سویا از دانه های خوراکی و بخشی از خانواده نخود است. در واقع سویا حاصل اهلیسازی گیاهی وحشی در شرق آسیا است. این دانه خوراکی بیش از سایر دانهها به پروتئین حیوانی شباهت دارد. روغن سویا ۴۹ درصد لینولئیک اسید و ۲۵ درصد اسیداولئیک دارد و منبع غنی از پروتئین، فیبر و بسیاری دیگر از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری می باشد. میزان پروتئین دانه سویا بسیار بیشتر از سایر دانههای روغنی است. میزان پروتئین سویا دو برابر سایر دانههای روغنی است. اما درصد روغن آن از سایر دانههای روغنی رایج کمتر است. سویا کم چرب و کم کالری است و وجود پروتئین زیاد سبب شدهاست که کنجاله روغن کشیده شده آن برای تغذیه انسان بسیار مناسب باشد. این دانه خوراکی فواید و خواص زیادی برای بدن دارد. در این مطلب با گوشه ای از خواص سویا آشنا می شویم.
خواص سویا برای سلامتی:
– سویا به پوست برای خلاص شدن از خشکی و پوسته پوسته شدن و حذف روغن بیش از حد پوست کمک می کند.
– فیتو استروژن های موجود در سویا به تولید بیشتر استروژن در بدن و کاهش چین و چروک و خطوط کمک می کند.
– سویا برای تقویت ناخن ها مفید است.
– سویا به صاف شدن، نرم و براق شدن موها کمک می کند.
– روغن سویا با دارابودن اسید های چرب امگا3 از بدن در برابر بیماری های مختلف قلبی و عروقی محافظت می کند.
– سویا غنی از آهن و روی است. بنابراین از، از دست دادن شنوایی در سالمندان جلوگیری می کند.
– سویا به تنظیم فشار خون بدن کمک می کند.
– اسید چرب غیر اشباع شده در شیر سویا می تواند از جذب چربی به روده که سبب افزایش وزن می شود، جلوگیری کند.
– سویا باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات و سرطان سینه می شود.
– سویا برای جلوگیری از سندروم های پس از قاعدگی مفید است.
– سویا از تحلیل رفتن توده های استخوانی و بروز پوکی استخوان جلوگیری می کند.
– سویا برای کاهش کلسترول در بدن مناسب است.
– سویا سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
– سویا با دارابودن لیستین، هوش و عملکرد مغز را بهبود می بخشد و از بروز آلزایمر جلوگیری می کند.
– سویا می تواند انرژی را افزایش دهد و خلق و خوی افسرده و غم انگیز را کاهش دهد.
– سویا از دیابت نوع 2 پیشگیری می کند.
– سویا برای درمان زخم ها بسیار مفید می باشد.
– سویا حاوی خواص ضد التهابی است که به افراد مبتلا به آرتریت و سایر بیماری های التهابی کمک می کند. همچنین برای افراد مبتلا به آسم به منظور درمان التهاب تنفسی مفید است.
– اسید فولیک موجود در سویا برای رشد جنین مفید است.
– منیزیم موجود در سویا می تواند خطر ابتلا به سردرد میگرنی را کاهش دهد.
عوارض جانبی سویا:
– مصرف دانهی سویا در دوران بارداری و شیردهی خطری ندارد. اما مراقبباشید اندازه مناسبی از آن را مصرفکنید. مصرف بیشازحد پروتئین سویا در دوران بارداری میتواند به جنین آسیببرساند.
– مصرف مقدار مناسب سویا برای کودکان هم خطری ندارد.
– کودکانی که به شیر گاو حساسیت دارند نباید شیرسویا بخورند.
– محصولات سویا احتمال سنگ کلیه را افزایشمیدهند زیرا حاوی اگزالات است.
– اگر مبتلا به سرطان مثانه یا کمکاری تیروئید هستید، از مصرف دانه سویا اجتنابکنید.
– بیماران مبتلا به آسم بهراحتی به دانه سویا حساسیت پیدامیکنند.
ارسال پاسخ