نحوه تکثیر سانسوریا در خانه : سانسوریا گیاهی با انواع مختلف و بسیار زیبا و مقاوم است که محبوب بسیاری از خانوادههای ایرانی شده است. این گیاه محکم و مقاوم که نقش تصفیهکننده هوا را نیز دارد، به زیبایی منازل و خانههای شما افزوده و نقش مهمی در ایجاد زیبایی بصری دکوراسیون دارد. در اینجا قصد داریم به نحوه کاشت سانسوریا و نیز نحوه تکثیر سانسوریا و روش قلمه زدن سانسوریا بپردازیم. اگر در تکثیر سانسوریا ابلق مشکل دارید حتما این آموزش را مطالعه کنید.
ابتدا مختصری در خصوص نحوه نگهداری و نیازهای سانسوریا صحبت میکنیم و سپس مرحله به مرحله تکثیر سانسوریا رو به شما آموزش میدیم پس همراه ما باشید.
آشنایی مختصری با گیاه سانسوریا:
سانسوریا یا گیاه شمشیری که به آن زبان مادرشوهر هم میگویند، حدود 70 گونه مختلف دارد که سانسوریا ابلق یکی از این گونه ها می باشد. سانسوریا جزو گیاهان سخت بوده و به اصطلاح نامیرا می باشد.
سانسوریا نیاز آبی کمی دارد پس اگر مشغله زیادی دارید یکی از بهترین گزینه ها سانسوریا می باشد.
در ضمن سانسوریا با نور کم هم میتواند رشد کند پس اگر خانه ای کم نور دارید حتما سانسوریا تهیه کنید تا خانه ای سرسبز داشته باشید.
پس با این حساب دوستانی که در نگهداری گل و گیاه مبتدی هستند با خرید سانسوریا شروع کنید. راسی این رو هم بگم که سانسوریا جزو گیاهان تصفیه کننده هوا هست و در این آلودگی هوا داشتن یک گلدان سانسوریا برای هر خانه و حتی هر اتاقی جزو واجبات است.
کاشت سانسوریا در گلدان و در منزل:
اگر وقت نگهداری از گل و گیاه را ندارید، اما علاقمندید در فضای کار یا خانه گلدان داشته باشید، گلدانی از سانسوریا بخرید چون استافاده از سانسوریا برای دکوراسیون باعث زیبایی آن خواهد شد. سانسوریا نیاز به مراقبت کمی دارد و شرایط نگهداریاش نیز آسان میباشد. این گیاه رشد خوبی دارد، پاجوش زده و میتوانید به راحتی می توانید آن را تکثیر نمایید و چند گلدان از آن داشته باشید.
اگر سانسوریا دارید و رشد ندارد و یا دچار بیماری هایی مانند پوسیدگی ، سوختگی برگ و یا افتادگی برگ مشاهده می شود ما در مطلبی جدا به بررسی مشکلات و بیماری های سانسوریا پرداختیم که میتونید مشکلات خودتون رو با مطالعه اون رفع کنید.
انتخاب گلدان مناسب برای سانسوریا:
یکی از نکاتی که باید در هنگام انتخاب گلدان به آن دقت نمایید، زهکشی خوب گلدان است. خاکی سبک انتخاب نمایید و همچنین سعی کنید برای گیاهتان گلدان کوچکی تهیه کنید، زیرا وقتی سایز گلدان کوچک باشد، گیاه پاجوش زده و زیاد میشود. ولی در صورت بزرگ بودن گلدان، انرژی گیاه صرف گستردن ریشه شده و در نتیجه زیاد پاجوش نمیزند و گلدان خلوت تری خواهید داشت.
روش های تکثیر سانسوریا:
سانسوریا از جمله گیاهانی است که میتوان آن را به روش های مختلف و البته آسان تکثیر نمود. این گیاه رشد کمی دارد و باید هنگام تکثیر آن صبور باشید.
- تکثیر سانسوریا از طریق تقسیم بوته و جدا کردن ریزوم
- تکثیر سانسوریا از طریق قلمه زدن برگ
- تکثیر سانسوریا از طریق پاجوش
1.تکثیر سانسوریای سبز از طریق قلمه زدن برگ:
قلمه زدن سانسوریا کار آسانی است. برای این کار بهتر است برگ های سالم و بزرگ تر را انتخاب کنید. برگی که انتخاب میکنید بهتر است بالغ بوده و طولشان 20 تا 30 سانتی متر باشد. قلمههایی سالم نتیجه بهتری خواهند داد.پ
ابتدا برگ مورد نظرتان را از قسمت پایین ببرید. توجه داشته باشید چاقویی که استفاده میکنید تیز و ضدعفونی کنید. میتوانید چاقو و یا قیچی را با الکل و یا روی آتش ضد عفونی نمایید. اگر چاقو تیز نباشد و محل برشتان له شود، قلمه ریشه نمیزند.
حالا برگ را به قسمت های 8 تا 10سانتی متری تقسیم نمایید. فقط پس از برش روی آن قسمت بریده شده گیاه مادر وازلین بزنید. این کار اجازه آفت زدن به گیاه را نمی دهد.
برگها را حدود دوازده ساعت در جایی نیمه تاریک قرار دهید تا قسمت برش خورده حالت پینه به خود بگیرد. این مرحله از کار بسیار مهم است زیرا هم از له شدگی برگ در زمان ریشه زایی جلوگیری می کند هم باعث میشود گیاه سریع تر ریشه بدهد.
مواظب باشید قلمهها را سروته نکنید زیرا فقط از قسمت پایین گیاه ریشه زایی انجام میشود. برگ ها را عمودی کاشته و برگ را تا نیمه در ماسه فرو کنید. لازم نیست گلدانی که قلمهها در آن کاشته میشود بزرگ باشد.
هر روز قلمهها را آبیاری نمایید و پس از آن یک پلاستیک رویشان بکشید. بدین صورت رطوبت حفظ شده و قلمهها سریعتر رشد خواهند کرد. حدود 2 تا 3هفته بعد قلمهها ریشه میزنند. حالا باید منتظر پاجوش بمانید.. البته قلمهها رشد کمی دارند و باید صبور باشید.
اگر قلمهها را در یک گلدان میکارید باید به فاصله 2سانت از هم بکارید. اگر نتیجه بهتری میخواهید انتهای قلمهها را به هورمونهای ریشهزایی آغشته کنید. اما این مرحله اختیاری است.
توجه: با این روش سانسوریای سبز تولید خواهد شد، حتی اگر سانسوریای مادر ابلق باشد. در ادامه به شما یاد میدهیم چطور سانسوریای ابلق داشته باشید.
اگر بخواهید قلمه ها را در آب ریشه دار کنید باید ابتدا انتهای بطری را با سنگریزه پر کنید و سپس قلمه ها را در آب قرار دهید. قلمه ها به هیچ وجه نباید با انتهای ظرف در تماس باشند.
نحوه صحیح تکثیر سانسوریا ابلق:
برای تکثیر سانسوریا ابلق همانطور که در روش دوم گفته شد باید عمل کرد. فقط دقت کنید که در صورتی گیاه ابلق میشود، که قلمه را از گیاه ابلق بگیرید. فقط برای ابلق باید قسمت پایین قلمه را بصورت هشتی برش دهید و سپس آن قسمت را در خاک قرار دهید.
حال چرا گیاه ابلق میشود؟ چون با بریدن به شکل هشتی در واقع بخش سبز رنگ گیاه را میبرید و گیاه برای رشد و جوانه باید از دو نوار طلایی دو طرف برگ استفاده کرده و به همین خاطر گیاه جدید ابلق میشود. فقط کمی صبوری لازم دارد.
یادتان باشد با این کار صد درصد گیاه ابلق نخواهید داشت چون احتمال خطا وجود دارد. اگر قصد دارید گیاه ابلقی داشته باشید بهتر است از طریق تکثیر ریزوم و یا پاجوش این کار را انجام دهید.
خاک مناسب برای تکثیر سانسوریا ابلق چیست؟
بهترین و مناسبترین خاک برای آن مخلوط 2 قسمت خاک برگ پوسیده و یک قسمت خاک لومی است. که میتونید از خاکهای آماده هم استفاده کنید.
2.تکثیر سانسوریا از طریق پاجوش:
برای تکثیر سانسوریا از طریق پاجوشها، ابتدا گیاهتان را از گلدان خارج کرده و پاجوشهای 20 سانتی را از گیاه جدا کنید. این کار را با دقت انجام دهید. سپس پاجوش های بریده را در گلدانی با خاک مناسب بکارید. خاک را فشرده کنید.
اگر پاجوش ها کوچک باشند نباید انتظار رشد زیادی از گیاه داشته باشید پس در جدا کردن پاجوش ها عجله نکنید.
برای رشد بهتر پاجوش ها گلدانی کوچک انتخاب کنید تا گیاه مجبور شود پاجوش بیشتری بزند. اگر رشد پاجوش کند است، نگران نباشید که طبیعی است.
3. تکثیر سانسوریا از طریق تقسیم بوته و جدا کردن ریزوم:
با شروع فصل بهار میتوانید به تقسیم بوته در سانسوریا بپردازید. گلدانی پر از برگ که برگهای بلندی دارند را انتخاب نمایید. زیرا در این صورت ریزومها تمام گلدان را پر کردهاند.
گیاه مادر را از گلدان خارج کنید و قسمتی از گیاه را که زیر خاک بوده به چند قسمت تقسیم کنید. حتما این کار را با چاقویی تیز انجام دهید.
همانطور که در تصویر بالا میبینید این قسمت دارای یک ریزوم برای تقسیم کردن می باشد،طوری آنها را قسمت بندی کنید که در هر قسمت، بخشی ریزوم وجود داشته باشد. توجه داشته باشید که هنگام تقسیم آسیب زیادی به ریشه وارد نشود. حالا گیاهان را در گلدانی با خاک مناسب بکارید. بدین طریق شما میتوانید چندین گلدان سانسوریای جدید داشته باشید. در تصویر زیر ریزوم جدا شده رو مشاهده میکنید.
تقویت کردن و کوددهی به قلمهها:
برای تقویت و کوددهی به قلمهها میتوانید از کود فسفر استفاده کنید. هر دو هفته یک بار این کار را تکرار کنید. بدین شکل گیاه زودتر پاجوش میزند.
گلدهی سانسوریا
اگر سانسوریای شما در شرایط ایده آل قرار بگیرد شما شاهد گلدهی این گل زیبا خواهید بود که عطر بسیار خوبی دارد.
چنبار در ماه میتونیم سانسوریا رو برای جدا کردن پاجوش ها از خاک بیرون بکشیم ؟
(گلدان سانسوریای من بزرگه و هر چند روز یکبار پاجوش جدید میزنه و برای تکثیر مجبورم از خاک بیرون بکشمشون.
بهتره که هر چند ماه یک بار این کار رو انجام بدین تا گیاه اسیب نبینه.