5 روش فوق العاده تکثیر یوکا در خانه + 3 نکته‌ی مهم نگه داری

نحوه تکثیر یوکا در خانه
نحوه تکثیر یوکا در خانه

آموزش نحوه تکثیر یوکا : تکثیر گیاهان به روش های متفاوتی انجام میشه و این روش ها با توجه به نوع گیاه باید انتخاب بشه. هر کدوم از روش های تکثیر مراحلی داره که باید قدم به قدم طی کنید تا به یک گیاه سالم و جدید دست پیدا کنید. این مطلب در رابطه با روش های مختلف تکثیر یوکا و همچنین مختصری از شرایط نگهداری ان هست. اگه گیاه یوکا توی خونه دارید بهتره که با روش های تکثیر یوکا هم اشنا بشید پس حتما این مطلب رو تا اخر بخونید.

گیاه یوکا را بیشتر بشناسید

نام علمی این گیاه Yucaaهست و جزخانواده لیلیاسه به شمار میره و بومی آمریکای شمالی هست. یوکا گیاهان چند ساله علفی است که  برگ های سخت، همیشه سبز، شمشیری شکل و خوشه های بزرگ گل های سفید داره که این گل ها بیشتر زمانی ایجاد میشه که یوکا توی محل زندگی خودش باشه وتوی شرایط  گلخانه بسیار کم اتفاق میوفته (گلدهی اواسط تابستان، اوایل پاییز) اگر در خانه حیوانات خانگی داريد در مورد گياه يوكا احتياط كنيد، زيرا كه همه قسمت های آن برای سگ ها و گربه ها سمی هستند .  چندین روش برای تکثیر یوکا وجود داره مثل : تکثیر یوکا به وسیله‌ی پاجوش و تکثیر یوکا به وسیله‌ی قلمه و….. که توی ادامه‌ی این مطلب تکثیر گیاه یوکا قدم به قدم توضیح داده شده .

خلاصه شرایط نگهداری یوکا

نور این گیاه باید به صورت غیر مستقیم باشه پس یادتون باشه بعد از تکثیر یوکا این گیاه رو زیر نور خورشید قرار ندین. این گیاه توی درجه حرارت بین 13 تا 27 درجه سانتی گراد بهترین رشد رو داره. ابیاری گیاه یوکا هم باید حتما بعد از خشک شدن خاک این گیاه صورت بگیره و اگه میزان ابیاری زیاد باشه گیاه دچار بیماری های متعددی میشه. شرایط محیطی برای تکثیر گیاه و همچنین برای نگهداری بعد از تکثیر باید رعایت بشه و کم و یا زیاد بودن هر کدوم از این عوامل میتونه باعث خرابی گیاهتون بشه.  برای خاک این گیاه هم من بهتون پیشنهاد میکنم که از ترکیب خاک برگ (پیت ماس) + پرلیت + خاک باغچه استفاده کنید . حتما توصیه میکنم برای دونستن نکات بیشتر و بهتر در رابطه با این گیاه به مطلب نگهداری یوکا مراجعه کنید.

بنر گل من و تو

بهترین روش های تکثیر یوکا در خانه

برای تکثیر یوکا روش های متعددی هست که میشه اونا رو توی خونه هم انجام داد. در ادامه ی این مطلب به توضیح روش های تکثیر یوکا میپردازیم پس تا آخر این مطلب با ما همراه باشید. استفاده از آب برای تکثیر یوکا زیاد توصیه نمیشه چون توی گیاه ایجاد بیماری میکنه و ممکنه شما گیاهتون رو از دست بدین .

بهتره قبل از تکثیر یوکا به این چند نکته توجه کنید

  • بهترین زمان تکثیر یوکا به وسیله ی پاچوش بهار است
  • برای رشد بهتر میتونید از هورمون های ریشه زا استفاده کنید
  • برای تکثیر یوکا  میشه هم ساقه ی برگ دار و هم بدون برگ استفاده کرد.
قلمه زدن یوکا در خانه
قلمه زدن یوکا در خانه

قلمه زدن یوکا و تکثیر آن

توی این روش هم میتونید از خاک کمک بگیرید هم آب که در ادامه ی این مطلب هر کدام رو به صورت جدا گانه توضیح میدهیم.

برای تکثیر یوکا با قلمه بهتره قسمتی از ساقه ی گیاه رو که سالم هست رو انتخاب کنیم، طول هر ساقه باید 8 تا 10 سانتی متر باشه. حتما توی این مرحله از چاقوی تیز و ضد عفونی شده استفاده کنید.

بعد از برش قلمه حتما برگهای اضافی گیاه رو جدا کنید چون انرژی زیادی از گیاه میگیره و میتونه توی روند تکثیر یوکا اختلال ایجاد کنه، بهتره نهایتا 3 الی 4 برگ روی قلمه بمونه، حتما بعد از برش روی گیاه اصلی شمع یا پارافین بریزید.

محل برش قلمه یوکا
محل برش قلمه یوکا

بعد از برش، توی این مرحله میتونید از هورمون های ریشه زا استفاده کنید که سرعت ریشه زایی گیاه رو افزایش بده ولی اگه استفاده هم نشد توی روند تکثیر یوکا اثر مخربی نمیزاره. ولی اگر از هورمون ریشه زایی استفاده نمیکنید بهتره قلمه برش داده شده رو چند ساعتی در محلی با نور کم قرار بدید تا محل برش پینه ببنده و بعد ادامه مراحل رو پیش ببرید.

بهتره بستر مناسب رو از قبل آماده کرده باشید و توی این مرحله گیاه رو به بستر انتقال بدین و یا میتوند گیاه رو داخل آب ریشه دار کنید که البته توصیه نمیشه. ( برای خوندن مطلب بیشتر میتوند به مقالهی ریشه زایی در آب مراجعه کنید) اگر هم تمایل دارید که قلمه را در آب ریشه دار کنیدف بهتره از ترکیب آب و پرلیت استفاده کنید تا محیطی مشابه خاک برای قلمه ایجاد کرده باشد. بهترین خاک برای کاشت قلمه ترکیب کوکوپیت + پرلیت است.

گیاه توی این شرایط نیاز بارزی به رطوبت داره پس رطوبت گیاه رو حفظ کنید ( از پلاستیک هم برای حفظ رطوبت میتونید استفاده کنید)، میتونید گلدانی که قلمه رو به اون منتقل کردید رو با پلاستیک شفاف کاور کنید و برای گردش هوا چندین سوراخ روی نایلون ایجاد کنید.

بعد از ریشه زایی کامل میتونید گیاه رو به گلدونی مناسب که دارای سایز و زهکشی خوبی هم هست انتقال بدین . یادتون نره که خاک گلدون هم مهمه و باید توی انتخابش دقت کنید

تکثیر یوکا از طریق پاجوش
تکثیر یوکا از طریق پاجوش

شاید آموزش های تکثیر دراسنا پرچمی ، تکثیر دراسنا کامپکت و تکثیر دیفن باخیا به دردتون بخوره

نحوه تکثیر گیاه یوکا از طریق پاجوش

این گیاه پاجوش میزنه پس یکی از روش های تکثیر یوکا که نسبتا هم راحته تکثیر از طریق پاجوش هست برای این کار باید با دقت به طوری که ریشه های گیاه اسیب نبینه گیاه رو از گلدونش خارج کنید، پاجوشی رو که حداقل 4 برگ داره رو از گیاه با وسیله ی تمیز و ضد عفونی شده جدا کنید

در صورتی که پاجوش ریشه دار بود توی خاک ولی اگه فاقد ریشه بود میتونید از ماسه یا پرلیت برای ریشه دار کردنش کمک بگیرید و در زمان ریشه دار شدن گیاه باید رطوبت رو براش فراهم کنید. بعد از اینکه گیاه به اندازه کافی ریشه داشت اون رو به خاک سبک و غنی منتقل کنید.

آموزش نحوه تکثیر یوکا از طریق ریزوم

گیاه یوکا دارای ریزوم هست و برای تکثیر یوکا میتونید ریزوم هایی رو که تنه درخت بیرون می زنند با یک تیغ ضدعفونی شده  از گیاه اصلی جدا کنید توی مرحله ی بعد اون ها رو به قسمت های 7 سانتی متری تقسیم کنید

ریزوم ها رو میتوند توی بستری از شن در عمق کم بکارید و حتما دمای محیط رو چک کنید که برای گیاه مناسب باشه، بعد از ریشه زایی و رشد گیاه میتونید گیاه رو به گلدون مناسب انتقال بدین

تکثیر یوکا از طریق تقسیم بوته
تکثیر یوکا از طریق تقسیم بوته

نحوه تکثیر گیاه از طریق تقسیم بوته

زمانی که رشد گیاه متوقف شد و یا از کنار گیاه مانند پاجوش چندین گیاه بیرون آمد میتونید کار تکثیر گیاه یوکا رو با استفاده از تقسیم بوته انجام دهید، برای این کار کافیه که گیاه رو از گلدان خارج کنید و هر کدام از ساقه ها رو که دارای ریشه هستند در گلدان مجزا بکارید. این روش هم جزو روش های بسیار آسان می باشد.

کاشت بذر یوکا
کاشت بذر یوکا

تکثیر یوکا از طریق کاشت بذر

این روش زیاد توصیه نمیشه چون خیلی زمان بر هست و نیاز زیادی به مهارت داره . برای کاشت بذر باید سینی کشت و خاک مناسب و جای خوب و مناسب برای رشد گیاه داشته باشید که هم رطوبت و هم دمای یوکا توی اون شرایط فراهم شده باشه. بعد از رشد گیاه هم اون ها رو به گلدون منتقل میکنید

تکثیر یوکا از طریق ساقه و تنه

این روش زمانی مناسب هست که گیاه اصلی شما رشد کرده و خیلی بزرگ شده و یه جورایی نیاز به هرس داره، برای تکثیر یوکا به این روش باید اول با وسیله ای تیز و تمیز که از قبل ضدعفونی کردین قسمتی ا ز تنه رو از گیاه جدا کنید

گیاه جداشده رو به هورمون های ریشه زای موجود در بازار آغشته کنید تا سرعت ریشه زایی افزایش پیدا کنه، خاک مناسبی برای گیاه ایجاد کنید و گیاه جدید رو توش بکارید بعد از این مرحله خیلی مهه که شرایط محیطی خوبی رو برای گیاه فراهم کنید تا گیاه به خوبی رشد کنه و ریشه بزنه .

کلام آخر

یوکا هم مثل هر گیاه دیگه ای از طروق مختلف تکثیر میشه . تکثیر یوکا هم اصلا کار سختی نیست و فقط باید اطلاعات کافی رو در این باره داشته باشید تا به راحتی از گیاه یوکای خودتون گیاهان جدیدی بدست بیارین . امیدوارم که این مطلب اطلاعات کاملی رو در مورد تکثیر یوکا در اختیار شما گذاشته باشه. اگه تجربه ای و یا پیشنهادی درباره‌ی تکثیر یوکا دارید میتونید با ما درمیان بزارید.