قاصدک یا گل قاصد دارای خواص دارویی خارق العاده ای می باشد که متأسفانه بسیاری از مردم هنوز خواص چای قاصدک را نمی شناسند و مزایای این گیاه را نادیده می گیرند. استفاده از این گیاه در فرهنگهای مختلف، سابقهای طولانی دارد. عصاره گل قاصدک سرشار از پتاسیم و ویتامین A می باشد. از جمله مواد مفید موجود در گل قاصدک می توان به فیبر، ویتامین ها، بتاکاروتن و مواد معدنی دیگری اشاره کرد. بدین ترتیب چای قاصدک فواید و خواصی برای سلامتی بدن و درمان برخی بیماری ها دارد که در این مطلب با چند مورد از فواید و خواص چای قاصدک آشنا می شویم.
دو مدل چای قاصدک وجود دارد که در یکی از آنها از برگهای قاصدک و در دیگری از ریشههای قاصدک استفاده میشود. البته بهتر است برای بهره بردن از همه ی فواید این گیاه، ریشه خشک شده و برگ آن را همزمان در یک فنجان آب جوش به مدت 10 دقیقه یا بیشتر قرار دهید به طوری که آب روی همه قسمت ها را بپوشاند. بعد از این مدت مواد را بفشارید و عصاره آن را بنوشید. برای اینکه نوشیدنی غلیظ تری داشته باشید باید مواد بیشتری استفاده کنید و مدت بیشتری اجازه دهید که در آب جوش بماند که قطعاً تأثیر آن را بیشتر می کند.
فواید و خواص چای قاصدک برای سلامتی بدن:
خروج آب اضافی از بدن:
چای قاصدک ادرارآور است. بنابراین اگر دچار مشکل نفخ شکم هستید مصرف چای قاصدک می تواند سبب افزایش ادرار شود و از این طریق باعث بهبود وضعیتتان شود. در یک مطالعه بر میزان دفع ادرار پس از مصرف۲ فنجان چای تهیهشده از برگهای قاصدک افزوده شد.
خاصیت ضدسرطانی:
اخیرا خواص قاصدک در مقابله با سرطان مورد بررسی قرار گرفته و نتایج بسیار رضایت بخش و خوبی بدست آمده است. بر اساس تحقیق صورت گرفته در سال ۲۰۱۱ در کانادا، عصارهی ریشهی قاصدک توانست بدون اثرگذاری بر سلولهای غیرسرطانی باعث نابودی و از بین رفتن سلولهای سرطانی ملانوما (توموری با منشأ سلولهای ملانیندار) شود. در مطالعهی دیگری نیز تأثیر مشابهی بر سلولهای سرطانی لوزالمعده حاصل شد. با اینکه تأثیر ضدسرطانی قاصدک هنوز به طور کامل اثبات نشده است، ولی نتایج فعلی رضایت بخش و امیدوارکننده است.
لاغری و کاهش وزن:
برطبق مطالعهای که اخیرا در کرهی جنوبی صورت گرفته است، قاصدک میتواند تأثیری مشابه داروی لاغری «اُرلیستات» داشته باشد. این دارو آنزیم لیپاز لوزالمعده را مهار میکند. این آنزیم در طول هضم غذا آزاد می شود و چربیها را می شکند. آزمایش صورت گرفته در مورد تاثیر عصارهی قاصدک روی موشها نتایجی شبیه به داروی ارلیستات را نشان داد و محققان را تشویق و تحریک کرد تا تحقیقات بیشتری بر روی خواص ضدچاقی قاصدک کنند. در واقع عصاره گل قاصدک مانع تجمع لیپید ها و تری گلیسیرید ها در بدن می شود که برای کاهش وزن و پیشگیری از بروز چاقی مفید و موثر است.
تسکین ناراحتیهای گوارشی
چای ریشهی قاصدک برای دستگاه گوارش مفید و سودمند است و تاثیر خوبی روی آن دارد. البته بیشتر این تأثیرات به احساس مصرف کننده بستگی دارد و تاکنون آزمایشات علمی در زمینه پذیرش یا رد آن انجام نشده است. از دیرباز قاصدک برای کاهش اشتها، تسکین ناراحتیهای گوارشی خفیف و بهبود یبوست مورد استفاده قرار می گرفته است.
جایگزینی مناسب برای قهوه:
اگر جز آن دسته از افرادی هستید که به دنبال ترک و یا کاهش مصرف قهوه می باشید، چای قاصدک جایگزین خوبی برای قهوه است. علاوه بر اینکه می توانید ریشهی قاصدک آمادهی دمکردن را از یک سری فروشگاه ها خریداری نمایید، می توانید خودتان هم آن را برداشت و استفاده کنید. بدین منظور کافی است ریشهی جوان قاصدک را حرارت داده و برشته کنید تا قهوه ای رنگ شود. سپس آن را با آب داغ مخلوط نمایید و صاف کنید و میل نمایید.
حفظ سلامت کبد:
از دیگر خواص چای قاصدک می توان به حفظ سلامت کبد و درمان اختلالات کلیوی و کبدی از جمله هپاتیت اشاره کرد، ریشهی قاصدک در بسیاری از فرهنگها بهعنوان دارویی برای کبد مورد استفاده قرار می گیرد. بر طبق مطالعات صورت گرفته، این ویژگی بهخاطر توانایی ریشهی قاصدک در افزایش جریان صفرا است. درنتیجه ریشهی قاصدک میتواند باعث سمزدایی کبد، درمان مشکلات چشم و پوست و بهبود علائم بیماریهای کبد شود. براساس مطالعهای که در سال ۲۰۱۷ انجام شد پلیساکاریدهای موجود در قاصدک برای عملکرد کبد مفید هستند. همچنین قاصدک با دارابودن کاروتنوئیدها و کلروفیل ها از بدن در برابر بروز سرطان کبد و آسیب کبد و ریه مراقبت می کند.
پیشگیری از بروز عفونتهای دستگاه ادراری:
قاصدک دارای خاصیت ادرار آوری می باشد. به همین دلیل ریشه و برگ آن در کنار گیاه دیگری بهنام انگور خرس (آقطی سیاه) که دارای خاصیت ضدباکتری می باشد، به جلوگیری از بروز عفونتهای دستگاه ادراری کمک می کنند. از دیگر خواص چای قاصدک می توان به خاصیت مسکن و تسکین دهنده درد، برطرف کردن درد های مفصلی و تسکین دردهای روماتیسمی، خواص ضدعفونی کننده و تنظیم قند خون اشاره کرد.
عوارض جانبی احتمالی:
علی رغم خواص چای قاصدک باید مراقب عوارض آن هم بود ، استفاده از قاصدک معمولاً در مواد غذایی و دارویی بی خطر است. بااینحال لمسکردن یا خوردن قاصدک ممکن است در برخی افراد بروز واکنشهای آلرژیک را به دنبال داشته باشد.
خانم های باردار و شیرده و افرادی که دارو مصرف می کنند باید قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنند. چون مصرف قاصدک همراه با برخی برخی داروها مانند داروهای ادرارآور، لیتیوم (از داروهای تثبیتکنندهی خُلق که برای درمان اختلال دوقطبی و شیدایی کاربرد دارد) و سیپروفلوکساسین (نوعی آنتیبیوتیک) ممکن است باعث بروز مشکل شود.
دقت کنید که قاصدک یک مدر قوی است، بنابراین از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید و آن را با سایر داروهای مدر ترکیب نکنید!
مطالب مرتبط:
6 دیدگاه