با خواص فوق العاده شیرین بیان آشنا شوید

با خواص فوق العاده شیرین بیان آشنا شوید
شیرین بیان

شیرین بیان یا مهک که نام علمی آن Glycyrrhiza glabra است، گیاهی خودرو از تیره سبزی‌آساها است . این گیاه که برخلاف نامش تلخ است، دارای برگ‌های مرکب می باشد و از ۴ تا ۷ زوج برگ به همراه یک برگچه انتهایی تشکیل شده است. گلهای آن مایل به آبی و میوه‌اش شامل ۵ تا ۶ دانه مایل به قهوه‌ای است. شیرین بیان بومی جنوب اروپا، شمال آفریقا و نواحی معتدل آسیا است و در بسیاری از مناطق ایران از جمله در شهرستان خاتم مروست و نواحی شرقی و شمال شرقی و همچنین آذربایجان، سلسله جبال بختیاری و شهرستان اقلید به وفور یافت می شود. ریشه و ساقه زیرزمینی شیرین بیان، قهوه ای یا سیاه رنگ است و کاربرد دارویی دارد. در ادامه با گوشه ای از فواید و خواص درمانی شیرین بیان و ارزش غذایی آن آشنا می شویم.

 

ارزش غذایی شیرین بیان:

شیرین بیان دربردارنده انواع مواد مغذی و فلاونوئیدها می باشد. این گیاه حاوی انواع ویتامین ها شامل ویتامین B1 (تیامین)، B2 (ریبوفلاوین)، B3 (نیاسین)، B5 (اسید پانتوتنیک) و ویتامین E (توکوفرول) است. همچنین دارای موادمعدنی‌ای نظیر فسفر، کلسیم، کولین، آهن، منیزیم، پتاسیم، سلنیوم، سیلیکون و روی نیز می باشد. به علاوه این گیاه منبعی از مواد مغذی گیاهی مانند«بتاکاروتن»، «گلیسیریزین»، «گلابریدین» (glabridin)، «ازوئگوئتیدین» (isoliquiritigenin)، «تیمول»، «فنول»، «اسید فرولیک» و «کورستین» است.

 

با خواص فوق العاده شیرین بیان آشنا شوید
فواید و خواص شیرین بیان برای سلامتی

 

فواید و خواص شیرین بیان برای سلامتی:

مفید برای مجاری تنفسی:

گیاه شیرین بیان حاوی گلیسیریزین می باشد که گلیسیریزین باعث کاهش التهاب در مجاری تنفسی می شود. این ترکیب مفید از رشد و اثرات بیماری زای اکثر ویروس ها جلوگیری می کند. این ماده در ترکیب داروهای مربوط به بیماری های تنفسی به کار می رود و باعث تسکین علائمی مانند سرفه و گلودرد می شود. از طرفی این گیاه از طریق روان کردن خلط، باعث باز شدن مجاری تنفسی می شود. در حقیقت شیرین بیان ویروس هایی که مجاری هوایی را تهدید می کنند را از بین می برد.

بنر گل من و تو

 

تسریع روند هضم غذا و مقابله با معده درد:

در طب سنتی از ریشه شیرین بیان بیشتر برای درمان مشکلات گوارشی استفاده می شود؛ ریشه شیرین بیان به دلیل دارابودن مقادیر بالای گلیسیرریزین و همچنین خواص ضد التهابی ، یکی از بهترین دارو های گیاهی برای درمان زخم معده، سوزش سر دل و مسمومیت غذایی به شمار می رود. از طرفی این گیاه خاصیت ضداسپاسمی دارد و با اختلالات گوارشی به ویژه نفخ، کندی هضم غذا، آروغ، گاز معده و غیره مقابله می کند و می تواند به درمان سندرم روده تحریک پذیر کمک کند. این گیاه همچنین در درمان زخم معده، ورم معده و مشکلات روده موثر است. نتایج پژوهش های آزمایشگاهی نشان می دهد که فلاوونوئیدهای موجود در این گیاه باعث از بین رفتن هلیکوباکتری پیلوری می شود. در واقع این باکتری باعث زخم معده است.

شیرین بیان
فواید و خواص شیرین بیان برای سلامتی

 

مقابله با التهاب:

شیرین بیان روی غدد فوق کلیوی در درمان سندرم خستگی مزمن اثر می گذارد. علاوه بر این شیرین بیان باعث درمان بسیاری از عفونت ها و برطرف کردن التهاب های بدن می شود. این گیاه در درمان هپاتیت نیز کاربرد دارد چون به کاهش التهاب کبد کمک کرده و با فعالیت ویروس هایی که منشأ این بیماری هستند مقابله می کند. از طرفی همانطور که گفته شد شیرین بیان حاوی گلیسیرریزین است که گلیسیرریزین موجود در شیرین بیان، سبب سم زدایی و پاک سازی کبد می شود و به دلیل خواص ضد ااتهابی که دارد، اثرات استرس اکسیداتیو بر روی کبد را کاهش می دهد.

 

لاغری و کاهش وزن:

بر اساس تحقیقات صورت گرفته، فلاونوئید های موجود در ریشه شیرین بیان، باعث کاهش اکسیداسیون چربی در بدن شده و می توانند به لاغری و کاهش وزن کمک کنند. بر طبق مطالعه‌ای که نتایج آن در ۲۰۰۹ در مجله‌ی پژوهش‌های چاقی و اقدامات بالینی به چاپ رسید، روغن فلاونوئید موجود در شیرین بیان باعث کاهش چربی شکمی و هم‌چنین چربی‌های کل بدن در آدم‌های مبتلا به اضافه وزن می شود. افرادی که روزانه ۹۰۰ میلی‌گرم روغن فلاونوئید شیرین بیان مصرف کردند، در طی ۲ ماه، چربی شکمی، وزن بدن، شاخص توده‌ی بدنی، و کلسترول بد خون‌شان کاهش یافت.

 

با خواص فوق العاده شیرین بیان آشنا شوید
فواید و خواص شیرین بیان: کاهش وزن

 

 مقابله با سرطان:

شیرین بیان دارای اثرات پیشگیری شیمیایی، و برای درمان انواع سرطان مفید است. نتایج اولیه به دست آمده بر روی حیوانات نشان می دهد که شیرین بیان می تواند خواص ضدسرطانی داشته باشد و به خصوص در پیشگیری از سرطان های کولون و سینه موثر است. این تأثیر به دلیل گلیسیریزین موجود در شیرین بیان است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. البته تأثیر ضدسرطانی این گیاه همچنین به دلیل فیتواستروژن های موجود در ریشه آن است که به نظر می رسد در پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه نقش دارد. این گیاه همچنین باعث کاهش مسمومیت ناشی از داروهای شیمی‌درمانی و مهار تولید سلول‌های سرطانی می شود و عصاره‌ی شیرین بیان برای درمان التهاب مزمن پروستات و سرطان پروستات نیز مفید است.

 

بهبود سلامت قلب و عروق:

عصاره‌ی شیرین بیان دارای خواص آنتی‌اکسیدانی می باشد که باعث جلوگیری از بروز استرس قلبی و عروقی در بیماران مبتلا به دیابت می شود. از طرفی فلاونوئید موجود در شیرین بیان از عروق خونی در برابر افزایش گلوکز بدن محافظت، از تشکیل پلاک‌ها در سرخرگ‌ها پیشگیری، و به بهبود گردش خون در بیماران دیابتی کمک می کند.

 

فواید و خواص شیرین بیان:
فواید و خواص شیرین بیان: بهبود سلامت قلب و عروق

 

حفظ سلامت موها:

شیرین بیان ترشح چربی را کاهش می دهد و مانع ایجاد شوره‌ی سر می شود و به حفظ سلامت موها کمک می کند. همچنین برای مهار افزایش هورمون «دی‌‌هیدروتستوسترون» سودمند و کمک کننده است و سبب تحریک رشد موها می شود.

 

عوارض جانبی احتمالی مصرف شیرین بیان:

قبل از مصرف شیرین بیان حتما با پزشک مشورت کنید و از میزان مصرف مناسب با شرایط بدنی و وضعیت سلامتی خود آگاه شوید. مصرف این گیاه ممکن است باعث بروز عوارض و مشکلاتی شود از جمله:

افزایش فشار خون:

مصرف زیاد شیرین بیان، باعث کاهش سطح پتاسیم خون و افزایش کورتیزول در بدن و افزایش فشار خون بالا شده و ضربان قلب را افزایش می دهد. به ویژه متخصصان توصیه می کنند که زنان در دوران بارداری و شیردهی بهتر است از مصرف شیرین بیان، اجتناب کنند چون می تواند باعث افزایش فشار خون شود و همچنین ممکن است خطر سقط جنین در زنان باردار را افزایش دهد. علاوه بر این چون شیرین بیان سطح کورتیزول خون را افزایش می دهد، می تواندباعث انقباضات رحمی شده و باعث زایمان زودرس شود. همچنین توصیه می شود که کودکان زیر 10 سال به هیچ وجه نباید از شیرین بیان استفاده کنند چون ممکن است باعث افزایش فشار خون در آن ها شود.

هیپوکالمی:

ریشه شیرین بیان سبب کاهش سطح پتاسیم در بدن یا هیپوکالمی شده که می تواند ضعف عضلانی را به دنبال داشته باشد.

کلیه:

مصرف ریشه شیرین بیان ممکن است که سبب تشدید بیماری های کلیوی شود.

 

مطالب مرتبط:

با خواص چای قاصدک برای سلامت خود آشنا شوید