شرایط درست نگهداری فیکوس هندی : میتونم به جرئت بگم یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی برگی که میتونید خریداری کنید فیکوس آدری یا همون فیکوس هندی هست که در نگاه اول شاید شما رو یاد فیکوس لیراتا بندازه ولی با اون فرق میکنه، برای کسانی که عاشق گیاهانی مثل فیکوس لیراتا یا فیکوس الاستیکا هستند این گیاه (Ficus benghalensis) میتونه گزنیه خوبی باشه. رشد و نگهداری از این گونه از انواع فیکوس ها راحت تر بوده و در شرایط سخت میتونه با شما همکاری داشته باشه فقط یادتون باشه که این گیاه برای حیوانات خانگی سمی است.
فیکوس هندی (فیکوس آدری) که به عنوان درخت ملی هند شناخته شده با نام درخت بانیان هم بین مردم هند شناخته می شود. در طبیعت، درخت بانیان ریشه های هوایی بلندی داره که به عنوان گیاه بالا رونده هم میشه از اون نام برد. و همین مورد میتونه به گیاه کمک کنه تا در شرایط ایده آل و در مناطق بومی خود تا 30 متر هم رشد داشته باشه
با فیکوس و فیکوس هندی آشنا بشیم
فیکوس گیاهی تزیینی همیشه سبزی است از خانواده Moraceae با زادگاه اولیه کشورهای جنوب آسیا ، شمال افریقا،استرلیا و جنوب اروپا . واژه Ficus در زبان لاتین به معنی انجیر تفسیر شده است. از میان 800 نوع شناخته شده این خانواده تنها 20 نوع آن گیاهان آپارتمانی هستند که ارتفاع 2 تا 2.5 متردارند و بقیه آنها گیاهانی هستند که در طبیعت به صورت درخت و درختچه یافت میشود که برخی از انها تا ارتفاعی حدود 30 متر قد میکشند جنبه تزینی فیکوس صرفا به لحاظ برگ های ی زیبای آن است که اندازه، شکل و رنگبندی و سایرمشخصات ظاهری آن برحسب انواع مختلف آن بسیار متغییر است. تمام انواع آن دارای شیره گیاهی هستند که کاربرد صنعتی داشته و از آن در ساخت کائوچو و لاستیک استفاده میکنند.
فیکوس ها گیاهانی هستند که محیط های نورانی و نیمه سایه و حرارت ثابت و دایمی را طالب هستند به استثنا فیکوس بنجامین Ficus benjamina بقیه انواع آن تاب تحمل نور مستقیم آفتاب را ندارند و از محیط های بادخیز و کوران دار گریزان هستند .
نام های رایج | فیکوس هندی، Ficus Audrey, banyan tree, strangler fig |
نام علمی | Ficus benghalensis |
PH مناسب خاک | خاک اسیدی دوست داره |
بومی | بومی آسیا، هندوستان و پاکستان |
نوع خاک | خاک سبک با زهکشی بالا و حتما غنی |
نیازهای نگهداری فیکوس هندی
درسته گفتیم فیکوس هندی یا همون فیکوس آدری نیاز به شرایط خاص نداره ولی اگر میخواهید رشد خوبی داشته باشه باید نور خوب، آبیاری منظم، رطوبت و… رو براش فراهم کنید و تا جایی که میتونید در فصا رشد اونو با کودهای مخصوص کوددهی کنید تا شاهد رشد برگهای زیبا و فوق العاده اون باشید. توجه داشته باشید که برگهای این گیاه به شدت گردو خاک رو به خودش جذب میکنند و باید هر چند وقت یکبار با استفاده از دستمال مرطوب برگهیا اون رو تمیز کیند، این کار باعث بهتر شدن عمل فتوسنتز در گیاه خواهد شد.
نور مناسب برای فیکوس آدری چقدر باشه؟
این گیاه به نور حدود 8 الی 10 ساعت در روز اونم به شکل فیلتر شده برای داشتن رشد خوب نساز داره ، پس بهترین محل برای اون کنار پنجره جنوبی هست که با یک شیشه مات و یا پرده نازد پوشیده شده باشه، کمبود نور باعث کمتر شدن رشد گیاه خواهد و همچنین نور زیاد و شدید (مستقیم) میتونه باعث سوختگی در برگها بشه، اگر دیدید گیاه داره به یک سمت کشیده میشه یعنی نور کم هست و یا فقط از یک سمت به گیاه میرسه که باید هر هفته 45 درجه گیاه رو بچرخونید تا رشد گیاه یکدست بشه، اگر در در خانه نور کافی ندارید بهتره از نورهای مخصوص رشد گیاهان آپارتمانی استفاده کنید.
بهترین دما برای رشد فیکوس هندی چقدر هست؟
همانطور که از اسمش پیداست این گیاه بومی هند و پاکستان هست و در مناطق گرمسیری رشد بهتری خواهد داشت ولی بهترین دما برای رشد این گیاه در بهار و تابستان 15 تا 23 درجه سانتیگراد در می باشد و با افزایش دما بهتره میزان رطوبت رو هم افزایش بدید و در فصل خواب زمستانی درجه حرارت نباید به زیر 13 درجه سانتی گراد باشد. پس اگر مناطق سردسیر زندگی میکنید مراقب باشید گیاه خیلی سرما رو تجربه نکنه، اگر فیکوس شما علائم خشک شدن برگها را داشت (مانند قهوهای شدن لبهها روی برگها) گیاهتون از کمبود رطوبت رنج میبره و حتما باید با استفاده از دستگاه بخور سرد، ساخت جزیره برای گلدان و یا غبارپاشی رطوبت رو براش تامین کنید، در مطلبی جداگانه روش های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی رو توضیح دادیم که حتما مطالعه کنید.
فیکوس هندی رو چطور و چقدر آبیاری کنیم؟
این گیاه نیاز خیلی زیادی به آبیاری نداره ولی این به معانی این نیست که اجازه بدید خاک کامل خشک بشه ، حتما قبل از آبیای خاک گلدان رو تا عمق 3 الی 4 سانتی متری چک کنید و هر زمان خشک شد بهش آب بدید، در ضمن حتما بعد از آبیاری دقت کنید که آب از زیر گلدون خارج بشه، اگر شما آبیاری را به درستی انجام بدید ولی آب اضافی کف گلدان بمونه باعث پوسیده شدن ریشه خواهد شد. فیکوس گیاهی است بومی مناطق جنگلی بنابر این نیاز فراوان به رطوبت بالای محیط دارد غبارباشی اطراف آن الزامی است باعث سرحال شدن گیاه می شود.
خاک مناسب برای فیکوس هندی چیست؟
ای گیاه نیاز به خاکی با PH اسیدی است که دارای زهکشی خوب باشه تا نیاز گیاه به مواد مغذی رو تامین کنه و در کنار اون بتونه آب رو به خوبی از خودش عبور بده ، شما میتونید از خاک های آماده موجود در بازار که در تریکب اونها پرلیت یا کوکوپیت هست استفاده کنید و یا اگر خودتون میخواهید توی در خانه خاک رو ترکیب کنید بهتره از ترکیب پرلیت + پیت ماس + کوکوپیت و کمی خاک باغچه استفاده کنید.
در بهار و تابستان هر دو هفته یک بار و در پاییز و زمستان هر دو ماه یک بار باید به آن کود محلول داده شود. فیکوس گیاهی ست که تاب تحمل خاک باتلاقی شده را ندارد در ته گلدان آن باید مقدار کافی خرده های سفال و ماسه درشت دانه ریخته شود و تا عمل زهکشی به سهولت انجام پذیرد هر دو تا سه سال یک بار باید تجدید گلدان شود.
پرپشت کردن فیکوس هندی
برای اینکار بهتر است هر چند وقت یکبار گیاه خود را در برابر نور بچرخانید تا گیاه رشد منظم و یک دستی داشته باشد. همچنین میتوانید با هرس کردن شاخههای بیرون زده یا مرده، گیاه خود را زیباتر و قویتر کنید.
میزان کوددهی به فیکوس هندی
در فصل رویش گیاه یعنی بهار تا اواخر تابستان به کوددهی اقدام کنید. بهتر است کوددهی را هر 2 الی 3 هفته یکبار گیاه رو با کودههای 121236 یا سه بیست و هر سه ماه یکبار بهش هیومیک اسید بدید. کوددهی زیاد میتواند باعث سوختن ریشه و آسیب به گیاه شود. برای خرید کود گیاهان آپارتمانی خود میتونید به فروشگاه گل من و تو مراجعه کنید.
زمان تکثیر فیکوس هندی
در فاصله ماه های اردیبهشت تا مرداد با گرفتن قلمه هایی به طول 5 تا 15 سانتی متر (4 تا 6 برگ) داشته باشند و کاشتن آن ها در بستری گرم از تورب و ماسه میتوان آن را تکثیر کرد. با جوانه برداری از سربرگ های آن گیاه تقویت شده و رویش های تازه ای در آن به وجود می آیند . در اواخر زمستان با هرس کردن شاخه های اضافی و بلند باید اندازه ها و فرم ظاهری آن را کنترل کرد.
تکثیر فیکوس آدری از طریق قلمه ساقه
قلمه را می توان هم از طول گیاه تهیه کرد و هم از انتهای ساقه. قلمه باید حداقل یک برگ داشته باشد و در صورت زیاد بودن تعداد برگها باید تعداد انها را کم کرد .قلمه ها در قسمت پایین که در بستر کشت قرار میگیرند باید فاقد برگ باشند.
بعد از قلمه گیری از محل برش و یا کات کردن برگ شیره سفید رنگی خارج میشود بهتر است قلمه ها را به مدت 30 دقیقه در آب قرار دهید تا جریان شیره قطع شود و سپس نسبت به کاشت قلمه ها اقدام کنید.قلمه ها را در بستری که سبک و مرطوب است کشت میکنند
تکثیر فیکوس هندی از طریق خوابانیدن هوایی
این هم روشی برای تکثیر فیکوس است در این روش قلمه ها بهتر است به طول 30 سانت باشد. در این شیوه قلمه گیری ابتدا شکافی ایجاد میشود یا قطعه ای از پوست گیاه به شکل حلقه از اطراف ساقه برداشته میشود اگر روی محل برش هورمون ریشه زایی بزنید عمل ریشه زایی سریعتر انجام می شود.
سپس مواد نگهدارنده رطوبت مانند خزه اسفاگنوم یا کوکوپیت در اطراف شکاف قرار داده می شود و با پلاستیک پوشانده می شود تا گیاه در ان ناحیه ریشه تولید کند .
زمانی که ریشه ها را داخل کیسه پلاستیکی مساهده کردید زمان مناسبی برای جدا کردن ساقه از گیاه مادری است .ساقه را از پنج سانت پایین تر از ناحیه ای که ریشه زده از گیاه مادری جدا و انرا در یک گلدان با خاکی نرم و سبک بکارید.
در هفته های اول بهتر است با کشیدن یک پلاستیک بر روی گیاه به حفظ رطوبت در اطراف قلمه کمک کنید البته پلاستیک نباید با ساقه یا برگ در تماس باشد.
بررسی مشکلات و بیماری های رایج فیکوس هندی
در ادامه برخی از عوارض و آفاتی که سلامت و شادابی فیکوس را مورد تهدید قرار می دهند رو باهم بررسی میکنیم :
پدیدار شدن لکه های قهوه ای برروی برگ ها و ریزش بعدی آن ها به دلیل سردی هوای محیط است.
در صورتی که برگ ها لوله شده و اویزان شوند دلیل آن را باید در تشنگی گیاه جستجو کرد.
هرگاه برگ های قسمت تحتایی آن زرد شده و متعاقبا ریزش نماید دلیل آن آبیاری بیش از حد لزوم است.
بروز لکه های سوخته شده در روی برگ ها به دلیل غبارپاشی آب در زیر اشعه آفتاب است.
دلیل سقوط ناگهانی برگ های سبز و سالم را باید در کمبود نور و سرد شدن ناگهانی اتاق و یا ابیاری با اب سرد جستجو کرد.
مشاهده برگ های ریز و توقف رشد گیاه به دلیل انبوه شدن ریشه ها در داخل گلدان است.گیاه را باید در گلدان بزرگتری جا داد.
علت زرد شدن برگهای فیکوس هندی چیست؟
این مشکل میتونه از آبیاری زیاد و یا جمع شدن آب در زیر گلدان باشه که به مررو باعث پوسیدگی ریشه خواهد که در نتیجه توانایی گیاه در انتقال مواد مغذی رو کاهش میده و همین باعث زرد شدن برگ گیاه شما خواهد شد، حتما مشکل رو بررسی کنید و سپس حتما اولیا آبیایر بعدی رو با قارچ کش انجام بدید و همچنین میزان آبیایر رو نسبت به قبل کاهش بدید.
علت رنگ پریدگی برگ فیکسو هندی چیست؟
رنگ پریدگی و زرد شدن برگ ها و پایدار شدن زخم های سفید برروی برگ ها و وجود تارعنکبوت در زیر برگ ها به علت وجود آفات گوناگون است.عملی ترین و ساده ترین راه برای دفع این افات شستشوی برگ ها و تمیز نگه داشتن آن هاست که علاوه بر جلوه دادن به گیاه باعث باز شدن منافذ برگ ها و سهولت عمل تعرق است.
بین بیماریهای فیکوس هندی پوسیدگی ریشه نیز از بیماریهایی است که این گیاه به آن مبتلا میشود. این بیماری قارچی زمانی رخ میدهد که خاک گیاه زهکشی خوبی نداشته باشد، جریان هوای خوبی در اطراف گیاه نباشد یا اینکه گیاه را بیشازحد آبیاری کرده باشید. پوسیدگی ریشه خودش را با ریزش برگ و یا زرد شدن برگها نشان میدهد و در صورتی که به موقع متوجه آن نشوید گیاه شما خواهد مرد.
از شناخته شده ترین فیکوس ها
Ficus benjamina یا فیکوس مجنون گیاهی است با ظاهری که به سرعت رشد میکند بی انکه به نور زیاد احتیاج داشته باشد بعد از گذشت چند سال ممکن است تا ارتفاع 3 متر هم برسد با هرس کردن میتوان اندازه های آن را کنترل کرد تعویض محل ممکن است باعث ریزش برگ ها شود و این ریزش تا چند ماه طول میکشد ولی گیاه همچنان زنده خواهد ماند. برگ های آن را باید با آب شستشو داد خشکی بیش از حد محیط موجب میشود که حشره عنکبوت قرمز آن را مورد حمله قرار دهد.
Ficus deltoidea : گیاهی است نسبتا کوچک اندام با برگ های به شکل بیضی و تنها فیکوسی است که میوه های کوچک به رنگ های سبز و زرد تولید میکند گیاهی است به رطوبت در حد بالا نیاز دارد و خشکی و گرمای محیط میتواند تحمل کند.
Ficus elastic “decora” : معروفترین فیکوسی است که ارتفاع آن تا حدود 2 الی 3 متر می رسد گیاهی است بسیار حساس به تغییرات درجه حرارت ، هوای بسیار گرم و خاک سرد گلدان به آن صدمه میزند برگ های زرد شده آن دلیل بر زیادی و یا کمبود اب است. هرگاه تنه کهن سال بدون برگ شوند آن را تا ارتفاع 12 سانتی متری از سطح گلدان باید قطع نموند تا دوباره زنده شود.
Ficus lyrata “repens” : برگ های براقی با کناره های دندانه دار و به شکل ویلیون دارد ارتفاع آن از 60 تا 120 سانتی متری تغییر میکند.
Ficus robusta با برگ های بزرگ و مشخص با سطح مقعر که در جهان به صورت گسترده ای یافت می شود.گیاهی است که در فضای خارج از آپارتمان به خوبی رشد میکند کمبود آب باعث چین و چروک دار شدن برگ ها میشود و برعکس آن با غرقابی شدن بستر برگ های آن تغییر رنگ داده و سپس پژمرد میشود و در نهایت از تنه گیاه ریزش میکند.
Ficus religiosa برگ های نازک با ساقه برگ های طویلی به طول 15 سانتی متر دارد.
Ficus retusa گیاه انبوه و پرپشتی است که ارتفاع آن به حدود 2 متر میرسد.
Ficus rubiginosa گیاه ایده ال برای گلخانه است حرارت مورد نیاز آن در زمستان 10 تا 12 درجه سانتیگراد و در تابستان میتوان آن را به خارج از گلخانه انتقال داد طول برگ های براق و چرم مانند آن به حدود 10 سانتی متر میرسد.
در این مطلب سعی کردیم هر آنچه برای نگهداری فیکوس هندی نیاز دارید بهتون بگم، اگر تجربه یا نکته ای در خصوص نگهداری و مشکلات این گیاه دارید در بخش دیدگاه برای ما بنویسید تا کارشناسان ما در سریعترین زمان پاسخ رو برای شما ارسال کنند.
ارسال پاسخ