0 تا 100 نگهداری شمعدانی هلندی؛ آبیاری، نور، تکثیر و…

نگهداری شمعدانی هلندی - شمعدونی هلندی
نگهداری شمعدانی هلندی - شمعدونی هلندی

نحوه درست نگهداری شمعدانی هلندی : من خود به شخصه عاشق گیاه شمعدانی هستم و در هر مطلبی که جا داشته باشه این رو میگم که عاشق بوی شمعدانی هستم، این گیاه که از قدیم در خانه ما ایرانی ها حضور داشته گونه های مختلفی داره که رایج ترین اون شمعدانی ایرانی بوده که گلهای نسبتا کوچیک داره برخلاف شمعدانی هلندی که گلهای درشت داره و به نسبت با شرایط اپارتمانی سازگاری زیادی داره پس با من همراه باشید تا نکات مهم در خرید و نگهداری اون رو به شما بگم.

شمعدانی هلندی اصلا از کجا اومده؟

جالبه بدونید شمعدانی جزو گیاهان آپارتمانی نیست و باید بیرون از خونه نگهداری بشه و نیاز به نور زیاد داره و اگر نور خوب براش فراهم نکنید برگها کم رنگ میشه و گلدهی هم نخواهد داشت.

نام علمی Pelargonium رو داره و از خانواده Geraniaceae  هست، شمعدانی هلندی بومی آفریقای جنوبی بوده و گلهای زیبای اون در رنگ های قرمز، سفید ترکیب سفید و آبی و… در بازار دیده میشه و این رنگها کاملا به شرایط نگهداری شما بستگی داره، جالبه بدونید من از یک شمعدانی که گلهای دو رنگ داشت قلمه زدم و گلهای حاصل سفید شد.

بنر گل من و تو

شمعدانی دارای انواع مختلفی مانند شمعدانی پیچ، شمعدانی اژدر، آنج، زونال، برگ های عطری و… است که گونه های اژدر، پیچ، هلندی و ایرانی بیشترین خرید رو در ایران دارند.

شمعدانی هلندی رنگی
شمعدانی هلندی رنگی

شرایط درست نگهداری شمعدانی هلندی

این گیاه هم همانند شمعدانی کم توقع است و با فراهم کردن شرایط درست که در ادامه اونهارو میگم میتونه رشد خوبی داشته باشه و به راحتی به گلدهی برسه، شما باید نور زیاد و فیلتر شده، آبیاری منظم، خاک سبک ولی غنی و رطوبت نسبتا خوب براش فراهم کنید.

شمعدانی هلندی چقدر نور نیاز داره؟

بهتره این گیاه رو در محلی از خانه قرار بدید که بیشترین نور بهش برسه، نور مستقیم رو هم میتونه به خوبی تحمل کنه اگر از اول بهار در معرض نور مستقیم قرار داشته باشه ولی هیچ وقت وسط تابستون اون رو یکدفعه به حیاط منتقل نکنید.

در صورت کم بودن نور رشد گیاه کم شده و برگهای اون کم رنگ خواهند بود و روند گلدهی متوقف خواهد شد.

خاک مناسب شمعدانی هلندی چیست؟

یکی دیگر از عوامل رشد خوب و گلدهی شمعدانی  انتخاب خاک مناسب است (غنی)، زیاد به نوع خاک حساس نیست و اتفاقا برعکس سایر گیاهان آپارتمانی خاک سنگین رو دوست داره پس میتونید از ترکیب خاک باغچه + خاک برگ + ورمی کمپوست یا کود حیوانی پوسیده استفاده کنید. زهکشی در گلدان این گیاه بسیار مهم است پس قبل از پر کردن گلدان با خاک از سوراخ بودن انتهای گلدان اطمینان حاصل کنید.

میزان آبیاری گلدان چقدر باشه؟

این گیاه به آبیاری متوسط نیاز داره و شما باید هر زمان که خاک گلدان تا عمق 2 الی 3 سانتی متری خشک شد بهش آب بدید، هیچ وقت برای ابیاری زمان مشخص نکنید چون در هوای گرم و خشک گیاه نیاز به ابیاری بیشتری داره و برعکس در زمستان آبیاری رو باید کم کنید.

توجه داشته باشید که آبیاری زیاد و نداشتن زهکشی مناسب در گلدان میتونه باعث زرد شدن برگها و در نهایت منجربه پوسیدگی ریشه بشه پس خیلی دقت کنید.

گل شمعدانی هلندی
گل شمعدانی هلندی

دمای مناسب برای رشد

درسته این گیاه میتونه دمای 12 الی 15 درجه سانتی گراد رو بخوبی تحمل کنه ولی بهترین دما برای رشد و گلدهی این گیاه بین 19 الی 25 درجه سانتی گراد است. هرچقدر دما بیشتر میشه باید آبیاری هم بیشتر انجام بشه طبق روشی که در بالا گفته شد.

آیا شمعدانی هلندی رطوبت دوست است؟

در حالت عادی که دمای محیط زیاد بالا نیست این گیاه به راحتی با رطوبت موجود در محیط میتونه رشد کافی داشته باشه ولی با بالا رفتن دما و خشک شدن هوای محیط بهتره با استفاده از جزیره یا کنار هم قرار دادن گلدانها رطوبت مورد نیاز گیاه رو فراهم کنید.

از چه کودی برای شمعدانی هلندی استفاده کنیم؟

بهترین زمان برای کوددهی این گیاه فصل بهار و تابستان است، من خودم از اواخر فروردین ماه هر دو الی سه هفته یکبار با استفاده از کود سه بیست گیاه رو تغذیه میکنم، نحوه کوددهی با این شکل است که شما در یک لیتر آب یک قاشق چای خوری کود را حل میکنید و به شکل آبیاری به گیاه میدید.

آیا گلدهی شمعدانی اژدر در زمستان هم ادامه دارد؟

بله اگر تراسی دارید که سرمای مستقیم به گیاه نمیرسه میتونید گلدان رو اونجا قرار بدید و در ماه های دی و بهمن شاهد گلدهی آن باشید.

نحوه تکثیر شمعدانی هلندی

این گیاه هم همانند شمعدانی تکثیر می شود، دو روش عمومی برای این کار وجود داره اولی کاشت بذر که به هیچ وجه برای شما که در خانه این کار رو میخواهید انجام بدید توصیه نمیکنم (به شدن زمانبر و نیاز به مهارت دارد) و دیگری قلمه زدن ساقه هست که رایج ترین و راحت ترین روش است که در ادامه به صورت خلاصه توضیح میدم ولی برای اینکه کامل بتونید این کار رو انجام بدید حتما مطلب تکثیر شمعدانی در خانه رو مشاهده کنید که با ویدیو کامل توضیح دادم.

نحوه قلمه زدن شمعدانی هلندی

برای این کار شما در اوایل فصل بهار (داخل خانه با فراهم کردن شرایط گلخانه ای هر فصلی امکان داره) ساقه های جوان و سرحال که حداقل 8 الی 12 سانتی متر باشند را از گیاه مادری جدا کنید و به مدت 24 ساعت در محلی با نور کم قرار بدید تا محل برش پینه ببنده البته میتوانید در این مرحله قلمه را در هورمون ریشه زایی بزنید.

حالا برگهای اضافی قلمه را جدا کنید، یک گلدان با خاک سبک اماده کرده و آبیاری کنید و سپس سوراخی در گلدان ایجاد کرده و قلمه ها را داخل خاک قرار بدید، حدود یک سوم از قلمه ها داخل خاک قرار بگیرند. در این مرحله باید دقت کنید که خاک نباید همیشه خیس باشد. فقط کافیست خاک کمی نم باشد بعد از پدیدار شدن اولین برگ نور گیاه را بیشتر کرده و آبیاری را براساس بقیه گیاهان انجام دهید.

ریشه دار کردن در آب: شما میتوانید بعد از جدا کردن برگهای اضافی قلمه را در یک ظرف شیشه ای شفاف قرار بدید و هر زمان که آب کمی تغییر رنگ داد و یا به انتهای ظرف رسید آب را تعویض کنید. بعد از مدتی قلمه ها شروع به ریشه دهی میکنند. زمانی که ریشه ها 2 الی 3 سانتی متر شدند به گلدان منتقل کنید.

نگهداری از شمعدونی هلندی
نگهداری از شمعدونی هلندی

برخی از مشکلات رایج شمعدانی هلندی

این گیاه بسیار مقاوم هست و برخی از آفت هایی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم به آن حمله میکنند.

  1. اگر روی برگهای اون تار مشاهده کردید بدونید که کنه به این گیاه حمله کرده و باید با استفاده از سم آن را از بین ببرید.
  2. مشاهده لکه های زرد روی برگها میتونه از نشانه های حمله شته به این گیاه باشه
  3. اگر دیدی  برگهای گیاه یکدفعه زرد میشن و میریزن بدونید که مگس سفید به اون حمله کرده
  4. سوراخ شدن برگها و غنچه های این گیاه هم از حمله کرم غنچه هست که باید سمپاشی بشه

ما در مطلبی جدا به بررسی مشکلات شمعدانی پرداخیتم که حتما مطالعه کنید چون پاسخ برخی از پرسش های خودتون رو می تونید اونجا پیدا کنید. ولی در ادامه به بررسی برخی از مشکلات رایج این گیاه خواهیم پرداخت

چرا برگهای شمعدانی هلندی من قرمز میشه؟

این مشکل بیشتر بخاطر کمبود فسفر در خاک گیاه است که باید با کودهای فسفر بالا تغذیه کنید.

دلیل بیحال شدن برگهای شمعدانی هلندی چیست؟

این مشکل دلایل زیادی چون ابیاری زیاد یا کم، هوای سرد و کمبود مواد مغذی در خاک داره که باید تک تک موارد بررسی بشه

علت قهوه ای شدن نوک برگها چیست؟

این مشکل میتونه از هوای گرم و خشک و همچنین آبیاری کم باشه

دلیل زرد شدن برگ شمعدانی هلندی چیست؟

این مشکل دلایل زیادی چون آبیاری زیاد، نور نامناسب، کمبود مواد مغذی در خاک، هوای گرم و خشک داره که باید تک تک موارد مورد بررسی قرار بگیره.

شما چه نوع شمعدانی در خانه نگهداری میکنید؟ اگر نظر یا تجربه شخصی در خصوص نگهداری شمعدانی هلندی دارید برای ما در بخش دیدگاه بنویسید تا سایر دوستان از آن استفاده کنند.

مطالب مرتبط :