5 از بهترین روش‌های تکثیر شفلرا در خانه + آموزش تصویر ابلق و ساده

تکثیر شفلرا در خانه
تکثیر شفلرا در خانه

روش های تکثیر شفلرا در خانه : شاید شما هم از اون دسته آدمایی باشید که علاقه‌ی زیادی به تکثیر گیاهان آپارتمانی دارن چون با این کار تعداد گل های خوشگل توی خونه رو به راحتی میتونن زیاد کنن. شفلرا هم جز گیاهان آپارتمانی هست که خیلی مورد استقبال گیاه دوستان قرار گرفته و برای همین نحوی تکثیر شفلرا و دونستن نکات مربوط به تکثیر شفلرا میتونه خیلی کاربردی باشه. امروز توی این مطلب به نحوی تکثیر شفلرا میپردازیم و شما میتونید مراحل تکثیر شفلرا رو قدم به قدم همراه ما انجام بدین و همچنین با روش های مختلف تکثیر شفلرا هم آشنا میشید. حتما این مطلب رو تا آخر بخونید.

معرفی شرایط نگهداری و روش های تکثیر شفلرا

قبل از صحبت کردن در رابطه با تکثیر شفلرا باید درباره ی نحوی نگهداری این گیاه چندتا نکته رو به صورت خلاصه مطرح کنیم. نور این گیاه باید به صورت غیر مستقیم باشه و میزان نوری که احتیاج داره تقریبا متوسط و یا زیاد هست پس حتما باید نور خوبی رو برای این گیاه فراهم کنید. یادتون باشه که نور مستقیم باعث سوختگی توی گیاه میشه. دمای ایده آل شفلرا هم 18 الی 27 درجه سانتی گراد هست که بعد از تکثیر شفلرا هم باید دمای مناسب رو برای گیاه فراهم کنید.

گیاه شفلرا
گیاه شفلرا

درباه ی آبیاری گیاه باید توجه داشته باشید که بعد از خشک شدن خاک حتما ابیاری گیاه رو انجام بدین. این گیاه به غبار پاشی نیاز شدید داره پس یادتون نره که هفته ای دوبار چه تابستان و چه در زمستان غبارپاشی انجام بشه، در غیر این صورت بهتر است در زیرگلدانی شفلرا مقداری سنگریزه گذاشته و حالت جزیره برای آن درست کنید.

بنر گل من و تو

با درست کردن جزیره و یا غبارپاشی رطوبت مورد نظر گیاه تامین میشه . علاوه بر نکات بالا باید شرایط نگهداری دیگه ای رو هم برای گیاه فراهم کنید مثل خاک مناسب و کوددهی و … برای گرفتن اطلاعات بیشتر در این زمینه بهتره به مطلب نگهداری شفلرا مراجعه کنید و این مطلب رو کامل بخونید. یادتون باشه که بعد از تکثیر شفلرا حتما باید شرایط محیطی گفته شده رو برای گیاه جدید فراهم کنید تا ازبین نره. این گیاه جزو گیاهان آپارتمانی مقاوم هست که نگهداری از اون بسیار آسان هست.

نحوه تکثیر شفلرا
نحوه تکثیر شفلرا

روش های تکثیر شفلرا

برای تکثیر شفلرا باید اول تمامی روش های تکثیر رو بشناسید و بعد با توجه به شرایط موجود و همین طور گیاهتون یکی از روش های تکثیر شفلرا رو انتخاب کنید. تکثیر شفلرا رو میتونید به وسیله ی ساقه و یا برگ (اینو توضیح میدم) انجام بدین و با روش های مثل قلمه زدن ویا خوابانیدن تکثیر شفلرا امکان پذیر هست. در ادامه ی این مطلب به معرفی روش‌های تکثیر شفلرا میپردازیم و هر کدوم رو جداگانه توضیح میدیم.

قلمه زدن شفلرا (استفاده از قلمه ساقه)

 تکثیر شفلرا با این روش یکی از ساده ترین راه های تکثیر هست، برای تکثیر شفلرا به این روش میتونید از مراحل زیر کمک بگیرید.

اول باید شاخه ای رو برای تکثیر شفلرا انتخاب کنید که افت نداشته باشه و سالم باشه و بهتره که از قسمت چوبی برای تکثیر شفلرا با این روش استفاده کنید.

قلمه زدن شفلرا
قلمه زدن شفلرا

یک چاقو یا قیچی تیز و استریل شده، قلمه‌هایی به طول 8 تا 10 سانتی‌متراز گیاه جدا کنید و همچنین برگ‌های انتهایی قلمه‌ها را از گیاه حذف کنید، جدا کردن برگ ها به گیاه کمک میکنه که گیاه تمرکز خودش رو صرف ریشه زایی کنه و در طی تکثیر شفلرا انرژی کمتری هدر بده. ماندن حداقل 2 الی 3 برگ روی قلمه کافی است. بهتره که حتما از وسیله‌ی تمیز و ضدعفونی شده برای تکثیر شفلرا استفاده کنید.

میتونید برای بالا رفتن درصد موفقیت در ریشه دهی انتها قلمه ها را در هورمون ریشه زایی یا پودر دارچین بزیند و یا به مدت 24 ساعت قلمه های برش داده شده رو در محیطی با دمای مناسب و نور کم قرار بدید تا محل برش پینه ببنده

خاک مناسبی رو برای تکثیر شفلرا تهیه کنید. خاک مناسب برای قلمه‌‌ها مخلوطی از پرلیت و پیت‌ماس یا کوکوکوپیت هست و میتونید ازگلدان‌هایی به قطر 6 تا 9 سانتی‌متربرای کاشتن قلمه ها استفاده کنید. خاک گلدون بای مرطوب باشه ولی اصلا اجازه ندین که خیلی خیس بشه چون گیاه دچار پوسیدگی میشه.

کاشت قلمه شفلرا در گلدان
کاشت قلمه شفلرا در گلدان

شما برای ریشه دار کردن قلمه ها میتونید از آب یا پرلیت هم استفاده کنید که در ادامه توضیح خواهیم داد.

یادتون باشه گلدونی که انتخاب میکنید حتما باید زهکشی و همین طور اندازه ی مناسب داشته باشه. برای تکثیر بهترشفلرا دمای محیط رو 20 تا 25 درجه قرار بدین و گیاه رو در مکانی بزارید که از نور مستقیم دور بماند.

ریشه دار کردن شفلرا در آب

برای تکثیر شفلرا با این روش تمامی مراحلی که در بالا توضیح دادیم رو مجدد انجام خواهیم داد. توی اولین قدم ساقه ی سالمی رو انتخاب کنید و با ابزاری تمیز اون رو از گیاه مادری جدا کنید .

ریشه دار کردن قلمه شفلرا در آب
ریشه دار کردن قلمه شفلرا در آب

پس از قلمه زدن شفلرا برای تکثیر شفلرا به وسیله ی آب فقط کافی که گیاه جدا شده رو داخل ظرف آب بزارید و هرچند وقت یک بار آب ظرف رو عوض کنید.

شرایط محیط مناسب مثل نور و دما و … همان طور که در بخش های دیگه هم گفته شده رعایت کنید. بعد از ریشه دار شدن گیاه در آب به اندازه ی کافی میتونید گیاه تکثیر شده ی شفلرا رو به گلدون مناسب انتقال بدین . (یادتون باشه که همیشه از آب مناسب برای گیاه استفاده کنید. آب جوشیده ی سرد شده میتونه گزینه ی مناسبی برای گیاه باشه و یا اگه از آب جوشیده استفاده نمی کنید بهتره که آب رو یک شب بزارید بمونه تا کلر موجود در آب ازبین بره و دما اب هم متعادل بشه .)

تکثیر شفلرا در آب و کاشت در خاک
تکثیر شفلرا در آب و کاشت در خاک

تکثیر شفلرا به روش خوابانیدن ساقه

برای تکثیر گیاه به این روش باید قسمتی از ساقه و انتخاب کرده و بعد خاک مناسب رو روی ساقه بریزید. خاک و گیاه رو باید مرطوب نگهدارید. 6  تا 8 هفته صبر کنید تا ساقه زیر خاک ریشه بدهد. برای تکثیر شفلرا به این روش باید توجه کنید که ساقه ی انتخاب شده نشکنه . برای نگهداشتن ساقه هم میتوند از سنگ و یا جسم سنگین دیگه ای استفاده کنید.

بعد از ریشه زایی گیاه میتونید ساقه رو از گیاه اصلی جدا کنید و در گلدان دیگه ای بکارید. برای خوندن مطالب بیشتر میتوند به مقاله ی تکثیر به روش خوابانیدن هم مراجعه کنید.

تکثیر شفلرا از طریق کاشت بذر:

در مرحله ی اول باید سینی و خاک مناسبی رو برای تکثیر شفلرا فراهم کنید.

بذر ها رو در داخل سینی بکارید. یادتون باشه که بذر ها نباید خیلی نزدیک هم کاشته بشن چون زمانی که گیاه رشد کنه دردسر ساز میشه.

ابیاری سینی هم باید بادقت انجام بشه و از ابیاری زیاد خودداری بشه.

بعد از این که گیاه رشد کرد و2 تا 4 سانتی‌متر شد میتوند گیاه رو به گلدون انتقال بدین. توی انتقال گیاه باید حواستون باشه که ریشه ها کمترین اسیب رو ببین و همچنین زیاد در معرض هوا قرار نگیرن.

تکثیر شفلرا از طریق برگ
تکثیر شفلرا از طریق برگ

تکثیر شفلرا به وسیله ی برگ

برای تکثیر شفلرا با برگ بهتره که داخل ظرف شیشه ای و تمیز که نور ازش عبور میکنه و آب جوشیده سرد شده بریزید.

در ظرفتونو سلفون و یا فویل بکشید واندازه ای که انتهای برگ از سلفون و یا فویل عبور کنه سوراخ کنید.  انتهای برگ رو داخل آب قرار بدید و صبر کنید تا ریشه زایی انجام بشه .

بعد از این که گیاه به اندازه ی کافی ریشه زد میتوند اون رو به گلدون جدید انتقال بدین تا مراحل تکثیر شفلرا تون تکمیل بشه. یادتون باشه که آب گیاه رو هر چند وقت یکبار عوض کنید تا گیاه دچار مشکل نشه .

نکته خیلی مهم در تکثیر برگ شفلرا : همانند تصوری که در بالا مشاهده کردید باید تمامی برگها دارای حداقل 3 الی 4 سانتی متر ساقه باشند تا بعد از ریشه دهی برگها تبدیل به گیاه کامل شوند، در غیر این صورت تجربه نشان داده است که بعد از ریشه دهی هیچ وقت جوانه ای از این برگها حاصل نخواهد شد.

5 نکته ی مهم برای تکثیر شفلرا:

  • زمان مناسب قلمه زدن و تکثیر شفلرا فصول رشد گیاه یعنی بهار و یا تابستان است.
  • برای رشد بیشتر و بهتر قلمه ها در زمان تکثیر شفلرا میتونید از هورمون های ریشه زا هم استفاده کنید.
  • بعد از جدا کردن گیاه از گیاه مادری میتوند از قارچ کش هم استفاده کنید به طوری که گیاه اغشته به قارچ کش بشه. این کار از بروز بیماری قارچی توی شفلرا جلوگیری میکنه ولی اگه از قارچ کش به میزان زیاد استفاده بشه ممکنه که به گیاه اسیب برسونه.
  • بعد از انتقال گیاه به گلدون جدید میتوند از هیومیک اسید و اسیدامینه استفاده کنید که میزان تنش رو توی گیاه جدید کاهش بده و همچنین سبب تقویت گیاه بشه.
  • برای حفظ رطوبت در هنگام تکثیر شفلرا  می تونید از پلاستیکی که دارای سوراخ هست استفاده کنید. پلاستیکی با ابعاد مناسب رو انتخاب کنید و چند سوراخ روی اون به وجود بیارید و روی گیاه قرار بدین تا رطوبت گیاه حفظ بشه . از این روش توی تکثیر شفلرا به روش قلمه زنی استفاده میشه.
نکات مهم تکثیر شفلرا در خانه
نکات مهم تکثیر شفلرا در خانه

مشکلات ایجاد شده در هنگام تکثیر شفلرا

این گیاه هم مثل هر گیاه دیگه ای میتونه دچار بیماری و افت بشه که باید در قدم اول عامل ایجاد بیماری شناسایی بشه و بعد درمان گیاه اغاز بشه. برای اشنایی با این نوع مشکلات در شفلرا میتونید مطلب بیماری شفلرا رو بخونید. در زمان تکثیر شفلرا حتما باید قسمتی از گیاه رو که سالم هست انتخاب کنید که گیاه جدید دچار مشکل نشه . با این وجود در خیلی از مواقع در هنگام تکثیر شفلرا گیاه قلمه زده شده دچار زردی و یا پوسیدگی میشه.

این زرد شدن و یا از بین رفتن گیاه در هنگام تکثیر شفلرا میتونه به دلیل بیماری های قارچی باشه که استفاده از قارچ کش می تونه بسیار اثر بخش واقع بشه.

همین طور اگه گیاه رو زمانی که هنوز به خوبی ریشه نداده و یا تعداد ریشه های کمی داره به گلدون منتقل کنید در صد ازبین رفتن گیاه خیلی بالا میره پس حتما میزان ریشه زایی گیاه باید خوب باشه تا گیاه قوی و سالمی بعد از تکثیر شفلرا داشته باشیم.

در زمانی که تکثیر شفلرا رو انجام میدین باید به نور و دما محیط توجه داشته باشید چون نور مستقیم میتونه گیاه رو ازبین ببره و دمای نامطلوب هم میتونه به گیاه اسیب برسونه.

کلام آخر

تکثیر شفلرا هم مثل هر گیاه دیگه ای نکات مربوط به خودش رو داره که با رعایت نکات مرتبط گیاه سالم و شاداب میمونه. با توجه به شرایط موجود خودتون میتوند از بین روشهای مختلف تکثیر شفلرا یکی رو انتخاب کرده و تکثیر شفلرا رو انجام بدین. اگه از تکثیر شفلرا تجربه ای دارید میتوند با ما درمیان بزارید و یا اگه سوالی دارید هم میتوند از کارشناس های ما بپرسید تا شما رو راهنمایی کنن.