تغذیهزندگی سالمسلامت

گلوتن و دلایل مضر بودن آن برای بعضی از افراد

گلتون چیست؟و مضرات گلتون
541بازدید

سلام خدمت دوستان عزیزم در گل من و تو این روزها موضوع گلوتن بسیار بحث‌ برانگیز شده است. بسیاری ادعا می‌کنند که گلوتن کاملا بی‌خطر است مگر برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک. از طرف دیگر، بعضی از کارشناسان سلامت بر این باورند که گلوتن برای بسیاری از افراد مضر است. یک نظرسنجی تازه نشان می‌دهد که بیش از ۳۰ درصد آمریکایی‌ها به‌ طور جدی سعی می‌کنند از خوردن گلوتن پرهیز کنند. پس در ادامه با ما همراه  باشید تا ببینیم گلتون مضر هست یا نه.

گلوتن چیست؟

موضوعی که این روزها خیلی‌ها درباره آن صحبت می‌کنند! اما بهتر است قبل از اینکه از مضرات گلوتن بگوییم با این ماده آشنا شویم و بدانیم گلوتن چیست؟

گلوتن جز پروتئین‌ها محسوب می‌شود و در غلات وجود دارد. در بین غلاتی که دارای گلوتن گندم بیشتر مصرف می‌شود. دو پروتئین اصلی موجود در گلوتن، گلوتنین و گلیادین نام دارند. گلیادین عامل اصلی بسیاری از آثار منفی بر سلامتی است. وقتی آرد با آب مخلوط می‌شود، پروتئین‌های گلوتن شبکه‌ای چسبناک تشکیل می‌دهند که از نظر استحکام شبیه چسب است.

خاصیت چسب‌ مانند گلوتن باعث کشسان شدن خمیر می‌شود و به نان این قابلیت را می‌دهد تا هنگام پختن، پُف کند. گلوتن به نان بافتی قابل‌ جویدن و خوب می‌دهد. جالب است بدانید که نام گلوتن (glu-ten) از خاصیت چسبناکی (glue-like) خمیر مرطوب گرفته شده است.

 گلوتن به نان بافت خوبی می‌دهد و به دلیل خاصیت کشسانی که در آن ایجاد می‌کند باعث می‌شود که نان در زمان پخت پف کند.

گلتون و مضرات آن - گل من و تو

دلیل  مضر بودن گلوتن برای بعضی از افراد

هنگامی که این ماده به دستگاه گوارش وارد می‌شود و در معرض سلول‌های سیستم ایمنی بدن قرار می‌گیرد و آنها به اشتباه تصور می‌کنند که یک مهاجم خارجی مانند باکتری وارد بدن شده. بعضی از افراد به این ماده حساسیت دارند و این باعث می‌شود سیستم ایمنی به آن واکنش نشان دهد اما خیلی از افراد با خوردن گندم به مشکل بر نمیخورند.

بیماری سلیاک:

بدن گلوتن را یک موجود خارجی و متجاوز در نظر بگیرد و در نتیجه سیستم ایمنی به گلوتن و همچنین دیواره روده حمله می‌کند و به همین دلیل سلیاک بیماری اختلال خود ایمنی محسوب می‌شود. واکنش ایمنی باعث انحطاط دیواره روده می‌شود و منجر به کمبود مواد مغذی، احساس خستگی، مشکلات گوارشی و کم خونی می‌شود و احتمال ابتلا به بساری از بیماری‌های خطرناک را افزایش می‌دهد.

این بیماری ۱ درصد از افراد را تهدید می‌کند اما در سالمندان مقدار آن حدود ۲ درصد است. بسیاری از افرادی که به بیماری سلیاک دچار می‌شوند ممکن است حتی علائم گوارشی نداشته باشند و تشخیص این بیماری کمی سخت است و تحقیقات نشان داده حدود ۸۰% افرادی که دچار این بیماری شده بودند در جریان بیماریشان قرار نداشتند.

حتما مطالعه کنید
معرفی گل زیبای آشلانتوس

سندروم روده تحریک پذیر:

گروهی از رژیم غذایی حاوی این ماده دارای درد بیشتری بودند. مطالعات نشان می دهد که گلوتن می تواند باعث التهاب در روده و روده متورم و فرد دچار سندروم روده تحریک پذیر شود. و مشکلاتی را در روده به وجود می‌آورد و اجازه می دهد مواد ناخواسته از طریق جریان خون نشت کنند. مشکلاتی مانند درد شکم، گرفتگی، نفخ و گاز معده و اسهال پیش می‌آید.

برای یک درصد از افراد ممکن است حساسیت گلوتن منجر به مشکلات گوارشی شود.

رژیم غذایی بدون گندم برای کسانی که دچار شیزوفرنی، اوتیسم و آتاکسی ، می‌تواند مفید باشد. برای بسیاری از مردم ضرورتی ندارد. اما برای افرادی که رژیم غذایی خاصی دارند حذف این ماده می‌تواند بسیار موثر باشد.

رژیم غذایی بدون گندم معمولا خطری ندارد و مواد مغذی‌ای که در غلات است را می‌توانید از طریق مواد غذایی دیگر تامین کنید. فقط مطمئن باشید غذایی که جایگزین آنها می‌کنید سالم باشد و فقط برچسب فاقد گندم به معنای سالم بودن نیست.

حساسیت گلوتن:

حتما نباید دچار بیماری سلیاک باشید تا به گلوتن حساسیت داشته باشید و این نوع از حساسیت گندم در بین افراد بیشتر رایج است. هیچ تعریف مشخصی از این حساسیت وجود ندارد اما بعضی افراد بعد از مصرف گندم دچار عوارض جانبی می‌شوند و با رعایت برنامه غذایی بدون گلوتن این عوارض از بین می‌روند.

اگر عوارض ناشی از استفاده از این ماده دارید و مطمئن شده‌اید که سلیاک نیست پس احتمالا دچار این حساسیت هستید. در حساسیت غیر سلیاکی بافت‌های بدن در امان هستند. بسیاری از علائم آن همچون بیماری سلیاک است از جمله: نفخ، درد معده، خستگی، اسهال، و همچنین درد در استخوان‌ها و مفاصل.

متاسفانه هیچ راهی برای تشخیص حساسیت گندم وجود ندارد. تحقیقات مختلف بر اساس آنتی بادی‌های ضد گلاییدین موجود در خون نشان داده بین ۶-۸ درصد مردم به این ماده حساسیت دارند. تنها راه درست تشخیص این مشکل این است که به طور موقت این ماده را از برنامه غذاییتان حذف کنید و سپس آن را دوباره برگردانید و ببینید علائم نیز برمی‌گردند یا خیر.

حساسیت به این ماده بسیار شایع‌تر از بیماری سلیاک است، همچنین منجر به عوارض جانبی متعدد می‌شود.

منبع : سایت گل من و تو - کانال گل من و تو

اینستاگرام گل من و تو

ارسال پاسخ