

پونه نوعی گیاه علفی است که ساقه ای راست و کوتاه و سبز رنگ دارد. این گیاه دارای گل های کوچکی به رنگ صورتی یا آبی می باشد و برگ هایی، بیضی شکل و شبیه به نعنا دارد که از برگ نعنا کوچک تر و نوک تیزتر هستند. پونه در فصل گرما می روید و در خاک های مرطوب و سرشار از مواد آلی رشد خوبی دارد. این گیاه دارای نوع دیگری به نام پونه کوهی می باشد. پونه کوهی گیاهی معطر است و از خانواده نعناعیان محسوب می شود که آویشن کوهی و فودنج جبلی نام های دیگر آن هستند. بهترین نوع پونه وحشی در کنار چشمه ها و آب ذوب شده برف ها می روید و مناسب ترین زمان برای کندن پونه وحشی ابتدای فروردین تا اواسط اردیبهشت است. این گیاه فواید و خواصی برای سلامتی بدن دارد که در ادامه با خواص پونه کوهی آشنا می شویم.
فواید و خواص پونه کوهی برای سلامتی بدن:
بهبود هضم:
دمکرده پونه دارای خاصیت اشتها آوری است و برای بهبود هضم غذا مفید است. به منظور برطرف شدن بیاشتهایی می توان 10 گرم پونه کوهی را در 500 سیسی آب جوش به مدت 20 دقیقه دم نمود و آن را صاف کرد و با عسل شیرین نمود و مصرف کرد. همچنین می توان برای رفع سوءهاضمه مخلوط 3 گرم برگ نعناع، 4 گرم برگ آویشن و 3 گرم برگ پونه را در 300 سیسی آب جوشاند و بالای غذا یک فنجان نوشید. علاوه بر این افرادی که دارای کرم کدو هستند، می توانند پونه را با عسل و مقداری نمک ترکیب کرده و قبل از غذا مصرف کنند. لازم به ذکر است که مصرف زیاد پونه برای معده خوب نیست.
رفع خستگیهای عصبی:
مصرف چای تهیه شده از پونه به رفع خستگیهای عصبی کمک می کند. بدین منظور کافی است 5 گرم پونه را در 150 سیسی آب جوش به مدت 15 یا 20 دقیقه دم کرده و میل کنید. همچنین افرادی که دچار ضعف اعصاب هستند و تمایل ندارند که از داروی خوراکی استفاده کنند، می توانند 200 گرم پونه را در یک لیتر آب بجوشانند و در زمان استحمام با اسفنج روی بدن خود بمالند و یا این که نیم کیلو پونه را در 5 لیتر آب بجوشانند و آن را در وان بریزند و در آب آن به مدت 15 دقیقه استراحت کنند.


تقویت نیروی جنسی:
به منظور تقویت نیروی جنسی خود می توانید مخلوط 30 گرم پونه، 30 گرم مرزه، 1 گرم زعفران، 3 گرم فلفل هندی (سیاه)، 3 گرم فلفل سفید و 3 گرم فلفل قرمز را آسیاب نمایید و در هر نوبت 5 گرم از این مخلوط را در 2 لیوان آب جوش دم کنید و در سه نوبت تا شب بنوشید. همچنین می توان به منظور برطرف شدن خارش دستگاه تناسلی، از شستشو با دمکرده پونه استفاده کرد که این دم کرده حاوی 30 گرم پونه در یک لیتر آب می باشد. به علاوه پونه به متعادل و منظم شدن عادت ماهانه کمک می کند و برای قاعدگیهای دردناک می توان از دم کرده پونه استفاده کرد.
بهبود سرفههای مداوم و آسم:
دم کرده این گیاه برای سرفههای مداوم و آسم هم سودمند و موثر است. کافی است 3 گرم پونه را در 100 سیسی آب جوش به مدت ده دقیقه دم کنید و روزانه سه استکان از این دم کرده بنوشید. همچنین بوییدن پونه برای افرادی که دچار تنگی نفس هستند، مفید است. به علاوه این گیاه برای افرادی که غش میکنند هم مفید است و این افراد می توانند از استشمام بوی پونه استفاده کنند.


درمان اسهال:
استفاده از پونه کوهی به صورت دم کرده برای برطرف شدن اسهال معمولی و اسهال خونی سودمند و موثر است. افرادی که دچار اسهال هستند می توانند برای درمان آن، سیبزمینی آبپز و نعنا را به عنوان غذا میل کنند و دمکرده پونه را به عنوان چای مصرف کنند.
مفید برای پوست:
به منظور برطرف شدن لکههای پوست می توان برگ تازه پونه را له نمود و آن را به صورت ضماد روی پوست قرار داد. همچنین می توان برای پیشگیری از چین و چروک صورت از روغن پونه استفاده کرد. به منظور تهیه روغن پونه، پونه تازه را در روغن مایع خیس کنید و مقابل آفتاب قرار دهید تا آب آن تبخیر شود یا این که کمی حرارت دهید، توجه داشته باشید که آن را در ظروف سربسته قرار ندهید چون اسانس آن عوض میشود سپس آن را صاف کنید و روغن را روی صورت قرار دهید. علاوه بر رفع چین و چروک می توان برای از بین بردن خارش و سیاهی پوست نیز روغن پونه را به پوست مالید.
به منظور رفع کک مک صورت هم می توان پونه تازه را در سرکه ریخت و صاف نمود و با احتیاط به پوست مالید. بدین منظور 200 گرم پونه تازه خرد شده را با 250 گرم سرکه و 50 گرم روغن بادام تلخ ترکیب کنید و چند روز در آفتاب قرار دهید، سپس صاف کنید و از روغن استفاده کنید. برای معالجه کبودی پوست که در اثر ضربه یا فشار ایجاد شده است، از ضماد پونه استفاده کنید.


تسکین درد سیاتیک:
افرادی که از درد سیاتیک رنج می برند، می توانند به منظور تسکین درد سیاتیک، پونه تازه را بکوبند و در محل درد بهصورت ضماد قرار دهند. همچنین می توان برای درد مفاصلی که ناشی از نقرس میباشد ضماد پونه را به مدت 2 ساعت روی مفاصل قرار دهید.
مفید برای قلب:
استشمام بوی پونه مقوی قلب است و پونه به ویژه نوع کوهی آن تنظیم کننده حرکات قلب می باشد.


درمان زخم واریس:
افرادی که دچار زخم واریس هستند، می توانند 50 گرم پونه را در یک لیتر آب بجوشانند و زخم خود را با آن شستشو دهند.
از دیگر خواص این گیاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مسواک زدن با با سوخته پونه برای تقویت لثه مفید است.
- اگر پونه را بکوبید و اجازه دهید بوی آن در فضا پخش شود، به دور شدن حشرات کمک می کند.
- به منظور معالجه ورمی که ناشی از سرمازدگی می باشد، پونه با کنجد مخلوط کنید و در محل ورم بمالید.
- پونه برای بیماری استسقاء سودمند و موثر است.
- پونه ضد سودا و ضد بلغم است.
- خالواش نوعی پونه است که در گیلان رشد می کند. مصرف خام و یا دمکرده آن یک درمان خوب برای بیاختیاری ادرار است و ضدعفونیکننده مجاری ادرار و رحم هم می باشد.
- شستشو صورت با جوشانده پونه برای افرادی که رنگ رخسار آنها زرد شده است، مفید است.
- برای ازبین بردن کرم باغچه پودر پونه خشک شده را در باغچه بپاشید.
هشدار: خانمهای آبستن زیاد پونه نخورند زیرا خطر سقط جنین را به همراه دارد.
مطالب مرتبط: