جو که یکی از دانه های پر مصرف در جهان محسوب می شود از جمله غلات و دانه های خوراکی مفید می باشد. به طور معمول جو به دو صورت وجود دارد که در جو پوستکنده تنها پوست غیرخوراکی کنده می شود و جوانه و گیاهک باقی میماند؛ اما در صورت دیگر علاوه بر پوست، سبوس نیز کنده می شود. این دانه مغذی سرشار از فیبر و دارای مقادیر قابل توجهی کلسیم است و خواصی برای سلامتی بدن و درمان برخی بیماری ها دارد. با ما همراه باشید تا چند مورد از فواید و خواص جو و ارزش غذایی آن آشنا شویم.
ارزش غذایی جو:
جو از جمله دانه های مغذی است که در هر فنجان جو پوستکنده که تقریبا معادل ۱۸۴ گرم می باشد، ۶۵۱ کالری انرژی وجود دارد. همچنین دارای ۲۲/۹۶ گرم پروتئین، ۴/۲۳ گرم چربی، ۱۳۵ گرم کربوهیدرات، ۳۱/۸ گرم فیبر،۶۱ میلیگرم کلسیم، ۶/۶۲ میلیگرم آهن، ۱/۱۸۹ میلیگرم تیامین، ۰/۵۲۴ میلیگرم ریبوفلاوین، ۸/۴۷۱ میلیگرم نیاسین، ۰/۵۸۵ میلیگرم ویتامین B۶ است. به علاوه حاوی ۳۵ میکروگرم فولات، ۲۴۵ میلیگرم منیزیم، ۴۸۶ میلیگرم فسفر و۵/۱ میلیگرم زینک می باشد.
فواید و خواص جو برای سلامتی بدن:
ترمیم و رشد بافتهای بدن:
جو با دارابودن مقادیر قابل توجه فسفر برای بازسازی سلولها مفید و کمک کننده است. فسفر همچنین برای تشکیل استخوانها فایده دارد و از واحدهای سازندهی رمز ژنتیکی محسوب می شود و به حفظ سلامت غشاهای سلولی و سلامت دستگاه عصبی کمک می کند.
کاهش کلسترول بد خون:
فیبر نامحلول موجود در جو سبب تولید پروپیونیک اسید می شود که دارای قابلیت کاهش کلسترول است. این ماده، فعالیت آنزیم «هیدروکسی متیلگلوتاریل کوآنزیم آ ردوکتاز» را کاهش می دهد و از این طریق از میزان کلسترول بد خون می کاهد.
کاهش خطر ابتلا به سرطان:
جو با دارابودن مقادیر قابل توجه لیگنان سبب مراقبت از بدن در برابر سرطان سینه و سرطانهای مرتبط با هورمونها می شود. در حقیقت از طریق کاهش چربیهای شکمی و رادیکال های آزاد و تثبیت فشار خون، خطر ابتلا به انواع سرطان را کاهش می دهد. همچنین مادهی معدنی سلنیم سبب کاهش رشد تومورها می شود و تشکیل لنفوسیت تی را که یکی از انواع سلولهای سیستم ایمنی بدن می باشد را افزایش می دهد و از این طریق سبب واکنش دستگاه ایمنی به عفونتها میشود. به علاوه فیبر موجود در غذاهای گیاهی سبب کاهش خطر بروز سرطان روده بزرگ می شود.
کاهش وزن و لاغری:
جو با دارابودن انواع اسیدهای آمینهی ضروری و مقادیر فراوان فیبر برای کاهش وزن مفید است. مصرف جو باعث ایجاد احساس سیری در افراد می شود و با جلوگیری از پرخوری به کاهش وزن کمک می کند. جو همچنین سبب تنظیم قند خون و مانع افتوخیز شدید قند خون می شود که این افت و خیز قند خون می تواند سبب افزایش ذخیرهی چربی شود.
کاهش التهاب مفاصل:
مصرف جو به کاهش التهاب مفاصل کمک می کند. در واقع جو دارای مس است که برای کاهش علائم روماتیسم مفصلی سودمند است و سبب خنثی شدن رادیکالهای آزاد و بازسازی سلولها می شود. همچنین وجود مس برای اتصال کلاژن و الاستین حیاتی می باشد که این دو برای انعطاف پذیری استخوانها و مفاصل سودمند و موثر هستند.
کنترل فشار خون:
جو با دارابودن پتاسیم، منیزیم و کلسیم بهطور طبیعی به کاهش فشار خون کمک می کند. همچنین می توان با مصرف غلاتی مثل جو میزان فیبر محلول و نامحلول مصرفی را افزایش داد و از این طریق به کاهش فشار خون و کاهش وزن کمک کرد.
پیشگیری از تشکیل سنگ کیسهی صفرا:
افزایش مصرف جو سبب کاهش سطح تریگلسیرید و کاهش خطر تشکیل سنگ کیسه صفرا می شود. به علاوه جو با دارابودن فیبر نامحلول می تواند سبب کاهش ترشح اسید صفرا شود و از این طریق خطر تشکیل سنگ کیسه صفرا را کمتر کند. جو برای عملکرد صحیح کلیه ها هم مفید است.
حفظ سلامت قلب:
جو فاقد کلسترول است و با دارابودن فیبر، پتاسیم، فولات و ویتامین B۶ به حفظ سلامت قلب کمک می کند. فیبر موجود در جو برای کاهش کلسترول کامل خون کمک کنننده و موثر است و بدین ترتیب از خطر بروز بیماریهای قلبی می کاهد. ویتامین B۶ و فولات موجود در جو سبب کاهش تجمع ترکیبی بهنام هموسیستئین می شوند که تجمع مقدار اضافی هموسیستئین در بدن، میتواند سبب آسیب به رگهای خونی شده و خطر بروز مشکلات قلبی را به دنبال داشته باشد.
تقویت سیستم ایمنی بدن:
جو دربردارند مقادیر فراوان لیگنان می باشد که برای باکتریهای مفید دستگاه گوارش فایده دارد و همچنین سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. به علاوه جو دارای ویتامین سی نیز می باشد که برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید و موثر است.
پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان:
جو و علف جو با دارابودن مواد مفیدی نظیر منگنر، فسفر و مس به حفظ سلامت استخوان ها و پیشگیری از بروز پوکی استخوان کمک می کند.
درمان کمخونی:
مصرف جو برای درمان کم خونی مفید و موثر است. در واقع جو با دارابودن آهن به افزایش حجم خون کمک می کند و از این طریق سبب پیشگیری از بروز کم خونی و خستگی می شود.
کاهش آرتریواسکلروز:
مصرف جو به کاهش آرتریواسکلروز که به معنی ضخیمشدن و سفتی دیوارهی سرخرگهاست، کمک می کند. در واقع جو سبب تاخیر در روند ضخیمشدن سرخرگها و جلوگیری از شکیل پلاکهایی میشود که رگهای خونی را باریک میکنند. همچنین جو با دارابودن نیاسین سبب کاهش آسیبهای رادیکالهای آزاد، کلسترول بد خون و لختههای خونی می شود.
حفظ سلامت پوست:
جو با دارابودن مقادیر قابل توجه ویتامین C، آنتیاکسیدانها و مواد معدنی به حفظ سلامت پوست کمک می کند. همچنین روی موجود در جو سبب التیام زخم ها می شود. سلنیم موجود در آن هم سبب حفظ انعطافپذیری پوست می شود. به علاوه جو برای تقویت پوست، سم زدایی پوست و ایجاد پوستی لطیف و خوشرنگ مفید است و سبب حفظ جوانی پوست می شود.
حفظ سلامت دندان ها:
جو دربردارنده مقادیر قابل توجه فسفر، کلسیم و ویتامین C است که برای حفظ سلامت دندانها و استخوانها سودمند و موثر هستند.
حفظ سلامت استخوان ها:
جو با دارابودن آهن، فسفر، کلسیم، منیزیم، منگنز و روی سبب حفظ ساختار استخوان و استحکام آن ها می شود. برای تشکیل استخوانها، مصرف فسفر و کلسیم باید متناسب باشد و مصرف زیاد فسفر در مقابل مصرف اندک کلسیم، کاهش تودهی استخوانی را به دنبال دارد. منگنز هم برای تشکیل استخوانها مورد نیاز است. به علاوه جو و علف جو هر دو دارای فسفر و مس هستند که برای حفظ سلامت استخوانها مفید هستند.
حفظ سلامت مو:
جو با دارابودن مواد معدنی حیاتی، آنتی اکسیدان ها و انواع ویتامینها به حفظ سلامت موها کمک می کند و سبب افزایش رشد مو و کاهش ریزش مو می شود.
بهبود گوارش:
جو با دارابودن فیبر مانع بروز یبوست می شود و عملکرد دستگاه گوارش را تنظیم می کند. همچنین آبِ علفِ جو منجر به کار شدیدتر شیرههای گوارشی می شود که بدین ترتیب سوخت و ساز بدن را افزایش می دهد و برای افرادی که دچار مشکل نفخ شکم هستند مفید است.
کاهش التهابات:
جو دربردارنده کولین است که به کاهش التهابات مزمن کمک می کند. همچنین این ماده مغذی برای بهبود خوابیدن، حرکت عضلات، یادگیری و حافظه مفید است و سبب حفظ ساختار غشاهای سلولی، انتقال تکانههای عصبی و جذب چربی می شود.
مطالب مرتبط:
ارسال پاسخ