با انواع شمعدانی آشنا بشید: اگر گل و گیاه دوست دارید حتماً بارها نام انواع شمعدانی به گوشتون خورده و اگر کمی خوش ذوق باشید ، قطعا یکی ازاونهارو دارید .
گل شمعدانی زیبایی چشم نوازی را در خانه های قدیمی با پنجره های آبی یا ایوان های چوبی خانه های شهر پلکانی ماسوله یا حوض آب خانه ی ایجاد کرده و هر خانه ی ایرانی اصیل شمعدونی رو جزو لاینفک باغچه ی خودش میدونه .
شمعدانی ها رو میشه بر اساس اندازه گل و برگ و ویژگی های آن به طور گسترده به چهار نوع دسته بندی کرد اینها عبارتند از: شمعدانی های باغی یا منطقه ای (زونال) ، شمعدانی های سلطنتی، شمعدانی های برگ پیچک و شمعدانی های معطر که هر نوع دارای ویژگی های متمایز هستن .
محبوب ترین گل شمعدانی مربوط به گل شمعدانی باغی است :
نام علمی این گل Pelargonium x hortorum هستش که به دلیل نقش های تیره رنگ های مختلف مانند برنزی، بنفش یا سبز تیره روی گل ها، به شمعدانی ناحیه ای نیز معروف شده . ویژگی اصلی این نوع شمعدانی ها گلهای ساقه بلند و توپی شکل اونهاست . این گلها در رنگهای مختلف از زرشکی، سفید، هلویی، سالمونی، شرابی، بنفش تا نیمهرنگ هستن. شمعدانی های باغی دارای برگ های سبز تیره هستن و گل ها معمولاً از برگ ها و ساقه هاشون بلند میشن . اگرچه این شمع دانی ها کاملاً مقاوم هستن ، اما باید از آنها مراقبت کنید. بهترین راه برای انجام این کار این است که گل ها را به محض خراب شدن ، جدا کنید .
این گل شمعدانی زمانی بهترین رشد و گلدهی رو داره که در آب و هوای کمی خشک کاشته بشه. اقلیم هایی که گاهی اوقات می توانند بسیار گرم و مرطوب باشن ، با رشد این گونه سازگاری ندارن. می تونید این گونه های شمعدانی رو مستقیماً در باغچه بکارید یا آن را در گلدان نگهداری کنید. هرکدوم رو که انتخاب کنید، در واقع زیبایی باغچه یا خانه شما رو با اضافه کردن رنگ های تازه ای بیشتر میکنه . با مراقبت مناسب ، مطمئناً می تونید این گل رو به یکی از جاذبه های چشم نواز باغچه یا گلخانه خودتون تبدیل کنید از شگفت انگیز ترین ویژگی گل شمعدانی اینه که میتونه کنه ها رو دفع کنه و وجودش در کنار گلدون های دیگه خیلی مفید باشه .
5 نوع از معروفترین شمعدانی ها که در ایران وجود دارند :
در ادامه گونه های رایج و معروف شمعدانی را به همراه توضیحات مختصر در خصوص هر کدام به شما معرفی میکنم:
شمعدانی اژدر p.domesticum گل درشترین شمعدانی :
این شعمدانی همیشه سبزو چندساله با گل های زیادی کشت میشه که از یک گونه شمعدانی گل درشت grandiflorum در ایران کشت میشود هستش و اگه خوب ازش مراقبت کنید این گونه تا ۵۰ – ۶۰ سانتیمتر رشد میکنه . واریته اژدر از شمعدانی برگهای درشت گرد دندانه دار گاها لوب دار و متمایل به بالا ، به رنگ سبز تیره و چین دار ، گلها درشت به رنگهای مختلف قرمز ، زرد ، بنفش ، و سفید ، یک رنگ و یا دو رنگ داره . شمعدانی اژدر به نام های دیگه ای هم معروفه مثل : رویال یا رگال و شمعدانی آلمانی و شمعدانی گل درشت که میشه اون رو در باغچه یا همان فضای باز و یا گلدان کاشت زمان گل دهی این گل از آغاز فروردین تا پایان مردادماه است و این گیاه نیاز به آب و هوای نسبتا سرد و خشک داره و بهتره بعد از تمام شدن فصل گلدهی هرس بشه.
حتما مطلب چطور گل شمعدانی اژدر را در خانه نگهداری کنیم ؟ را مطالعه کنید.
شمعدانی عطری p.capitatum (در صنعت عطرسازی کاربرد زیادی داره )
نام علمی این گیاه زیبا Pelargonium graveolens هستش که با نام های دیگری مانند Rose Geranium و Sweet scented geranium شناخته میشه و در نگاه اول شباهت زیادی با گونه اژدر داره که خاستگاه اصلی این گیاه آفریقای جنوبی و استرالیا است ولی برخی از نژاد های آن را میشه در مدیترانه هم پیدا کرد . گلهای این گیاه صاف هستند و در رنگهای قرمز، سفید، صورتی و بنفش وجود دارن شاید از خودتون پرسیده باشید که چرا اسم این واریته رو عطری گذاشتن دلیلش به این برمیگرده که این گل اسانس هایی رو از خودش تولید میکنه که بوی مطبوعی داره و این گیاه شگفت انگیز در صنعت عطر سازی کاربرد بسیار زیادی دارد و همین باعث شده که نام آن را شمعدانی عطری بنامند و جالبتر این هستش که یک گونه از این گیاه در دره قاسملوی ارومیه شناسایی شد و نام آن را پلارگونیوم کرسه تورم گذاشتند.
برای خوندن مطالب بیشتر در مورد نگهداری و تکثیر این گونه میتونید مطلب شمعدانی عطری رو مطالعه کنید .
شمعدانی پیچ (Ivy Leaved Geraniums) یک گزینه خوب برای فراموش کارها
شمعدانی های برگ پیچک یک نوع گیاه دنباله دار هستن که برای ریختن روی لبه ظرف و تزئینات مناسب هستن آنها یک کوتیکول برگ ضخیم دارند که باعث می شود در شرایط خشک تحمل بیشتری داشته باشند، بنابراین اگر از آن دسته افرادی هستین که ممکنه گاهی فراموش کنید آبیاری کنید، گزینه خوبی هست .
ما یه محتوای کاملتر در مورد شمعدانی پیج قبلا نوشتیم میتونید اون رو هم مطالعه کنید .
شمعدانی زونال (zonal Geraniums)
یک شمعدانی با برگ های گرد که سوگلی گلخانه های امریکایی و اروپایی هستش و گاها یک طرح C تیره رنگ روی برگ آن نقش میبنده . گل های اون روی ساقه رشد میکنه و رنگش از سفید تا قرمز اتشین ممکنه تغییر کنه و خیلی هم شبیه شمعدانی معروف خودمون هست.
شمعدانی های ستاره ای (Stellar Pelargonium)
شمعدانی های ستاره ای نیز بخشی از گروه شمعدانی زونال هستن.اونها گیاهان کوچک بوته ای هستن که برگ ها و گلبرگ های گل عمیقا بریده شدن و ظاهری ستاره ای شکل رو ایجاد می کنن . شمعدانی های ستاره ای نور خورشید کمتری را تحمل می کنند، به ویژه در مناطق جنوبی و بهتر است اونهارو از نور مستقیم و مستمر نور دور نگهدارید .
شمعدانی هلندی (Pelargonium)
نام علمی شمعدانی هلندی Pelargonium هستش و از خانواده Geraniaceae ، شمعدانی هلندی بومی آفریقای جنوبی بوده وگلهای زیبایی در رنگ های قرمز، سفید ترکیب سفید و آبی و… داره . البته رنگ گل شمعدانی شما بستگی به شرایط نگهداریتون داره تو یه مطلب جداگانه در مورد نگهداری گل شمعدانی هلندی مفصل براتون نوشتم .
نام های دیگر شمعدانی ها :
پلارگونیوم، شمعدانی باغی، شمعدانی ناحیه ای، مالوا، مالون، شمعدانی پیچک، شمعدانی برگ پیچک، شمعدانی برگ معطر، منقار لک لک، شمعدانی گل رز، شمعدانی معطر، شمعدانی مارتا واشنگتن، شمعدانی سلطنتی، شمعدانی فرشته، شمعدانی وحشی، شمعدانی چوبی، شمعدانی خالدار، شمعدانی خالدار، شمعدانی چمنزاری لاوه بسیاری از شمعدانی ها که گونه های آن نزدیک به 422 عدد است .
راهکارهای سریع و کاربردی رسیدگی و نگهداری از شمعدونی :
نور مورد نیاز : اگه میخواین گلدهی شمعدانی تون خوب باشه و رشد سریعی داشته باشه گلدونتون رو جلوی آفتاب فیلتر شده (مثلا پشت پنجره ) بزارید اما بدونید که این گل در برابر سایه ی جزئی مقاوم هست
آبیاری درست شمعدانی: این گیاه هر موقع که خاک گلدون یا باغچه خشک شد به طور کامل و عمیق آبیاری کنید ( یکی از دلایل زرد شدن برگها آبیاری بیش از اندازه هستش حتما توی این عمل دقت کنید ) چرا برگ های گل شمعدانی ام زرد میشود؟ علت زرد شدن برگهای شمعدانی
دما مناسب نگهداری : گل شمعدانی میتونه از دمای 0 درجه تا 30 درجه تحمل کنه اما رشد مطلوبی حاصل نمیشه بهتره دمای متعادل 15 درجه یکم کمتر یا بیشتر رو برای این گل فراهم کنید .
رطوبت مورد نیاز : زیاد برای این گیاه خوب نیست و تحملش رو نداره حتی ممکنه تو رطوبت زیاد بیماری ایجاد بشه بهتره یک فضای نسبتا خشک رو برای این گیاه انتخاب کنید اما دقت کنید که اگر میخواید گلدهی خوبی داشته باشه خاکش رو مرطوب نگه دارید
خاک مناسب کاشت : مورد نیاز گل شمعدانی خاک خشک و اسیدی هست سعی کنید از خاکی برای آن استفاده کنید که درصد رس بسیار کمی داشته و زهکشی خوبی داشته باشه . در کل یادتون نره شمعدونی از خیس بودن متنفره
کود: برای تقویت خاک و رشد بهتر شمعدونی نیازه که هر چند هفته یکبار با کود دهی (کود محلول در آب بهتره) متعادل یه صفایی بهش بدید البته دقت کنید که تو فصل زمستون بهش صفا ندید چون این فصل گیاه در حال استراحته .
تکثیر: شاید براتون جالب باشه که با بذر میشه شمعدونی تکثیر کرد قلمه زدن شمعدانی هم روش سریعتر و راحتتری برای تکثیر این گیاه همه پسند هستش قلمه زدنش هم به این شکله که 10-12 سانتی متر از گیاه رو که حداقل دو یا سه گره داشته باشه رو با قیچی باغبانی یا چاقوی تیز جدا میکنیم برگها و شاخه های اضافی را تا پنج سانتی پایین ساقه جدا میکنیم و اگر برگ بیمار (اگه گل شمعدانیتون دچار بیماری شده و نمیدونید چیکار کنید یه سر به مطلب بیماری های گل شمعدانی و درمان آن بزنید) یا زردی دیدید آنهارا هم جدا کنید . اگر پودر هرمون ریشه زایی (این پودر باعث تسریع ریشه زایی و از بین بردن بیماری های داخل خاک میشود ) دارید انتهای ساقه را به آن آغشته کنید و بهتره که بزارید توی یک محیط خنک و تاریک انتهای ساقه پینه ببنده. بعد از پینه بستن محل برش اون رو داخل خاک ماسه ای (میتونید پرلیت هم مخلوط کنید ) خاک که زهکشی خوبی داره بگذارید و بعد از اتمام کارتون گلدون رو تو یه محل پرنور بگذارید و عمیق آبیاری کنید .
اگر میخواین گل شمعدونی بکارید 0 تا 100 قلمه زدن گل شمعدانی رو حتما بخونید .
سعی کردم تام گونه های و انواع شمعدانی موجود در کشورمون رو به شما معرفی کنم، در آخر بگم داشتن حداقل یک گل شمعدانی تو خونه یا محل کارتون انرژی خوبی رو بهتون منتقل میکنه همونطور که شمعدانی در ادبیات فارسی نماد شور و هیجان و عشق در طول زندگی هست با خشک شدن و دوباره گل دادن قانون زندگی کردن رو بهمون یادآوری میکنه .
شما کدوم گونه گیاه شمعدانی رو دارید ؟ چطور ازشون مراقبت میکنید؟ بنظرتون کدومشون زیباتره؟
شادی اش طلوع همه ی آفتاب هاست و صبحانه و نان گرم و پنجره ای که صبحگاهان به هوای پاک گشوده میشود و طراوت شمعدانی ها در پاشوره ی حوض ...
ارسال پاسخ