راز رشد انفجاری و نگهداری افوربیا تریگونا (Euphorbia trigona) درخانه

شرایط نگهداری افوربیا تریگونا
شرایط نگهداری افوربیا تریگونا

معرفی و نگهداری افوربیا تریگونا : یکی از جذاب ترین کاکتوس های موجود در بازار که شکل خاصی داره و میتونید به راحتی از اون نگهداری کنید، افوربیا هست. این گیاه رو جزو بزرگترین گیاهان گلدار دسته بندی کردن که در بعضی منابع بهش درخت شیر آفریقایی، شمعدانی کاکتوس ها هم میگن، درسته که شباهت بسیار زیادی به کاکتوس داره ولی در اصل یک ساکولنت (مطلب ساکونت چیست رو بخونید خیلی کمک میکنه بهتون) است. جالب بدونید که این گیاه رو به اسم هایی چون کاکتوس شمعدانی، کاکتوس شانش (بیشتر بخاطر رشد سریع و تکثیر راحت اون هست) میشناسند. در ادامه تمام نکاتی که باید برای نگهداری و تکثیر افوربیا تریگونا بدونید رو خواهم گفت پس تا آخر مطلب همراه من باشید.

افوربیا تریگونا رو بیشتر بشناسید

نام علمی این گیاه Euphorbia trigona هست که با نام African milk tree هم اون رو میشناسند، بومی آفریقایی مرکزی و مناطق کویری ساوانا است و جزو خانواده ساکولنت ها می باشد، افوربیا تریگونا دارای برگهای کوچک، قرمز و مقاوم است که میتونه شرایط خیلی سختی رو هم تحمل بکنه، برگهای قرمز رنگ اون که بخش هایی روی ساقه گیاه تشکیل میده زیبایی اون رو دو چندان میکنه، جالب هست بدونید که اگر در فصل پاییز و زمستان شاهد ریزش برگهای اون بودین اصلا نگران نباشید چون یک کار عادی و طبیعی است.
حالبه بدونید که مرجان مینیاتوری، پدیلانتوس، گیاه فردوس و خیلی از گیاهان دیگر جزو افوربیا ها محسوب میشن که روش نگهداری هر کدوم در سایت وجود داره که میتونید مطالعه کنید.

در شرایط ایده آل افوربیا تیرگونا در سال میتونه تا ارتفاع 30 الی 60 سانتی متر رشد داشته باشه، البته توجه داشته باشید که این رشد نهایت تا ارتفاع 2.5 متر خواهد رسید. فقط یادتون باشه که این رشد در شرایط بومی گیاه و خارج از خانه اتفاق میوفته و در داخل خانه رشد گیاه تا نصف این عدد خواهد بود. اگر شرایط خوبی براش فراهم کنید و به سن بلوغ برسه گل خواهد داد.

بنر گل من و تو
افوربیا تریگونا سمی است
افوربیا تریگونا سمی است
نام علمی افوربیا تریگونا Euphorbia trigona
نام های رایجشیر آفریقا، درخت مدادی، درخت شیر، کاکتوس شمعدان، African milk tree و Candelabra cactus و Good luck plant و Friendship cactus
نوع گیاهساکولنت
PH مناسب خاکPH خاک 6.1 تا 7.8
زمان گلدهی بهار و تابستان
سمیتبرای انسان (مخصوصا کودکان) و حیوانات خانگی سمی است
جدول مشخصات افوربیا تریگونا

آیا افوربیا تریگونا سمی است؟

برگها و شیره این گیاه سمی است و میزان سمیت اون به شدت بالاست (عنصر سمی اون دیترپن استرهست) پس موقع تعویض گلدان یا تکثیر خیلی مراقب باشید، همچنین سعی کنید در مکانی قرار بدید که دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی باشد چون تماس با گیاه باعث ایجاد التهاب پوستی (در کسانی که پوست حساس دارند) و شیره اون فوق العاده سمی است و نباید توسط حیوانات و کودکان خورده شود.
پیشنهاد میکنم حتما مطلبی که گیاهان سمی رو معرفی کردیم مطالعه کنید و بدونید کدوم گیاهان سمی هستند و شما کدوم گیاهان سمی رو ازشون نگهداری می کنید.

آیا افروربیا تریگونا گل میده؟

اگر شرایطی که در ادامه به شما میگن رو فراهم کنید، گیاه به سن بلوغ برسه و در فضای باز قرار داشته باشه شاهد گلهای زیبای این گیاه خواهید بود، گلهای ساکولنت افوربیا در اندازه کوچک و رنگ های سفید یا زرد دیده خواهند شد.

شرایط نگهداری افوربیا تریگونا
شرایط نگهداری افوربیا تریگونا

شرایط درست نگهداری افوربیا تریگونا

این گیاه نگهداری و تکثیر بسیار راحتی داره و میتونه خشکی زیاد رو به خوبی تحمل بکنه یعنی اگر خیلی وقتا یادتون بره که بهش آب بدید شاید تا مدتها هیچ عکس العملی به این بی آبی نشون نده ولی اگر ساقه ها چروک شد نشونه خوبی نیست، فقط یک نکته بسیار مهم این وسط وجود داره، این گیاه میتونه رشد قدی خوبی انجام بده ولی به همون نسبت ریشه قوی نداره پس سعی کنید با افزایش و بزرگ شدن گیاه براش قیم تهیه کنید تا مانع از افتادن اون بشه راستی میتونید با ساقه و پاجوش اون رو تکثیر کنید.

ساکولنت افوربیا تریگونا چقدر نور نیاز داره؟

درخت شیر آفریقایی به نور زیاد برای رشد نیاز داره و به شدت نور زیاد رو دوست داره و تو این شرایط رنگ برگهای بسیار جذابتر و رشد گیاه چندبرابر خواهد شد. ولی توجه داشته باشید چون این گیاه در گلخانه پرورش داده شده نمیتونه به خوبی نور مستقیم خورشید رو تحمل بکنه پس سعی نید روزانه حدود 6 الی 8 ساعت نور فیلتر شده و غیر مستقیم براش فراهم کنید، بهترین محل برای نگهداری اون پشت پنجره جنوبی است که با یک شیشه مات یا پرده نازک فیلتر شد باشه البته میتونید در فاصله یک متری از پنجره هم گیاه رو قرار بدید.
با افزایش شدت نور باید میزان آبیاری رو هم افزایش بدید تا گیاه دچار مشکل نشه، شما میتونید در فصل رشد گیاه یعنی از اوایل بهار تا اواسط پاییز گیاه رو به بالکن که ظهر سایه باشه منتقل کنید، نور خیلی شدید هم میتونه علت سوختگی برگها باشه

درخت شیر آفریقایی رو چقدر آبیاری کنیم؟

یکی از شرایط و نیازهای افوربیا تریگونا آبیاری درست است، این گیاه هم مانند سایر گیاهان گوشتی (ساکولنت ها) میتونه آب رو در ساقه خودش ذخیره کنه پس نیاز به آبیاری خیلی زیاد نداره و همچنین آبیاری زیاد باعث از بین رفت ریشه و ساقه گیاه میشه (پوسیده شدن ریشه و ساقه) پس بین دو آبیاری اجازه بدید که خاک کامل خشک بشه و سپس به گیاه آب بدید.
به اندازه ای به گیاه آب بدید که آب اضافی از زیر گلدان خارج بشه، اگر بعد از آبیاری آب از زیر گلدان خارج نشد یعنی زهکشی گلدان شما مشکل داره و باید حتما این مورد رو بررسی کنید چون به مرور باعث مرگ گیاه خواهد شد.

درسته این گیاه به آبیاری کم مقاوم هست ولی اگر مدت زیادی اون رو آبیاری نکنید به مرور باعث چروک شدن ساقه گیاه خواهد شد (علت چروک شدن کاکتوس رو میتونید در مطلب جداگانه مطالعه کنید). یک نکته هم باید اضافه کنم این است که تعداد دفعات آبیاری در زمستان باید کم بشه ولی اگر شما خاک گلدان رو قبل از آبیاری چک کنید (با دست، سیخ چوبی یا سنسور رطوبت سنج گلدان) خواهید فهمید که اتوماتیک تعداد دفعات آبیاری کم شده چون میزان تبخیر آب کمتر شده ولی این رو هم توجه داشته باشید که زمستان باید کمی گیاه استراحت داشته باشه پس کوددهی هم متوقف کنید.

نگهداری از افوربیا تریگونا
نگهداری از افوربیا تریگونا

بهترین خاک برای افوربیا تریگونا چیست؟

این گیاه زیاد به خاک حساس نیست و میتونید از هر خاکی که زهکشی خوبی داره و میتونه آب رو به خوبی از خودش عبور بده استفاده کنید، ولی پیشنهاد میکنم براش از خاک های آماده مخصوص کاکتوس (البته از فروشگاه و برنهای معتبر خریداری شده باشه) براش استفاده کنید و یا اگر خودتون دوست دارید در خانه خاک رو ترکیب کنید خاک برگ یا پیت ماس + پرلیت یا ماسه + کوکوپیت و کمی خاک باغچه استفاده کنید. زهکشی خاک بسیار مهم هست چون خاک سنگین باعث کند شدن رشد گیاه و همچنین پوسیده شدن ریشه به مرور می باشد.
حتما برای بالا بردن زهکشی خاک کف گلدان از سنگریزه استفاده کنید. نکته مهم دیگه که حتما باید رعایت کنید این گیاه PH خاک بین 6.1 تا 7.8 رو دوست داره و اگر این شرایط رو براش فراهم کنید رشد اون عالی خواهد شد.

در مطلبی جداگانه خاک مناسب کاکتوس و نحوه ترکیب کردن اون رو بصورت کامل توضیح دادم که میتونید مطالعه کنید.

رطوبت و دمای ایده آل افوربیا تریگونا چقدر هست؟

گونه های مختلف این گیاه دما های متفاوت رو میتونند تحمل کنند ولی در کل این گیاه به هوای گرم و خشک مقاومت بالایی داره و میتونه محلی با گرمای بالا رو تحمل بکنه ولی صرفا این دما رو تحمل میکنه و رشد گیاه کاملا متوقف خواهد شد، بهترین دمای برای این گیاه بین 18 الی 25 درجه سانتی گراد هست و با افزایش دما باید میزان رطوبت و آبیاری افزایش پیدا کند.
درخت شیر آفریقایی نیاز به رطوبت خاصی نداره و میتونه به راحتی در رطوبت اتاق و حتی کمتر از اون رشد خوبی داشته باشه ولی اگر براش جزیره درست کنید خب رشد بهتری خواهد داشت. فقط توجه داشته باشید که در فضایی که رطوبت بالا باشه و تهویه هوا خوب نباشه دچار بیماری قارچی خواهد شد.

توجه داشته باشید که اگر در مناطق سردسیر هستید در فصل سرد سال گیاه رو به داخل خونه منتقل کنید و یا حتما یک کاور اساسی براش انجام بدید تا گیاه دچار مشکل نشه (تبریز، زنجان، ارومیه، اردبیل) حتما گیاه رو در زمستون بیارید خونه کاور به هیچ وجه جواب نمیده، در یک مطلب تاثیر تغییر دما بر کاکتوس ها رو بررسی کردم حتما مطالعه کنید.

میزان و نحوه کوددهی افوربیا تریگونا چقدر باشه؟

این گیاه نیاز چندانی به تغذیه نداره ولی برای اینکه رشد گیاه بهتر باشه بهتره از کودهای فسفر و پتاس بالا در فصل رشد استفاده کنید، به این شکل که یک قاشق چای خوری از کود رو در یک لیتر آب حل کنید و هر سه هفته یکبار به گیاه بدید، فقط توجه کنید از کود سه بیست و هر کودی که میزان ازت بالایی داره براش استفاده نکنید چون باعث ترک خوردن ساقه گیاه خواهد شد.
برای خرید کود NPK یا هر کود دیگه میتوندی به فروشگاه گل من و تو مراجعه کنید، ما تمامی کود و سم ها رو تست کردیم و بهترین ها رو برای شما فراهم کردیم.

آیا افوربیا تریگونا نیاز به هرس داره؟

درخت شیر آفریقایی نیاز چندانی به هرس نداره ولی از اونجایی که رشد قدی داره و ریشه های اون کم عمق هست بهتره یک فرم زیبا به اون بدیم چون با رشد ارتفاعی گیاه سنگین میشه و به ریشه فشار میاره و گیاه سقوط میکنه، من توصیه میکنم که حتما سالانه گیاه رو هرس کنید و یک شکل زیبا به اون بدید.
برای این کار بهتره از یک چاقو یا کاتری تیز و استریل شده استفاده کنید و محل برش دارچین بریزید و ساقه برش داده شده رو مدتی در محل تاریک قرار بدید تا محل برش پینه ببنده و بعد همون ساقه رو تکثیر کنید.

ویژگی های گلدان درخت شیر آفریقایی چیست؟

داشتن زهکشی خوب یکی از ویژگی های اصلی گلدان مناسب افوربیا هست که درصد آسیب دیدن گیاه رو در اثر جمع شدن آب در زیر گلدان کاهش میده، از دیگر ویژگی های گلدان این گیاه این است که بتواند به خوبی میزان قابل توجهی از رطوبت رو از خود خارج کند که گلدان های سفالی به خوبی این قابلیت رو میتوانند برای گیاه داشته باشند. پیشنهاد میکنم که اگر تونستید و در دسترس شما گلدان سفالی بدون لعاب ولی زیبا بود از اونها استفاده کنید در غیر این صورت اگر گلدان شما لعاب داشته باشه تفاوت چندانی با گلدان های پلاستیکی نخواهند داشت.
حتما ته گلدان رو سوراخ کنید و لایه ابتدایی رو از سنگریزه پر کنید تا میزان زهکشی بالا بره و بعد حداقل 1 الی 2 سانتی متر خاک روی سنگریزه ها بریزید.

بهترین زمان تعویض گلدان افوربیا کی هست؟

بهترین فصل برای تعویض گلدان این گیاه اوایل بهار زمانی که گیاه تازه شروع به رشد کرده می باشد، ولی بهترین زمان تعویض گلدان این گیاه زمانی است که گیاه رشد کامل خود را در گلدان قبلی انجام داده باشد (حداقل 2 سال بعد از آخرین تعویض گلدان) ، هر زمان ریشه گیاه از زیر گلدان خارج شد (که خیلی کم پیش میاد) یا ریشه به اندازه کافی بزرگ شد و گیاه دیگه رشد نکرد زمان تعویض گلدان فرا رسیده است.
از ویژگی های خوب تعویض گلدان این است که موجب تعویض خاک و غنی شدن مجدد خاک گیاه خواهد شد و انرژی لازم برای رشد مجدد رو برای گیاه شما فراهم میکند.

تکثیر افوربیا تریگونیا
تکثیر افوربیا تریگونیا

نحوه تکثیر افوربیا تریگونا در خانه

ساکولنت افوربیا تریگونا رو میشه با استفاده از قلمه زدن و کاشت بذر به راحتی تکیر کرد، فقط موقع قلمه گرفتن حواستون باشه که از دستکش استفاده کنید چون شیره گیاه سمی هست و باعث التهاب پوستی در شما خواهد شد.

مراحل تکثیر افوربیا تریگونا در خانه

  • یکی از ساقه ها که جوان و سرحال هست رو انتخاب کنید و با قیچی استریل و تیز برش بزنید.
  • میتونید قلمه برش داده شده رو با استفاده از آب سرد بشورید تا شیره اون تمیز بشه
  • قلمه برش داده شده رو در محلی با نور خیلی کم به مدت 5 الی 7 روز قرار بدید تا محل برش پینه ببنده، نگران نباشید که در این مدت قلمه خراب بشه، به هیچ وجه چنین اتفاقی نمیوفته، بلکه باعث میشه که درصد پوسیده شدن قلمه بعد از کاشت در خاک کم بشه، من حتی برخی مواقع بوده که بعد از دو الی سه هفته قلمه رو توی خاک کاشتم.
  • یک گلدان کوچک انتخاب کنید و با خاک سبک که بیشتر ماسه هست پر کنید و قلمه پینه بسته رو روی خاک قرار بدید.
  • قلمه رو طوری بکارید که حداقل 1 الی 2 سانتی متر داخل خاک قرار داشته باشه
  • حالا اطراف قلمه رو شن بریزید (از خاک کاکتوس هم میتونید استفاده کنید)
  • حالا گلدان رو به محلی با نور فیلتر شده و دمای اتاق منتقل کنید.
  • خاک رو با اسپری آبیاری کنید، آبیاری مجدد رو خیلی زود انجام ندید چون باعث پوسیدگی خواهد شد
  • اولین آبیاری رو میشه با قارچ کش انجام داد.
  • قلمه شما در عرض 2 ماه ریشه دار خواهد شد و بعد از اون میتونید مثل یک گیاه بالغ از اون نگهداری کنید.
  • بعد از دو ماه میتونید گیاه رو به گلدان بزرگتر منتقل کنید

به همین راحتی میتونید تکثیر افوربیا تریگونا رو در خانه انجام بدید فقط توجه داشته باشید که حتما از چاقوی استریل استفاده کنید و در مدت ریشه دهی میزان آبیاری نباید زیاد باشه

تکثیر افوربیا تریگونا با کاشت بذر

این روش هم زمان بر هست و هم پیدا کردن بذر از اون سخت تر و برای خانه توصیه نمیکنم، برای کاشت بذر یک گلدان با زهکشی خوب تهیه کنید و بذرها رو داخل اون بکارید و سپس ابیاری کنید، برای بالا رفتن درصد موفقیت و جوانه زدن سریع بهتره گلدان رو کاور کنید و در محلی با نور فیلتر شده قرار بدید.

مشکلات و بیماری افوربیا تریگونا

مشکلات و بیماری های رایج

افوربیا تریگونا خیلی زیاد دچار بیماری و آفت نمیشه ولی آفت هایی مثل شپشک‌های آردآلود میتونه به این گیاه حمله کنه برای از بین بردن این بیماری شما میتونید از ترکیب مایع ظرفشویی، الکل و آب استفاده کنید ولی قبل از اسپری کردن محلول روی افت بهتره با دستمال کاغذی و گوش پاک کن کمی بخش هایی از گیاه که دچار آفت شده رو پاک کنید البته میتونید از سم هایی چون دیازینون، کنفیدور و مالاتیون هم استفاده کنید(در مطلبی جداگانه به بررسی شپشک آردآلود پرداختیم که حتما مطالعه کنید).

آبیاری بیش از حد هم میتونه باعث مشکلات قارچی در ساکولنت افوربیا بشه سعی کنید قسمت های آلوده رو از گیاه جدا کنید و حتما با استفاده از قارچ کش گیاه رو قارچ کشی کنید.

علت زرد و قهوه ای شدن ساقه و برگها افوربیا چیست؟

زرد و قهوه ای شدن ساقه یکی از نشانه های زیاد بودن آبیاری و یا درست نبودن زهکشی گلدان است که باید میزان آبیاری رو کاهش بدید و زهکشی گلدان رو بررسی کنید که بعد از آبیاری آب اضافی از زیر گلدان خارج بشه، اگر مشکل به موقع رفع نشه باید شاهد مرگ گیاهتون باشد.

علت پوسیدگی ساقه افوربیا چیست؟

این مشکل میتونه از بیماری قارچی که عامل اصلی اون آبیاری زیاد و یا نداشتن زهکشی مناسب باشه پیش اومده باشه که باید سریعا از گیاه قلمه بگیرید و حتما قارچ کشی رو انجام بدید. یک آموزش کامل برای تکثیر کاکتوس پوسیده توی سایت گذاشتم که پیشنهاد میکنم حتما مطالعه کنید.

علت خم شدن ساقه گیاه افروربیا تریگونا چیست؟

اگر شما میزان آبیاری رو زیاد انجام بدید و یا گلدان زهکشی خوبی نداشته باشه و برعکس اگر میزان آبیاری کم باشه ریشه های گیاه ضعیف خواهند شد و به مرور ساقه خم میشود، راستی اگر گیاه شما رشد خوبی داره حتما براش قیم ایجاد کنید چون در این حالت هم ساقه ها خم میشوند.

علت ریزش برگهای سالم افوربیا چیست؟

هر مشکلی که میبینید از آبیاری زیاد و یا حمله آفت هست، این مشکل یعنی ریزش برگها هم دقیقا از آبیاری زیاد و یا حمله آفت های گفته شده در بالا هست، پس میزان آبیاری رو کاهش بدید و پشت برگها رو چک کنید.

علت رشد علفی و بد فرم بودن افوربیا چیست؟

اگر گیاه شما رشد دفرمه یا نازکی داشت (یعنی فقط رشد قدی داره و برگهای خوبی هم نداره) بدونید نور گیاه که هست و باید گیاه رو به محلی با نور زیاد منتقل کنید و یا از نور رشد برای پروش اون استفاده کنید.

علت وجود لکه سوختگی روی برگ و ساقه گیاه

این مشکل نشون میده که شما وقتی گیاه در معرض نور خورشید بوده غبارپاشی انجام دادید که به مرور باعث ایجاد لکه سوختگی در گیاه شده، به هیچ وجه زمانی که نور روی گیاه میتابه مخصوصا ظهر ها غبارپاشی نکنید.

علت وجود لمه های پودری سفید روی افوربیا تریگونا چیست؟

این مشکل از آبیاری زیاد و یا بالا بودن رطوبت محیط پیش میاد و یا محل نگهداری گیاه تهویه خوبی نداره، این یک نوع بیماری قارچی است که باید سریعا رفع بشه برای رفع مشکل ابتدا میزان آبیاری رطوبت رو کاهش بدید و حتما گیاه رو در محلی قرار بدید که جریا هوا در اون وجود داشته باشه و بعد با استفاده از کاربندازیم یا مانکوزب گیاه رو سم پاشی کنید.

در این مطلب شرایط درست نگهداری افوربیا تیرگونا که یکی از گونه های مهم از افوربیا هست رو به شما گفتم، سعی کردم تمام نکات ریز و درشت که به دردتون میخوره تو مطلب باشه ولی اگر شما هم تجربه ای در نگهداری این گیاه دارید و یا سوال و مشکلی براتون پیش اومده که در مطلب نیست تو بخش دیدگاه مطرح کنید.