طرز تهیه شیرینی برساق با 2 رسپی؛ شیرینی مخصوص کرد

طرز تهیه شیرینی برساق محلی
طرز تهیه شیرینی برساق محلی

طرز تهیه شیرینی برساق : اگر میخواهید با شیرینی سنتی مخصوص شهرهای کرد نشین اشنا بشید و طعم بینظیر اون رو بچشید حتما تا آخر این مطلب همراه من باشید، این نان خیلی شبیه نان اردک زنجان هست، حالا شاید سوال براتون پیش بیاد که برساق سوغات کدام شهر است ؟ در شهرهای سنندج، کردستان، ایلام، لرستان و بیجار درست میشه که با هم کمی در رسپی متفاوت هستند، در ادامه نحوه درست کردن اون رو بهتون آموزش یدم اونم گام به گام پس همراه من باشید.

مواد لازم برای تهیه شیرینی برساق

  • تخم مرغ یک عدد
  • روغن مایع یا جامد نصف لیوان
  • شکر یک و نیم لیوان
  • شیر 3/4 لیوان (سه چهارم)
  • ماست یک لیوان
  • آرد به مقدار لازم
  • بکینگ پودر یک قاشق مربا خوری
  • مایه خمیر یک قاشق غذا خوری
  • گلاب در صورت تمایل اختیاری(دو قاشق)
طرز تهیه شیرینی برساق خانگی
طرز تهیه شیرینی برساق خانگی

طرز تهیه شیرینی برساق محلی

ابتدا شیر رو روی حرارت گرم میکنیم تا ولرم بشه، تا جایی که دست رو نسوزونه، خیلی داغ نباشه بعد مایه خمیر رو میریزیم یک قاشق شکر هم میریزیم و هم میزنیم درشو بشقابی چیزی میذاریم و جای گرم میذاریم تا کف کنه و عمل کنه و بالا بیاد. (من داخل آبگرمکن گذاشتم) پشت بخاری یا کنار شوفاژ هم میتونید قرار بدید.

بعد تخم مرغ و روغن و ماست و شکر رو میریزیم و با همزن دستی مخلوط میکنیم. بعد مخلوط شیر و خمیر مایه که عمل اومده رو میریزیم و مخلوط میکنیم (گلاب و زعفران هم درصورت تمایل خوشمزس میکنه من طعمشو دوس دارم ولی اجباری نیست)

بنر گل من و تو

بعد آرد و بکینگ پودر رو کم کم شروع میکنیم به ریختن ابتدا که شله با همزن دستی میزنیم و کم کم که سفت تر شد با دست مخلوط میکنیم تا جایی که خمیر به دست نچسبه.

مواظب باشید خمیر رو سفت نکنید. از 4 لیوان به بالا حتما میخواد. خمیرو کمی ورز میدیم. من آرد نانوایی زدم. (هرنوع آردی خواستید میتونید بزنید ارد شیرینی پزی یا نانوایی یا سنگک فرق نداره)

خمیر رو داخل کاسه بزرگی بذارید. روشو با سلفون بپوشونید. یه پارچه ضخیم روش بذارید جای گرم یک ساعت بمونه تا حجم خمیر دوبرابر بشه. من کنار بخاری گذاشتم. بعد از یک ساعت سطح کارو اردپاشی کنید و نازک پهن کنیدو شروع کنید به قالب زدن با طرح دلخواهتون من قالب دایره زدم و با چنگال سوراخش کردم. میتونید سوراخ نکنید تا بیشتر پف کنه و توخالی بشه مثل دونات. ولی من حالت نازک بیشتر دوس دارم واسه همین چنگال زدم توش که پف نکنه.

مراحل پخت شیرینی برساق سنندج
مراحل پخت شیرینی برساق سنندج

میتونید بجای قالب زدن با چاقو هم برش بدین یا با دست مثل کتلت حالت بدین یا ازش کوچولو چونه بردارین و دونه دونه با وردنه پهن و نازک کنید. بعد داخل روغن سرخشون کنید. با حرارت متوسط.

اگر مایل بودین مقدار شکر رو میتونید کمتر کنید. بجای ماست میشه شیر زد ولی با ماست خوشمزه تر و تردتره. بجای شیر خمیر مایه رو داخل آب ولرم هم میتونید بریزید. میتونید از مقدار ماست کم کنید و چند قاشق خامه یا سرشیر بریزید عالی میشه. داخل ظرف دربسته نگهدارید تا یک هفته تازه اند.

طرز تهیه شیرینی برساق سنندج

هر شهری شیوه پخت مختص به خودش رو داره من به سبک سنندج و به روش 40 ساله مامانم درست کردم، این مقدار 104 عدد برساق بزرگ به ما داد

مواد لازم برای تهیه شیرینی برساق سنندج

  • آرد بربری 4 کیلو
  • ماست محلی 4 لیوان
  • روغن حیوانی نصف لیوان
  • روغن مایع 1 لیوان
  • شکر 2 و نیم لیوان
  • تخم مرغ 1 عدد
  • نمک 1 قاشق چای خوری
  • مایه خمیر 1 قاشق غذاخوری خوری
  • آب ولرم تقریبا 3 لیوان (اندازه آب چشمیه چون تا جایی که یه خمیر لطیف و سفت بدست بیاد باید قاشق قاشق آب بریزین)

برساق چگونه درست میشود

مقدار رو چند برابر کردم اما تخم مرغ و مایه خمیر رو بیشتر نکردم چون نخواستن زیاد تو روغن پف کنه (چون همیشه آرد بربری 6 لیوان الک شده، روغن حیوانی 1 پیمانه، آب ولرم 1 لیوان ، وانیل، شکر 3 چهارم لیوان، نمک 1 قاشق سرصاف، ماست 1 لیوان فرانسوی ترکیبات مایه خمیر : ۱ ق مایه خمیر ۱ ق شکر، نصف پیمانه آب ولرم). مایه خمیر و یه قاشق شکر و نصف پیمانه آب ولرم رو گذاشتم پنج دقیقه با در بسته تا پف کنه آرد رو الک کردم تخم مرغ رو زدم تا از لختگی در بیاد شکر رو با آب ولرم حل کردم بعد به مواد اضافه کردم کل مواد بالا رو اضافه کردم ولی روغن حیوانی رو کم کم حین ورز دادن اضافه کردم خمیر رو مامان ورز داد. یه ساعت گذاشتیم با در بسته تا پف کنه .

خمیر شیرینی برساق سنندج
خمیر شیرینی برساق سنندج

بعد مامان جان خمیر رو برداشت و با انگشت پهن کرد البته با آبکشی که زیر خمیر گذاشتیم خمیر رو طرح دار کردیم منم مسوول سرخ شدن بودم حواستون باشه تند تند پشت و رو کنین تا یه ورش نسوزه. بعد پخت برساق رو تو نایلون بزارین داخل یخچال. بافتشم شکر خدا مث هر بار عالی شد.

شما به چه روشی شیرینی برساق رو درست میکنید؟ راستی تا یادم نرفته برساق با خمیر بربری هم درست میشه جتما نظر و تجربه خودتون رو در بخش دیدگاه بنویسید تا سایر دوستان هم از اون استفاده کنند.

راستی رسپی دوم از خانم شادی کریمی هست.

مطالب مرتبط :