7. پس از ظاهر شدن ریشه های سفید رنگ از لابلای خزه ها شاخه را از زیر محل ریشه داده قطع کنید و نهال جوان را که دارای چند برگ است در گلدان های نشایی کشت نمایید.
  8. باید زخم های وارد شده به پایه های مادری را با چسب پیوند بپوشانید تا شیره ی گیاهی به خارج جریان نیابد.

مشکلات ، آفات و امراض شایع فیکوس جنگلی

دلیل زرد شدن و ریزش برگ قسمت های تحتانی فیکوس جنگی چیست؟

✍️ ریزش تعداد کمی از برگ های انتهایی گیاهان مسن امری طبیعی است و جای نگرانی ندارد ، اما اگر گیاه جوان شما تعداد زیادی از برگ های انتهایی خود را در مدت زمان کوتاهی از دست می‌دهد و این ریزش ابتدا با زرد شدن برگ ها همراه بود ، این عامل به دلیل «آبیاری زیاد» است که با پوساندن ریشه ها موجب این عارضه گریده است.

نحوه‌ی درمان ؛

ابتدا ریشه های گیاه را بررسی کرده و قسمت های آسیب دیده را جدا سپس در خاک جدید و خشک بکارید ، پس از آن نیز فواصل بین آبیاری را رعایت کنید، یعنی اجازه دهید بین دو آبیاری سطح خاک خشک شود. مسدود بودن زهکشی گلدان نیز به دلیل حبس آب اضافه ممکن است موجب ایجاد این مشکل گردد.

دلیل کم رنگ شدن یا رنگ پریدگی و بد فرم شدن برگ ها فیکوس جنگلی چیست؟

✍️ این عارضه ممکن است چندین دلیل داشته باشد که شایع ترین آن کمبود برخی از عناصر مغذی است، و یک عامل دیگر زیاد بودن بیش از حد نور می‌باشد.

نحوه‌ی درمان ؛

برای درمان این مشکل گیاهتان را در فصول رشد به طور مرتب کوددهی نماید و چنانچه دریافت نور زیاد باعث این مشکل گردیده ، آن را به محیط کم نور تری منتقل کنید.

علت ایجاد لکه های قهوه‌ای و‌ نقاط سوخته روی برگ فیکوس جنگلی چیست؟

علت این عامل پدیده‌ی ذره‌بینی شدن قطرات آب است که به هنگام آبیاری یا غبار پاشی زیر تابش مستقیم آفتاب رخ می‌دهد.

نحوه‌ی درمان ؛

آبیاری و غبار پاشی را به ساعات اولیه صبح و یا بعد از غروب آفتاب موکول کنید.

تجمع توده های نرم قهوه‌ای ، قرمز ، سفید زیر برگ ها

این توده ها حشرات کوچکی هستند که با نام شپشک ها معروف اند و به دلایل مختلفی از جمله حساسیت کلی گیاه ، عدم گردش خوب جریان هوا ، غبار پاشی زیاد و یا گاهی بدون دلیل ایجاد می‌شوند .

نحوه‌ی درمان ؛

برای حل این عارضه برگ های گیاه را با دستمالی نرم و آغشته به سرکه تمیز نمایید و با در مراحل پیشرفته تر گیاه را سم پاشی کنید .

علت ایجاد لکه های قهو‌ه‌ای روی برگ و ریزش برگ فیکوس برگ ریز چیست؟

سردی هوا باعث این مشکل خواهد بود ، برای حل آن گلدان را به محل گرم تری انتقال دهید.

دلیل وجود لکهای زرد و سفید روی برگ فیکوس جنگلی چیست؟

گیاه دچار حمله کنه شده است و باید توسط حش کش ها سمپاشی شود.

شرایط نگهداری فیکوس جنگلی
شرایط نگهداری فیکوس جنگلی

آشنایی با انواع فیکوس

فیکوس ها گونه های بسیار متفاوت و مختلفی دارند که فیکوس جنگلی یکی از آنهاست. از معروف ترین انواع فیکوس که در ایران نیز شناخته شده است می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

1. فیکوس بنجامین (Weeping fig)

  • « انجیر برگ‌ریز » «انجیر گریان» «فیکوس گریان»
  • نام علمی : Ficus benjamina

✍️ فیکوس بنجامین بومی مناطق گرمسیر مثل هند و استرالیا است اما به عنوان یک گیاه خانگی می تواند به راحتی در آب و هواهای سرد تر هم پرورش یابد. بنجامین را خیلی جا به جا نکنید. فیکوس بنجامین بسیار به نور، رطوبت، دما و دیگر فاکتورهای محیطش حساس است و حتی کم و زیاد شدن میزان نور خورشید می تواند باعث ریزش برگ هایش شود. در نوع ابلق، برگ‌ها به رنگ سبز روشن و سفيد – كرم ديده می‌شوند، آويزان بودن شاخه‌ها در بنجامين ابلق بيشتر است و ریشه‌ها توسعه كمتري دارند لذا باید کمتر جا به جا شوند .

2. فیکوس لیراتا (Fiddle-leaf fig)

  • « انجیر ربابی »
  • نام علمی : Ficus lyrata

✍️ این گیاه همیشه سبز با برگ‌های براق به شکل پنج ضلعی و چرم مانند با حاشیه مواجی که دارد، منظره خاص و منحصر به فردی از خود نمایان می‌کند. رنگ برگ‌ها سبز تیره با رگبرگ روشن هستند. اندازه برگ‌ها ۳۰ تا ۵۰ سانتی‌متر بوده و جنبه تزئینی آن زیاد است. اندازه برگ‌ها و طرز قرار گرفتن آن‌ها بر روی ساقه به این گیاه علیرغم جثه نسبتا بزرگش شکل دلپذیری میدهد. لیراتا در محل اصلی خود درخت بزرگی است که ارتفاع آن به ۱۲ متر هم میرسد ولی در آپارتمان ارتفاع آن تا ۲ متر یا بیشتر می‌رسد. این گیاه تا حدودی سمی است و خورده شدن برگ‌های این گیاه ( فرقی نمی‌کند توسط سگ، گربه و یا کودک ) می‌تواند باعث بروز عوارض شود.

3. فیکوس پیچ (creeping fig)

نام علمی : Ficus pumila

✍️ فیکوس پیچ یک گیاه رونده و آویزشو است . این گیاه برای گلدان های آویزی و یا پوشانیدن حصار ها گزینه مناسبی است . فیکوس پیچدر برابر خشکی نسبتا مقاوم است و حساسیت زیادی به خاک محل کاشت ندارد. این گونه بسیار سریع رشد می کند و در صورت وجود قیم خود را بالا می کشد و دارای واریته های ابلق نیز می باشد. مناسب ترین مکان برای نگه داری این گیاه نیم سایه روشن می باشد زیرا از نور زیاد گریزان است.

4. فیکوس آلمانی (elastica)

« فیکوس هندی » « فیکوس الاستیکا»

✍️ این گیاه بومی مناطق جنوبی و جنوب شرقی آسیا است. فیکوس آلمانی دارای برگهای چرمی براق است که برگهای آن ضخیم تر از فیکوس معمولی و بیضی شکل می باشد. آلاستیکا در شرایط آب و هوایی مرطوب و گرم بهتر رشد می کند و حاوی شیره سفید رنگی است که دارای خاصیت لاستیکی است.

5. فیکوس معمولی (elastic robusta)

« کائوچوی هندی »

✍️ این نوع فیکوس بسیار مناسب برای نگهداری در منزل است و محیط های کم نور و همچنین سرما را تحمل می کند ، البته محیط گرم و مرطوب را ترجیح می دهد. در معمولی فیکوس، برگ ها چرم گونه و براق و زیبا هستند و طول آن ها به 30 سانتی متر یا بیشتر می رسدو غالبا به صورت متناوب قرار می گیرند.

6. فیکوس ابلق (elastica varvariegate)

  • «کائوچوی ابلق »
  • نام علمی : Ficus Elastica Variegata

✍️ این گونه برگ هایی شبیه به فیکوس معمولی دارد با این تفاوت که لبه های برگ در نوع ابلق ، کم و بیش شیری تا کرم رنگ است.

پاسخگویی به چند سوال متداول در مورد فیکوس

آیا فیکوس سمی است ؟

✔️ جویدن و بلع برگ های این گیاه توسط کودکان و حیوانات خانگی باعث بروز مسمومیت های گوارشی و اسهال و استفراغ خواهد شد ، لذا توصیه می‌شود این گیاه را دور از دسترس آنها قرار دهید . همچنین به منظور عدم ایجاد التهابات و حساسیت های پوستی هنگام تماس با این گیاه از دستکش استفاده نمایید ، چرا که در اثر برش این برگ ها شیره‌ی سفید رنگی خارج می‌شود که موجب بروز عوارض مذکور خواهد گردید .

آیا فیکوس خزان دارد ؟

✔️ این نوع فیکوس برگ‌ریز است اما خزان ندارد ، یعنی تنها تعدادی از برگ های خود را در پاییز از دست می‌دهد و نه همه‌ی آنها را . ریزش همه‌ی برگ ها دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد که باید مورد بررسی قرار گیرد .

لکه های روی برگ فیکوس را چطور از تمیز کنم ؟

✔️ تمیز و براق بودن برگ های این گیاه در زیبایی آن تاثیر اصلی را می‌گذارد و کدر و کثیف شدن آنها به میزان قابل توجهی از این زیبایی می‌کاهد ، لذا توصیه می‌شود برگ ها را هفته‌ای یکبار با دستمالی مرطوب تمیز کنید تا قطرات غبارپاشی باعث ایجاد لک روی گیاه نشود و همچنین غبار نیز از برگهای گیاه پاک شود . برای از بین بردن لکه های موجود نیز می‌توانید از محلول آب و شیر و یا یک لیتر آب و یک قطره مایع ظرفشویی استفاده نمایید . تا حد ممکن از اسپری های براق کننده و مواد شیمیایی استفاده نکنید .

آیا نگهداری از فیکوس آسان است ؟

✔️ نگهداری از این گیاه سخت نیست و همچنین مقاومت بالای آن خراب شدنش را سخت تر می‌کند اما این گیاه به مراقبات متوسطی نیاز دارد و نباید به طور مداوم تغییر مکان و تغییر گلدان دهد.

در این مطلب به شما گفتیم که فیکوس جنگلی چیست و چطور باید از اون نگهداری کنید، دقت کنید که اون فیکوسی که در سایر سایت های به عنوان فیکوس جنگلی شناخته میشه و معرفی میکنن فیکوس الاستیکا هست. اگر سوال، تجربه و یا مشکلی در خصوص نگهداری این گیاه دارید در بخش دیدگاه برای ما بنویسید.