نکات نگهداری گیاه هوستا (Hosta) فوت کوزه گری و بررسی مشکلات

نگهداری از گیاه هوستا
نگهداری از گیاه هوستا

معرفی و شرایط نگهداری هوستا در خانه : رنگ برگ و گلهای این گیاه همه رو به خودش خیره میکنه و جلوی خانه و محل کار شما رو میتونه بسیار زیبا و دل فریب کنه، میتونم بگم یکی از زیباترین گیاهان که میتونید به راحتی نگهداری کنید هوستا (Hosta) هست که جزو گیاهان مقاوم در برابر نور کم هم به حساب میاد ولی با فراهم کردن نور خوب میتونه رشد بهتری داشته باشه، برگهای این گیاه سبز و مومی شکل هست که برگهای اون میتونه طیف گسترده ای از رنگها رو داشته باشه، هوستا که بهش سوسن پلاتینی هم میگن جزو گیاهان چند ساله هست که بعد از گذشت حدود 5 سال به سن بلوغ میرسه و بیشتر به عنوان گیاه مناسب باغچه و بالکن شناخته میشد که این روزها در داخل خانه هم ازش نگهداری میکنند.

جالب هست بدونید که این گیاه بر خلاف خیلی از گیاهان آپارتمانی حتما به دوره خواب و استراحت برای رشد بهتر در فصل بهار و تابستان نیاز دارد و باید پایز و زمستان به گیاه ستراحت بدید، و جزو گیاهانی است که خیلی کم دچار آفت و بیماری میشه، بیاد و بریم با شرایط درست نگهداری و نیازهای هوستا بیشتر آشنا بشیم.

گیاه هوستا
گیاه هوستا

معرفی گیاه هوستا و بررسی گیاه

نام علمی این گیاه Hosta است که از خانواده Herbaceous perennial به حساب میاد و برگهای اون برای حیوانات خانگی سمی است و باید مراقب باشید که توسط آنها یا کودکان شما جویده نشود چون باعث به وجود آمدن حساسیت در گیاه خواهد شد. همانطور که در ابتدای این مطلب گفتم این گیاه گونه های مختلیف در رنگ های مختلف داره که همین رنگها باعث جذابیت و تمایل به نگهداری شده است، شما میتونید این گیاه رو در رنگ های سفید، آبی، سبز، لیمویی، ابلق در بازار پیدا کنید.
در کنار رنگ برگهای جذاب گلهای این گیاه به رنگهای سفید، صورتی و بنفش می باشد که این رنگ بسته به گونه گیاه متفاوت است. ولی یکی از گونه های معروف و پرطرفدار هوستا دارای ترکیب رنگی سبز و کرم با حاشیه تیره و روشن می باشد.

بنر گل من و تو
نام علمی Hosta
نام های رایجهوستا , سوسن پلاتینی, plantain lily
Ph مناسب خاکخاک کمی اسیدی دوست داره
سمیتبرای حیوانات خانگی کمی سمی است
جدول مشخصات هوستا

مگه میشه گیاه هوستا رو در خانه پرورش بدیم؟

در ابتدا این گیاه را جزو گیاهان آپارتمانی دسته بندی نمیکردند چون در داخل خانه رشد به مراتب کمتری دارند و خیلی زیاد دچار بیماری و آفت میشدند ولی گونه های جدید را میتوانید به راحتی در داخل خانه نگهداری کنید. فقط کافیه براش شریاط خواب زمستانه رو فراهم کنید. جایی از خانه رو انتخاب کنید که نور خوب و فیلتر شده به گیاه برسه و دارای تهویه خوبی هم باشه و برای داخل خانه واریته هایی رو انتخاب کنی که برگ ضخیم و براق دارند.

نگهداری هوستا
نگهداری هوستا

شرایط درست نگهداری هوستا در خانه

این گیاه میتونه نور کم و تحمل بکنه و در شرایط دمای داخل خانه هم میتونه ردش خوبی داشته باشه، آبیار رو خیلی زیاد دوست نداره و باید خاک گلدان خشک بشه و سپس بهش آب بدید در ادامه تمامی نکات لازم و نیازهای گیاه رو با هم بررسی میکنیم:

گیاه هوستا چقدر نور نیاز داره

گل هوستا نیاز به نور خوب و فیلتر شده برای رشد در داخل خانه داره و سعی کنید براش حداقل 6 الی 8 ساعت نور فیلتر شده فراهم کنید، درسته این گیاه جزو گیاهان سایه دوست هست ولی خب برای داشتن رشد خوب حتما براش نور مناسب فراهم کنید. گونه های ابلق این گیاه نور نسبتا بیشتری نسبت به گونه های سبز و ساده نیاز دارند. اگر میخواهید گیاه رو در خارج از خانه نگهداری کنید حتما مکانی رو براش انتخاب کنید در هنگام نور ظهر در سایه و یا نیمه سایه باشه اگر نشانه‌هایی چون قهوه ای شدن نوک برگ و یا قهوه ای شدن لبه برگها رو مشاهده کردید نشون میده که گیاه شما نور زیاد دریافت کرده و باید به محلی با نور غیر مستقیم منتقل بشه البته وجود لکه های کدر و محو روی برگها هم نشان از نور مستقیم و زیاد داره.

بهترین دما و رطوبت مورد نیاز هوستا چقدر هست؟

این گیاه در دمای 18 الی 24 درجه سانتی گراد میتونه رشد خوبی داشته باشه و حداقل رطوبت مورد نیاز اون هم حدود 40 الی 50 درصد هست که کیتونید با ساخت جزیره و یا دستگاه بخور سرد رطوبت مورد نیاز رو براش فراهم کنید، با افزایش دما باید میزان آبیاری و رطوبت محیط هم افزایش پیدا کنید، این گیاه حدد 6 هفته دمای سرد نیاز داره تا فصل استراحت خودش رو بگذرونه، یعنی حدود 4.5 درجه سانتی گراد زیر 0 پس کسانی که در مناطق سرد سیر هستند نیاز نست گیاه رو در فصل زمستان به داخل خانه منتقل کنید و با کاور کردن در زمان های خیلی سرد گیاه در فصل رشد، رشد بهتری خواهد داشت. حتما مطلب روش های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی را مطالعه کنید.

گلدهی گیاه هوستا
گلدهی گیاه هوستا

گیاه هوستا چقدر باید آبیاری شود؟

گل هوستا وقتی در گلدان کاشته میشه بای به مراتب بیشتر از گیاهی که در باغچه کاشته شده آبیاری بشه، برای این کار حتما خاک گلدان را چک کنید و اگر تا عمق 2 الی 3 سانتی متر خشک شده بود گیاه رو آبیاری کنید، دقت کنید که آبیاری باید به صورتی انجام بشه که آب اضافی از زیر گلدان خارج بشه (گیاه سیراب بشه) تا جایی که میتویند از آب بدون املاح برای آبیاری استفاده کنید و مراقب باشید آب روی برگهای گیاه نریزه. لازم به ذکر هست که آبیاری باید در فصل ساتراحت به حد صفر نزدیک بشه و اینکه بهترین زمان برای آبیار اول صبح و یا عصر می باشد. همانطور که گفتیم با افزایش دما (اگر مناطق گرمسیر هستید) تعداد دفعات آبیاری هم باید افزایش پیدا کند. پس زود به زود خاک گلدان رو بررسی کنید.

بهترین خاک برای هوستا کدام هست؟

یکی از مهمترین ویژگی که خاک گیاه هوستا باید داشته باشه سبک بودن و زهکشی بالا هست، شما باید خاکی رو انتخاب کنید که آب رو به خوبی از خودش عبور بده و واد مغذی کافی داخل خودش داشته باشه ، میتونید از خاک های آماده موجود در بازار برای این گیاه استفاده کنید و یا خودتون در داخل خونه با ترکیب کردن پرلیت + پیت ماس + کوکوپیت و کمی خاک باغچه یک تریکب ایده آل برای گیاهتون درست کنید، اضافه کردن کمپوست به داخل ترکیب میتونه مواد مغذی رو در خاک افزایش بده، در صورت کاشت گیاه در بیرون یا باغچه میتونید از کود پوسیده هم استفاده کنید.

میزان و نحوه کوددهی به هوستا چطور باشه؟

بهتر یک خاک غنی و سبک برای گیاه انتخاب کنید تا گیاه در صورت تغذیه نشدن دچار کمبود مواد مغذی نشه ولی به صورت مدام هر دو هفته یکبار گیاه رو با کودهای مخصوص گیاهان گلدان تعذیه کنید و یادتون نره که ابتدای هر فثل اون رو با هیومیک اسید ابیاری کنید تا میزان جذب مواد مغذی هم افزایش پیدا کند. کوددهی باید درفصل رشد انجام بشه و در فصول استراحت گیاه سعی کنید کوددهی انجام نشه تا خواب گیاه به صورت درست انجام بشه

آیا سوسن پلاتینی نیاز به هرس داره؟

این گیاه نیاز چندانی به هرس نداره و با مشاهده برگهای دارای بیماری و پژمرده شده کافیه اونها رو از گیاه جدا کنید تا انرژی گیاه شما صرف رشد برگهای سالم و گلدهی گیاه بشه

بهترین زمان تعویض گلدان هوستا

این گیاه رشد خییلی خوبی داره و تقریبا باید هر سال باید گلدان اون رو تعویض کنید، فقط یادتون باشه که گلدان جدید یک سایز از گلدان قدیمی بزرگتر باشه، یکی از مهمترین نکات در انتخاب و خرید گلدان این هست که حداقل عمق گلدا برای کاشت این گیاه 30 الی 40 سانتی متر هست. بهتره این گیاه رو در ابتدای فصل رشد تعویض گلدان کنید تا ریشه هیا ریزوم دار اون سریع رشد کنند و در فصل رشد گیاه شاهد زیبای یبرگها و گلهای اون باشد.

گیاه سوسن پلاتینی
گیاه سوسن پلاتینی

نحوه تکثیر هوستا

گیاه هوستا رو میشه به روش های مختلف تکثیر کرد ولی یکی از متداول ترین روشهای تکثیر اون تقسیم ریشه می باشد. این کار رو شما میتونید زمانی که اقدام به تعویض گلدان میکنید انجام بدید. فقط یادتون باشه بهتره عمل تقسیم بوته یا ریشه رو برای گیاه بالغ که حدود 3 الی 5 سال داره انجام بدید تا رشد گیاه بعد از تکثیر متوقف نشه، بهترین فصل برای تکثیر هوستا اوایل بهار می باشد. از روش کاشت بذر هم میتونید برای تکثیر هوستا استفاده کنید ولی این روش کمی زمان بر بوده و در خانه نمیشه اون رو به خوبی انجام داد و از این روش بیشتر گلخانه دارها استفاده میکنند.

بررسی مشکلات و بیماری های رایج هوستا

با فراهم کردن شرایط درست نگهداری این گیاه خیلی زیاد دچار آفت و بیماری نمیشه ولی احتمال حمله شپشک آردآلود ، کنه تار عنکبوتی ، حلزونبه گیاه هست که سعی کنید هر زمان که گیاه رو آبیاری میکنید ساقه و پشت برگها رو بررسی کنید تا در سریعترین زمان ممکن مشکل رو رفع کنید و اجازه ندید که بیماری خیلی گسترده بشه، میتونید از سموم سیستمی برای از بین بردن این گونه بیماری ها استفاده کنید (اگر میخواهید خرید سم گیاهان آپارتمانی خودتون رو با تشمین کیفیت انجام بدید به فروشگاه گل من و تو مراجعه کنید)

علت وجود نواحی زرد روی برگ هوستا چیست؟

این مشکل در بیشتر مواقع نشون میده که گیاه شما دچار بیماری ویروسی شده که موجب پیچ خوردن و شعیف شدن برگها میشه و باید با استفاده از ویروس کش ها موجود در بازار درمان بشه وگرنه به مرور باعث مرگ گیاه شما خواهد شد.

علت وجود لکه های سفید یا کرم روی برگها هوستا چیست؟

این نشانه در کنار قهوه ای شدن حاشیه برگها نشون میده که گیاه شما دچار بیماری قارچی شده و باید هر 14 روز یکبار با استفاده از قارچ کش گیاه رو اسپری کنید تا مشکل به صورت کامل رفع بشه

علت زرد و خشک شدن برگهیا هوستا چیست؟

این نشانه هم میتونه زنگ خطری برای شما باشه که گیاهتون دچار نماتد برگی شده و هرچه سریعتر باید مشکل رو رفع کنید.

من سعی کردم هر آنچه برای نگهداری هوستا (سوسن پلاتینی ) بدونید روبهتون بگم، اگر شما هم تجربه ای در نگهدایر و یا سوالی در خصوص این گیاه دارید حتما در بخش دیدگاه برای ما بنویسید.