معرفی و نگهداری گل میمون : گل میمون گونه گیاهی چندساله گلدار از جنس Antirrhinum در خانواده بارهنگ (Plantaginaceae) بومی منطقه مدیترانه است، از شمال آفریقا در مراکش تا اروپا به پرتغال و جنوب فرانسه و ترکیه و سوریه است. نام مشترک «گل میمون»، سرچشمه از واکنش گل به فشردن گلوی آن، که باعث می شود که “دهان” گل باز شود است، طول گیاه گل میمون و رنگ و اندازه گل در واریته های مختلف متفاوت بوده و همین تنوع این گونه را جزء یکی ازپر استفاده ترین گیاهان در گلکاری قرار میدهد.
معرفی گل میمون
گياهان خانواده بارهنگ علفى و به ندرت علفى هستند. برگهاى آنها متناوب، متقابل و يا قاعدهاى است. گلآذين سنبله مانند، گلها يک جنسى يا دوجنسي است. کاسبرگها تحتانى به تعداد ۴ عدد و بهصورت آزاد يا پيوسته میباشند. گلبرگها، پرچمها دورى يا گل تحتانى و شامل ۳ تا ۴ گلبرگ پيوسته است. دارای ۴ پرچم و تخمدان ۱ تا ۴ خانهاى با تعداد کمى تخمک هستند. ميوه در اين تيره فندقه و يا کپسول است که بهوسيلهٔ سرپوشى باز است.
ارتفاع این گیاه به 50 تا 100 سانتیمتر بلندی میرسد و به ندرت تا 2 متر قد میکشد. برگ های آن نوک تیز، به طول 1 تا 7 سانتی متر و عرض 2 تا 2.5 سانتی متر گسترده است. گل آن بر روی سنبله بلند تولید میشود. هر گل 3.5 تا 4.5 سانتی متر طول دارد و دارای دو “لب” و متقارن است . میوه آن کپسولی تخم مرغی شکل با قطر 10 تا 14 میلی متر است ، که حاوی دانه های متعدد کوچک است.
این گیاهان یا کوتاه و کپهای هستند یا بلند و نوکتیز. ساقههای این گیاه باریک وبرگهایشان نازک و به رنگ سبز روشن است، بر سر آنها خوشههایی از گلهای لولهای شکل قراردارد. این گلهای مخملی و نرم در تابستان تقریبا به هر رنگی به جز آبی یافت میشوند. گاهی در یک گل دورنگ با هم وجود دارند.
انواع مختلف
انواعی که به عنوان بریدنی استفاده می شوند از نظر شرایط گلدهی به چهار گروه تقسیم می شوند:
سری زمستانه: در شرایط روز کوتاه، نور کم و دمای شبانه ۷ –۱۰ درجه سانتی گراد گل می دهند.
گلدهنده در اواخر زمستان و اوایل بهار: در شرایط روز کوتاه (اما نه به کوتاهی گروه اول)، نور متوسط و دمای شبانه ۱۰ –۱۳ درجه سانتی گراد گل می دهند.
سری بهاره: در طول روز متوسط تا بلند، نور متوسط تا زیاد و دمای شبانه ۱۳ –۱۶ درجه سانتی گراد گل می دهند.
سری تابستانه: در طول روز بلند، نور زیاد و دمای شبانه بالاتر از ۱۶ درجه سانتی گراد گل می دهند.
نوک ساقه انواع کوتاه را پس از انتقال، قطع کنید تا شاخهدار، انبوه و کپهای شوند.
نیازهای گل میمون
بهترین محل، محلی کاملا آفتابگیر تا سایه جزئی با خاک به خوبی زهکشی شده که غنی از مواد آلی یاشد به همراه کود گیاهی می باشد.
وقتیکه گیاه بعد از مدتی گل دادن فرم شاداب و جوان خود را از دست داد آنرا از محل نزدیک به زمین قیچی کرده و سپس با یک کود مایع آنرا کودپاشی کنید در این صورت گیاه از نو شروع به رشد و فعالیت کرده و گلهای خوبی خواهد داد.
نیاز به آبیاری مکرر برای دو هفته اول پس ازکاشت نشاء دارد (آبیاری روزانه در خاک های شنی). پس از رشد گیاه، آبیاری زمانی که 2.5 سانتی متر بالای خاک خشک شده است. از انواع پا کوتاه به شکل تودهای یا در حاشیهها به عنوان بستری از گیاهانی یکساله استفاده میکنند. استفاده از گلهای میمون ساقه بلند در باغ گلهای شاخهبریده برای دسته گلهای تازه و در باغ های کلبهای مناسب می باشد.
نشاها را در فصل بهار خریداری کنید یا خودتان 6 تا 8 هفته قبل از پایان یخبندان در فضای بسته، کشت دانهها را آغاز کنید. پس از آخرین یخبندان دانه را مستقیما در خاک باغ که قبلا آماده کردهاید، بکارید. در فصل گرما آنها را آبیاری کنید. گل میمون را در گلدان نیز میتوان پرورش داده و نسبت به زمان کاشن بذر در فصول مختلف در گلخانه به گل می نشیند.
تکثیر و کاشت گل میمون
بهترین روش تکثیر کاشت بذر است که آنرا به دو صورت میتوان انچام داد:
تکثیر و کاشت گا میمون به روش نشاء
در فصل پاییز بذر ها را در ترکیبی خاکی که نصف ماسه و نصف پیت یا خاک برگ است در گلخانه بکارند . بذرها معمولا” بعد از 20-10روز سبز میشوند . بعد از اینکه نشاء ها باندازه کافی رشد کردند آنها را در گلدانهای کوچک بکارید و در گلخانه سرد یا شاسی قرار دهید . این گیاهان در فصل بهار به باغچه منتقل کنید و گیاهانیکه بیین ترتیب پرورش یافته اند زودتر از سایرین به گل می نشینند و در واقع با این روش گلهای زودرس بدست می آیند . در صورتیکه فرم های بلند آنرابرای گل بریده پرورش داده اید میتوانید بعد از جابجا کردن نشاها آنها را در گلخانه ای که حداقل درجه حرارت آن بین چهار تا هفت درجه سانتیگراد باشد قرار دهید و در فصل زمستان از گلهای آن استفاده نمایید.
تکثیر و کاشت گل میمون مستقیم در خاک
طریقه دیگر کاشت مستقیم بذر است یعنی میتوان بذر را در بهار مستقیما در خاک باغچه بپاشید و در آبیاری آن دقت شود که بطور یکنواخت با آبپاش که سوراخهای ریز دارند آبیاری شوند و بعد از سبز شدن بذر ها آنها را تنک کنید و فاصله مناسب رعایت شود. یکی از بیماریهای رایج در گل میمون بیماری قارچی زنگ میباشد که بسرعت در گیاه پیشرفت میکنند .لکه های قهوه ای رنگ پودر مانند که درزیر برگ و در روی ساقه ظاهر می شود از علائم بیماری می باشند.
مشکلات و بیماری ها
یکی از بیماریهای رایج در گل میمون بیماری قارچی زنگ است که بسرعت در گیاه پیشرفت میکنند. لکههای قهوهای رنگ پودر مانند که در زیر برگ و در روی ساقه ظاهر میشود از علائم بیماری هستند.
آفت شته نیز معمولاً روی شاخههای جوان بچشم میخورد که میتوان با استفاده از سمهایی که در بازار موجود است نسبت به سمپاشی اقدام کرد.
ارسال پاسخ