شرایط درست نگهداری شمعدانی عطری + مشکلات و راه حل

شرایط نگهداری شمعدانی عطری
شرایط نگهداری شمعدانی عطری

چطور از شمعدانی عطری نگهداری کنیم؟ یکی دیگر از گونه های شمعدانی که نگهداری راحتی داره و در صنعت عطر سازی کاربرد فراوانی هم داره همین شمعدانی عطری است که بجز موارد گفته شده خواص فوق العاده ای برای سلامتی ما هم داره که در ادامه اونها رو بهتون خواهم گفتم مهمتر از همه نحوه نگهداری و تکثیر شمعدانی عطری رو به شکل کامل توضیح میدم و در انتها برخی از مشکلات رایج که میتونه برای شما هم اتفاق بیوفته رو با هم بررسی می کنیم، پس همراه من باشید.

شمعدانی عطری چیست؟

شاید در نگاه اول بسیار شبیه به شمعدانی اژدر باشه ولی نام علمی این گیاه زیبا Pelargonium graveolens است که با نام های دیگری مانند Rose Geranium و Sweet scented geranium شناخته میشه. خاستگاه اصلی این گیاه آفریقای جنوبی و استرالیا است ولی گونه های مختلفی از آن را در مناطق مدیترانه ای هم میشه پیدا کرد، گل شمعدانی دارای 200 گونه مختلف است. گلهای این گیاه صاف هستند و در رنگهای قرمز، سفید، صورتی و بنفش وجود دارند.

اسانسی که از این گیاه به دست میاد در صنعت عطر سازی کاربرد بسیار زیادی دارد و همین باعث شده که نام آن را شمعدانی عطری بنامند. جالبه بدونید که یک گونه از این گیاه در دره قاسملوی ارومیه شناسایی شد و نام آن را پلارگونیوم کرسه تورم گذاشتند. در بازار انواع زیر رو میتونید پیدا کنید.

بنر گل من و تو
  • شمعدانی عطری قرمز
  • شمعدانی عطری ابلق
  • شمعدانی عطری نعنایی
شمعدانی عطری
شمعدانی عطری

میزان رشد آن چقدر است؟

این گیاه با فراهم کردن شرایط نگهداری که در ادامه خواهیم گفت در سال حدود 15 الی 30 سانتی متر رشد میکنه. شما با هرس به موقع علاوه بر حفظ زیبایی و سلامت گیاه میتونید چندین گیاه شمعدانی عطری داشته باشید. ما در سایت گل من و تو به معرفی شمعدانی اژدر، شمعدانی پیچ، شمعدانی هلندی پرداختیم که حتما مطالب آنها را مطالعه کنید چون نگهداری همگی شبیه به هم است.

نیازها و نگهداری شمعدانی عطری در خانه

به طور خلاصه باید بگم که این گونه هم مانند سایر شمعدانی ها برای نگهداری به خاک نسبتا سبک، آبیاری متوسط، دمای معمول اتاق و نور خوب ولی فیلتر شده برای نگهداری نیاز داره که در ادامه به صورت کامل مورد بررسی قرار میدم.

نور مناسب محل نگهداری شمعدانی عطری

این گیاه نور زیاد رو دوست داره و اگر از ابتدای بهار در حیاط نگهداری کنید میتونه در مقابل نور مستقیم خورشید به خوبی مقاومت داشته باشه، ولی اگر داخل خانه آن را نگهداری میکنید حتما نور زیاد و فیلتر شده (با شیشه مات یا پرده) براش فراهم کنید. شدت زیاد نور باعث سوختگی برگها میشه و گلدهی رو پایین میاره.

یادتون باشه نور کم، رشد گیاه رو علفی میکنه و رنگ برگها کم رنگ خواهد شد.

خاک مناسب شمعدانی عطری چیست؟

درسته شمعدانی ها میتونند در خاک های نسبتا سنگین هم رشد خوبی داشته باشند ولی خاک این نوع از شمعدانی باید سبکتر از بقیه باشه، همچنین خاک غنی و اسیدی رو دوست داره، شما میتونید از خاک های آماده موجود در بازار استفاده کنید ولی من خود از ترکیب خاک باغچه + خاک برگ + کمی ماسه برای این کار استفاده میکنم البته به ترکیب فوق باید کمی ورمی کمپوست یا کود حیوانی پوسیده هم اضافه کنید.

اگر از این گیاه برای اسانس گیری استفاده می کنید خاک سنگین میتونه میزان گلدهی و اسانس شما را کاهش بده پس خیلی در خصوص این مورد دقت کنید.

میزان آبیاری شمعدانی عطری چقدر باشه؟

این گیاه به آبیاری متوسط نیاز داره یعنی هر زمان که خاک گلدان تا عمق 3 الی 4 سانتی متری خشک شد باید اقدام به آبیاری کنید، آبیاری زیاد باعث زرد شدن و ریزش برگها خواهد شد همچنین آبیاری کم هم به گلدهی و رشد گیاه لطمه وارد میکنه.

سعی کنید از آبی که به مدت چند ساعت  در محیط قرار دادید و هم دما محیط شده استفاده کنید استفاده از آب خیلی داغ و یا خیلی سرد باعث ایجاد شوک در گیاه میشود.

ماهی یکبار حتما سوراخ های ته گلدان رو بررسی کنید و اگر بعد از آبیاری آب اضافی از زیر گلدان خارج نشد مجدد سوراخ رو ایجاد کنید چون جمع شدن آب در انتهای گلدان باعث پوسیدگی ریشه میشه و در نهایت مرگ گیاه شما رو به ارمغان خواهد داشت.

دمای مناسب نگهداری شمعدانی عطری چقدره؟

این گیاه دمای 5 الی 8 درجه سانتی گراد زمستان را میتونه به خوبی تحمل کنه ولی برای رشد بهتر، باید دمای 18 الی 23 درجه سانتی گراد رو براش فراهم کنید، هرچقدر دما بالا میره میزان رطوبت مورد نیاز گیاه و آبیاری افزایش پیدا میکنه پس در فصل تابستان دقت کافی داشته باشید. دما هم تاثیر بسیار زیادی در اسانس گیری داره که نباید زیاد این دما پایین بیاد.

نگهداری از شمعدانی عطری
نگهداری از شمعدانی عطری

از چه کودی استفاده کنیم؟

شمعدانی هم همانند گیاهان گلدار باید با کودهای مخصوص گلدهی هر 2 هفته یکبار تغذیه شود، نحوه استفاده به این شکل است که شما یک قاشق چای خوری از کود را در یک لیتر آب حل کنید و به صورت آبیاری به گیاه بدهید. دقت کنید زیاده روی در کوددهی هم میتونه برای گیاه مشکل ساز باشه.

آیا رطوبت هم نیاز داره؟

این گیاه در رطوبت معمول اتاق میتونه رشد خوبی داشته باشه ولی اگر دما زیاد بشه حتما باید براش رطوبت فراهم کنید تا مشکلات برگی براش پیش نیاد. سعی کنید براش جزیره درست کنید و اگر با غبارپاشی میخواید این مشکل رو برطرف کنید یاتون باشه موقعی که نور مستقیم آفتاب به گیاه می تابه انجام ندید.

شمعدانی عطری زمستان حیاط باشه یا خانه؟

یکی از سوالات رایج که پرسیده میشه این هست که در فصل زمستان شمعدانی که در داخل حیاط کاشتیم رو به داخل خونه منتقل کنیم یا نه؟ در جواب باید بگم اگر شما در شهری زندگی میکنید که سرما شدیدی داره و برف میاد حتما باید به داخل خونه منتقل کنید چون تحمل اون حد دما رو نداره ولی اگر دمای محیط شما خیلی سرد نمیشه نیازی به جابجایی نداره.

تکثیر شمعدانی عطری در خانه
تکثیر شمعدانی عطری در خانه

چطور تکثیر شمعدانی عطری رو انجام بدیم؟

بهترین فصل برای این کار اوایل بهار تا اواخر تابستان است، تکثیر شمعدانی عطری هم همانند تکثیر شمعدانی است، شما میتونید از قلمه و بذر برای این کار استفاده کنید. ولی پیشنهاد من برای تکثیر استفاده از روش قلمه زدن است.

برای قلمه زدن شمعدانی عطری به این شکل عمل میکنیم : ساقه های جوان و سرحال را که حداقل 10 سانتی متر طول دارند را انتخاب کنید و با استفاده از یک چاقوی تیز و استریل شده برش بزنید و در محلی با نور کم به مدت 24 ساعت قرار بدید تا محل برش پینه ببنده، حالا برای ریشه دار کردن قلمه از دو روش زیر میتوانید استفاده کنید :

ریشه دار کردن شمعدانی عطری در خاک

برای این کار یک گلدان با ترکیب خاک كوكوپيت و پرليت به ميزان مساوی آماده کنید و قلمه ها را داخل آن قرار دهید و آبیاری کنید هر زمان خاک گلدان خشک شد بهش آب بدید بعد از گذشت 3 الی 4 هفته قلمه های شما ریشه دار میشوند و میتوانید به گلدان جدید منتقل کنید. آب زيادي باعث از بين رفتن قلمه ها ميشود؛ در فصل پائيز و زمستان از نظر دما بايد بين 18 تا 22 درجه سانتيگراد را رعايت كرد.

ریشه دار کردن شمعدانی در آب

میتوانید قلمه ها را در یک ظرف شیشه ای شفاف قرار بدید و داخل آن آب پر کنید و در محلی با نور فیلتر شده قرار بدید هر زمان که دیدید آب شفافیت خود را از دست داده اقدام به تعویض آب کنید و بعد از ریشه زدن حدود 2 الی 3 سانتی متری قلمه ها، به گلدانی با خاک سبک منتقل کنید. برای خاک هم میتونید از ترکیب پرلیت و کوکوپیت یا خاک برگ استفاده کنید.

خواص شمعدانی عطری
خواص شمعدانی عطری

آشنایی با خواص شمعدانی عطری

این گیاه 3 خاصیت شگفت انگیز داره:

  1. دم کردن برگ و گلهای آن خاصیت شل کنندگی و ضد افسردگی داره و به کاهش عفونت و التهاب کمک میکند.
  2. از آن برای درمان مشکلات یائسگی، پیش قاعدگی و التهاب لوزه استفاده میشود.
  3. همچنین برای درمان بیماری های پوستی مانند آکنه، اگزما، کبودی، عفونت های قارچی و بواسیر استفاده میشود.

مشکلات شمعدانی عطری در خانه

مشکلات این گیاه با مشکلات شمعدانی معمولی تقریبا یکی است ولی در ادامه بعضی از رایج ترین اونها رو مورد بررسی قرار میدیم.

علت زرد شدن برگهای شمعدانی عطری

استفاده نکردن از کود و تغذیه گیاه در کنار آبیاری زیاد و یا کم، میتونه از عوامل اصلی این مشکل باشه که شما باید تک تک موارد رو بر روی گیاه خود بررسی کنید و برای حل اون سریعا اقدام کنید.

آیا مقدار بوی شمعدانی عطری تحت تاثیر عوامل خاصی قرار داره؟

بله کاملا به شرایط محیط نگهداری بستگی داره و شما هرچقدر شرایط ایده آل آن را فراهم کنید اسانس و عطر فوق العاده ای دریافت میکنید، خاک و دمای مناسب نگهداری از همه مهمتر است.

دلیل دراز شدن ساقه و کم بودن برگ چیست؟

یکی از کاربران عزیز پرسیده بود که گیاه من رشد خوبی داره ولی هیچ وقت گل نداده و فاصله برگها هم از هم زیاده، این مشکل از کمبود نور هست و حتما باید گیاه رو به محلی با نور زیاد منتقل کنید و یا از نور مصنوعی برای این کار استفاده کنید.

علت گل ندادن شمعدانی عطری چیست؟

این گیاه برای گلدهی باید خوب تغذیه بشه و نور کافی هم بهش برسه در کنار این موارد آبیاری منظم و درست، به گلدهی کمک بسیار زیادی میکنه، برای گلدهی خوب گیاه و عملکرد مناسب آن باید در طی فصل بهار و اوایل تابستان خاک گلدان را مرطوب نگهداری کنید توجه کنید نباید غرقابی بشه و اب در زیر گلدان جمع بشه. اگر دوست دارید گیاه شما گل بده حتما مطلب گلدهی شمعدانی را مطالعه کنید.

شما در خصوص نگهداری این گیاه چه نظر و تجربه ای دارید؟ حتما در بخش دیدگاه برای ما بنویسید.

مطالب مرتبط :